Βιβλιοάποψη: "Ο ανάποδος άνθρωπος"

---Δημοσίευση: 06/11/2020---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Σας έχει χαστουκίσει ποτέ στα καλά καθούμενα κάποιος κοστουμαρισμένος κύριος, επτά η ώρα το πρωί; Μπήκατε στο λεωφορείο και, αντί για τη δουλειά σας, καταλήξατε στον πλανήτη Άρη; Ζητήσατε βέβαια εξηγήσεις, αλλά βρήκατε πόρτες κλειστές. Άλλος δεν σας έδινε σημασία γιατί μάθαινε τον σκύλο του πώς να περπατάει ανάποδα, άλλος δεν είχε καθόλου χρόνο να σας ακούσει. Πιστέψτε με, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Για φανταστείτε να μπαίνατε κατά λάθος στο διαμέρισμα του δολοφόνου πιανιστών ή να σας ανατίναζαν στο γήπεδο! Ή -ακόμα χειρότερα- να πιανόσασταν στα δίχτυα της αναποφάσιστης γυναίκας. Πιστεύετε ότι θα επιζούσατε; Αλήθεια, ποιος είναι αυτός με την καραμπίνα που παραμονεύει στο σούπερ μάρκετ; Είναι τα εστιατόρια τόσο ακίνδυνα μέρη όσο νομίζετε; Και αυτός ο άνθρωπος με το Α κεφαλαίο... από κάπου τον ξέρω.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος)
Ξεκινώντας, να συγχαρώ τις εκδόσεις Λέμβος, για την εξαιρετική έκδοση και ποιότητα ενός σπουδαίου βιβλίου! Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για τα έντεκα διηγήματα! Η γραφή είναι εξαιρετική και οι παρομοιώσεις είναι πρωτότυπες· είμαι μαγεμένος!

Το βιβλίο είναι άκρως σουρεαλιστικό, υπέροχα ανατρεπτικό, απολαυστικό και με αμέτρητες ερμηνείες. Έχει κάτι από την ομορφιά και τον κόσμο του Κάφκα, ενώ παράλληλα καθετί εξηγείται φυσικά, βάση των κανονισμών που έχουμε ορίσει.

Ο συγγραφέας μας λέει πως όλα αλλάζουν σε μια κοινωνία και τίποτα δε μένει στάσιμο -σε κανένα επίπεδο. Βάλτε αυτό καλά στο μυαλό σας και αναρωτηθείτε τι άλλαξε στην κοινωνία από τότε που τη θυμάστε. Θα εκπλαγείτε με αυτά που θα διαπιστώσετε.

Το δίκιο στο τέλος θα λάμψει σαν καλογυαλισμένο πετράδι και πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός και πιο έξυπνος, οπότε αν αγαπάμε αλλήλους ως εαυτόν, μόνο τότε θα υπάρξει ισότητα, ισονομία και αρμονία.

Πολύ σημαντικές είναι οι αλλαγές στην πορεία της ζωής μας και κάποιοι από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας θα ακολουθήσουν ενώ κάποιοι άλλοι θα χαθούν εντελώς. Τίθενται αρκετά φιλοσοφικά ερωτήματα όπως της ύπαρξης και του κόσμου, του ορθού και μη ορθού, της ηθικής, του θανάτου, των γηρατειών, της φιλίας και άλλα. Θίγει πολύ σοβαρά θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, όπως η παιδική πορνεία και η συναίνεση των γονέων, το μεταναστευτικό, ο ρατσισμός, τα φύλα, οι θρησκείες και ο κλήρος, καθώς και αρκετά από τα σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας.

Προβάλλει οικολογική συνείδηση κι ευαισθησία και αναφέρεται στα όνειρά μας, τις υλικές και ψυχικές μας ανάγκες. Υπέροχες είναι οι αναφορές των προηγούμενων ιστοριών στο κάθε τρέχον διήγημα, σωστά δοσμένες και απρόοπτα ευχάριστες.

Θα αναφέρω μια φράση που μου άρεσε: "έξυπνες συσκευές για ηλίθιους... ένα σκασμό αγοράσαμε από δαύτες!"

Και κλείνω με ένα απόσπασμα που περιγράφει άψογα την καθημερινότητά μας:
Ξημερώνει για τα καλά και η γειτονιά αποκαλύπτεται σε όλο της το φρικιαστικό μεγαλείο, μυρωδιές από φρέσκο ψωμί, κουλούρια και μυρωδάτο καφέ ξεχύνονται από τα μαγαζάκια καθώς ανοίγουν τις πόρτες τους. Φούρνοι, καφενεία, εμπορικά καταστήματα, βενζινάδικα, περίπτερα, κουρεία, υπαίθρια μανάβικα. Μικροί οικογενειακοί τάφοι και ζεστές φωλιές για τους αρουραίους της πόλης. Η καινούργια ημέρα έχει σηκώσει τα μανίκια της περιμένοντάς τους ανυπόμονη.
Καφέδες θα χυθούν πάνω σε πολύτιμα έγγραφα, πορτοφόλια θα κάνουν φτερά μέσα στο στριμωξίδι του μετρό, έγκυες γυναίκες θα λιποθυμήσουν στην ουρά της εφορίας, κουστουμαρισμένοι κύριοι θα πέσουν στις γραμμές του τρένου, απρόσεκτοι διαβάτες θα σκοτωθούν καταμεσής του δρόμου, ένα παιδί θα πέσει από το μπαλκόνι του έκτου ορόφου, μια ειρηνική πορεία θα πνιγεί στο αίμα, λογής σκάνδαλα θα χωθούν βαθιά στη λάσπη της λήθης και θα ξεχαστούν αυτομάτως, για να μην σκανδαλίσουν περισσότερο, ένας πονηρός πολιτευτής θα το σκάσει στο εξωτερικό για να γλιτώσει το αυτόφωρο, ο αναψοκοκκινισμένος ιερέας θα βάλει κάτω από τα ράσα του ακόμα ένα παιδί, και, αν είναι τυχεροί, μπορεί κάποιος καινούργιος πόλεμος να ξεσπάσει για να τον απολαύσουν στα βραδινά νέα. Και ύστερα όλοι για ύπνο χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Πάνος Βούλγαρης
Σελίδες: 380 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: 2020
ISBN: 978-618-5413-05-7


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Πάνος Βούλγαρης γεννήθηκε το 1975 στη Σπάρτη Λακωνίας. Μεγαλωμένος σε οικογένεια μουσικών σπούδασε κλασική και σύγχρονη μουσική. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως καθηγητής και συνθέτης. Η περιπέτειά του με τον κόσμο των λέξεων άρχισε με τη συγγραφή του μυθιστορήματος "Το αερόστατο".
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr