Βιβλιοάποψη: "Σκοτεινό νερό"

---Δημοσίευση: 22/3/2022---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η τρίτη συναρπαστική υπόθεση της Έρικα Φόστερ.
Όταν πρόκειται να συλλάβει ένα δολοφόνο, η Έρικα Φόστερ είναι ατρόμητη και ασταμάτητη.

Το πτώμα βυθίστηκε γρήγορα κάτω από το νερό. Στην ξηρά, ο εφιάλτης μόλις ξεκινούσε. Η υπαστυνόμος Έρικα Φόστερ δίνει εντολή να ερευνηθεί ένα εγκαταλειμμένο λατομείο στα περίχωρα του Λονδίνου, όπου βρέθηκαν τα βασικά στοιχεία μιας σοβαρής υπόθεσης ναρκωτικών. Μαζί με αυτά, όμως, ανασύρεται από την παχιά λάσπη και ο σκελετός ενός μικρού κοριτσιού. Σύντομα διαπιστώνουν ότι ο σκελετός ανήκει στην επτάχρονη Τζέσικα Κόλινς, το αγνοούμενο κορίτσι, του οποίου η εξαφάνιση είχε γίνει πρώτη είδηση πριν από είκοσι έξι χρόνια. Καθώς η Έρικα προσπαθεί να συνδυάσει νέα και παλιά στοιχεία, καλείται να ερευνήσει βαθύτερα τη διχασμένη οικογένεια Κόλινς, αλλά και την τότε επικεφαλής της υπόθεσης, Αμάντα Μπέικερ, μια γυναίκα που τη στοίχειωσε η αδυναμία της να βρει την Τζέσικα. Σύντομα, η Έρικα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή θα είναι μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές υποθέσεις που έχει αναλάβει.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Όταν σου αρέσει ένα βιβλίο τόσο πολύ, δεν ξέρεις από που να αρχίσεις!

Αυτή είναι η πρώτη μου γνωριμία με την υπαστυνόμο Έρικα Φόστερ, οπότε δεν έχω γνωρίσει ακόμα καλά όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της. Έτσι, εστίασα αλλού, στους συνεργάτες της. Παρατήρησα πως για να έχει τόσο δεμένη ομάδα, πρέπει να είναι άνθρωπος αξιόλογος. Κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, να συντονίσεις μια ομάδα στο Ανθρωποκτονιών, πόσω μάλλον όταν έχεις φύγει από αυτό κι έχεις πάρει μια δυσμενή μετάθεση. Η προθυμία να την εξυπηρετήσουν τόσο ο ιατροδικαστής, όσο και το πρώην αφεντικό της δείχνουν ότι πρόκειται για μια γυναίκα μεθοδική και πολύ καλή στη δουλειά της, μα κάποια λάθη στο παρελθόν την κατατρέχουν ακόμα και σήμερα.

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς υπάρχουν κάποιες αναφορές στο παρελθόν που όμως δεν είναι αρκετές για να σχηματιστεί πλήρη εικόνα. Σίγουρα ακούγεται κάπως περίεργο να μπορέσει η Έρικα να αναλάβει αυτή την έρευνα αλλά και πάλι, έχει κάθε δικαίωμα αφού εκείνη βρήκε τη σωρό του μικρού κοριτσιού, της Τζέσικα, μιας εξαφάνισης που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, είκοσι έξι χρόνια πριν. Φυσικά δεν ξέρω πώς ενεργεί η δικαιοσύνη σε ένα πιθανό έγκλημα, που έχει ήδη παραγραφεί αλλά η Έρικα αντιμετωπίζει την υπόθεση σαν να συμβαίνει τώρα, ελπίζοντας ότι θα βρει στοιχεία που θα την οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου κι επιπλέον στην απόδοση δικαιοσύνης.

Στην προσπάθειά της αυτή, μπαίνουν ισχυρά εμπόδια. Κάποιος ή κάποιοι δεν θέλουν να έρθει στο φως η αλήθεια. Ο αναγνώστης δεν έχει ιδέα τι συνέβη τότε, με αποτέλεσμα να έχει μια συνεχή αγωνία. Η οικογένεια δεν βοηθάει. Η μητέρα, αυστηρά θρησκόληπτη, θρηνεί για τη χαμένη κόρη. Ο σύζυγος έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του, τα παιδιά αποπροσανατολισμένα κι αναστατωμένα δεν έχουν κάτι άλλο να πουν. Όλοι έχουν κάνει βήματα μπροστά πλέον, αφήνοντας το δράμα πίσω τους. Η μητέρα έχει τόσο μεγάλη εμπάθεια που καταντάει πνευματικά ασταθής. Η επίσημη κηδεία του κοριτσιού φέρνει θύμησες κι ανοίγει πληγές.

Κι όμως, όσο η υπόθεση προχωρά, τόσο περισσότεροι εμπλεκόμενοι βγαίνουν στο προσκήνιο. Αυτό είναι ένα έξυπνο τέχνασμα του συγγραφέα για να σου κρατά το ενδιαφέρον και συγχρόνως, αφήνει και μια απειλή στον αέρα: τι γίνεται με την Έρικα -μήπως πλησιάζει επικίνδυνα; Μήπως κινδυνεύει η ζωή της;

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω ότι μου αρέσει ο τρόπος που είναι γραμμένο το βιβλίο. Πολλά σύγχρονα αστυνομικά συνηθίζουν να προβάλλουν αρκετές αιματηρές λεπτομέρειες, ίσως για να προκαλέσουν δέος. Σε αυτό το πόνημα, ακόμα και οι νεκροτομές γίνονται με έναν τρόπο διακριτικό, λες και ο ίδιος ο συγγραφέας νιώθει κάποιο σεβασμό για το ανθρώπινο είδος. Αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σε λεπτομέρειες που προωθούν την πλοκή. Λέει όλα όσα θέλει να πει με έναν τρόπο που να μην προσβάλλει και να μη χρειαστεί στιγμή να αποστρέψεις το βλέμμα.

Το βιβλίο το αγάπησα γιατί ενώ ο νους σου πηγαίνει σε πολύπλοκες παρόμοιες υποθέσεις, η γυμνή αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. Άλλο ένα όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος και σίγουρα θα διαβάσω κι άλλα βιβλία του Μπρίντζα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Robert Bryndza
Μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής
Σελίδες: 424
Ημερ. έκδοσης: 14/10/2020
ISBN: 978-960-645-042-6


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Ρόμπερτ Μπρίντζα γεννήθηκε στην Αγγλία, αλλά σήμερα ζει στη Σλοβακία. Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορούν το "Κορίτσι στον πάγο", που έγινε παγκόσμιο best seller έχοντας μεταφραστεί σε 29 γλώσσες, και το "Πέπλο της νύχτας". Το "Σκοτεινό νερό", που είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς "Έρικα Φόστερ", μπήκε στις λίστες best seller των Wall Street Journal και USA Today.

Εκτός από αστυνομικά, ο Ρόμπερτ έχει γράψει και μια σειρά από ρομαντικά μυθιστορήματα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στην ιστοσελίδα του, στο Twitter και το Instagram.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr