Βιβλιοάποψη: "Από μηχανής θεός"

---Δημοσίευση: 04/11/2021---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
"Ο Νικόμαχος του Χαιρέα, έζησε τον 5ο π.Χ.αιώνα. Έγινε γνωστός επιλύοντας υποθέσεις φόνων στην Αττική και θεωρείται ο πρώτος ιδιωτικός ερευνητής στην ιστορία. Σε είκοσι παπύρους, που ανακαλύφθηκαν το 1895 στην Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, κατέγραψε τις πιο σημαντικές υποθέσεις του. Η μελάνη είχε σβηστεί, η τεχνολογία όμως επέτρεψε πρόσφατα την ανάγνωση τους. Στο “Από Μηχανής Θεός” ο Νικόμαχος περιγράφει την πρώτη υπόθεση, ορίζοντας ταυτόχρονα τα όρια ανάμεσα στο Δίκαιο, την Εκδίκηση και τον ΄Ερωτα."

Ο «Από Μηχανής Θεός» εγκαινιάζει μια σειρά με υποθέσεις φόνων στην αρχαία Ελλάδα. Οι  ιδιαιτερότητες στην διαλεύκανση, εκδίκαση και τιμωρία των εγκλημάτων  κατά της ζωής τη περίοδο της κλασικής αρχαιότητας είναι άγνωστες, σημαντικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Παραμένουν όμως μια Terra incognita, τόσο για τη λογοτεχνία όσο και την ιστορική επιστήμη, που περιμένει να  ανακαλυφθεί. Η σειρά Murder Cases in Αncient Greece έρχεται να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδρομή.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Ξενοφών Φύτρος)
«Είναι κάποιοι άνθρωποι που μοιάζει να έχουν καταπιεί έναν δαίμονα. Ή ο δαίμονας να έχει καταπιεί αυτούς. Μέσα τους δεν ησυχάζουν ποτέ... Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους φοβάσαι. Αν είναι φίλοι σου, ίσως όχι. Αν είναι εχθροί σου, όμως, δεν υπάρχει σωτηρία. Θα σε καταδιώξουν μέχρι τις Ηράκλειες Στήλες. Μέχρι να σε δουν να ματώνεις».

Την Αθήνα των 50'ς τη γνωρίζουμε από την πένα του Μαρή· αυτή του μιλένιουμ από την πένα του Μάρκαρη. Ο Λάρσον, ο Νέσμπο (και πολλοί άλλοι) μας έχουν ξεναγήσει στη Σκανδιναβία, ο Καμιλέρι στην Ιταλία, ο Σιμενόν στη Γαλλία (και αλλού), ο Μονταλμπάν στην Ισπανία, ο Ατιά στο Αλγέρι. Ποιους; Εμάς, τους φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας, που ακροπατώντας ανάμεσα στο χυμένο αίμα των κοκαλωμένων πτωμάτων και αγωνιώντας για την αποκάλυψη του δολοφόνου, γνωρίζουμε ταυτόχρονα χώρες και λαούς, εποχές και συνήθειες, ήθη και έθιμα. Και καμιά φορά, έρχεται και η έκπληξη. Ένας νέος Έλληνας συγγραφέας, ο Ανδρέας Ζαφείρης, μας ταξιδεύει σε μια χώρα που ξέρουμε καλά, σε μια εποχή που αντίθετα δε γνωρίζουμε (οι Νεοέλληνες) το ίδιο καλά.

Το "Από Μηχανής Θεός" ή "Deus Ex Machina" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα, στη διάρκεια του "χρυσού αιώνα" του Περικλή. Ιστορικά πρόσωπα που γνωρίζουμε από το σχολείο παίρνουν σάρκα και οστά στην πλοκή της ιστορίας: ο Αισχύλος και ο Σωκράτης, ο Περικλής και ο Ευφορίων παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου· ως κομπάρσοι είναι η αλήθεια, αφού δίνουν τον πρώτο ρόλο στον, χτυπημένο από τη μοίρα, Νικόμαχο του Χαιρέα, στον αθυρόστομο Γοργία, στην ωραία Φοίβη, στον ανυπόμονο Αρίστανδρο. Η μεγάλη γνώση του συγγραφέα (ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας και Αρχαιολογίας) για την αρχαιότητα είναι προφανής· όχι μόνο από τα ιστορικά γεγονότα, που εξηγούνται με συχνές και χρήσιμες παραπομπές, αλλά και από τη λεπτομερή περιγραφή της καθημερινότητας και των συνηθειών των Αθηναίων πολιτών και δούλων. Σε συνδυασμό με την πολύ καλή γραφή και το απαραίτητο μυστήριο που περιβάλλει το φόνο (ναι, και ο φόνος είναι απαραίτητος σε κάθε καλό αστυνομικό) ο συγγραφέας παραδίδει στον αναγνώστη ένα μείγμα πολύ πιο εύπεπτο και ωφέλιμο από το κώνειο που πίνει ένας από τους άτυχους ήρωες της ιστορίας.

Η ανατροπή στο τέλος της ιστορίας ίσως να μην εκπλήξει πολλούς, όμως, όποιος φτάσει μέχρι το τέλος του βιβλίου, μία -ευχάριστη- έκπληξη θα την έχει νιώσει. Η νέα γενιά Ελλήνων συγγραφέων γράφει καλά και συναγωνίζεται επάξια τους ξένους ομολόγους της. Και στις σελίδες ενός καλογραμμένου αστυνομικού, ο θεός Διόνυσος των αρχαίων Ελλήνων αποδεικνύεται πιο σκανδαλιάρης από τον μουντό Οντίν των Σκανδιναβών Βίκινγκς. Γιατί όχι, άλλωστε;


Στοιχεία βιβλίου:
Youtube: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ανδρέας Ζαφείρης
Σελίδες: 294
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2021
ISBN: 978-618-854-420-8


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Ανδρέας Ζαφείρης γεννήθηκε  στην Αθήνα. ‘Έζησε στην Κόνιτσα, Κάλυμνο, Αμοργό, Λευκάδα, Ναύπλιο και τώρα κατοικεί στο Θησείο. Είναι απόφοιτος Καλών Τεχνών  και Σχολής Σκηνοθεσίας. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν τη Θεραπεία μέσω Τέχνης. Διδάσκει Υποκριτική και είναι υπεύθυνος της Θεατρικής Ομάδας 2510. Εργάζεται στην Εκπαίδευση και είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ο «Από Μηχανής Θεός» είναι το τέταρτο βιβλίο του και το δεύτερο λογοτεχνικό.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr