Βιβλιοάποψη: "Αμαρόκ"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Δώδεκα χρόνια πριν, ο Φαϊζάλ Αμπντί συνελήφθη για τη δολοφονία της δεκαεξάχρονης Μάλιν στο Χέλεφορς. Ομολόγησε την ενοχή του, περιγράφοντας στους αστυνομικούς με κάθε λεπτομέρεια πώς τη σκότωσε και στη συνέχεια καταδικάστηκε. Το μυστήριο λύθηκε και οι κάτοικοι της μικρής πόλης μπόρεσαν να κοιμηθούν ξανά ήσυχοι. Μέχρι τη μέρα που η γυναίκα του Φαϊζάλ αυτοκτονεί.


Η πράξη της γεννά ερωτηματικά για την ενοχή του Φαϊζάλ στον επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη. Αρχίζει να σκαλίζει την έρευνα για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου κοριτσιού, η οποία θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής του θύματος που δεν είχαν διερευνηθεί και θα προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της αστυνομίας.



Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Αμαρόκ ονομάζεται ένας λύκος στη μυθολογία των Εσκιμώων Ινουίτ. Ο Αμαρόκ είναι θηρευτής. Ο Αμαρόκ είναι φονιάς. Κι αν σε «βάλει στο μάτι», τίποτα δε μπορεί να σε γλιτώσει από τα δολοφονικά του σαγόνια.

Από το πρώτο του κιόλας βιβλίο, ο Βαγγέλης Γιαννίσης «έδειξε τα δόντια του» στην αστυνομική λογοτεχνία. Είναι ένας εξαίρετος συγγραφέας, με αστείρευτη φαντασία και άψογο χειρισμό της γλώσσας κι αυτό το αποδεικνύει σε κάθε του νέο βιβλίο. Ιδιαίτερα σε αυτό το τελευταίο, δείχνει ιδιαίτερη συγγραφική ωριμότητα. Η γραφή του ελαφρώς πιο πυκνή αλλά μεστή και καθαρή. Η ιστορία είναι δυνατή, ευφυέστατη και πρωτότυπη κι ασχολείται με μια παλιά υπόθεση ανθρωποκτονίας, που αν κι έχει κλείσει στα χαρτιά, δεν έχει πραγματικά τελειώσει. Όχι όσο ο πραγματικός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος.

Το «Αμαρόκ» είναι το έκτο προσωπικό μυθιστόρημα και το πέμπτο κατά σειρά, με τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη και κατά τη γνώμη μου, η πιο ώριμη δουλειά του Γιαννίση. Κάτι που παρατήρησα και με ευχαρίστησε είναι το γεγονός ότι, αυτό ακριβώς που με ενοχλούσε στα προηγούμενα μυθιστορήματά του (τα πολλά και δύσκολα ονόματα δηλαδή), σε αυτό δεν υπήρχε. Αν και πάλι υπήρξαν αρκετοί χαρακτήρες, κάποιοι από αυτούς βασικοί «παίχτες» και κάποιοι άλλοι απλοί «κομπάρσοι», εν τούτοις, τα ονόματα ήταν όλα βατά κι εύκολα να τα συγκρατείς. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι «ακούει» ο Βαγγέλης τους αναγνώστες του.

Μέσα από τις σελίδες του «Άμαροκ» ο συγγραφέας θίγει ευαίσθητα θέματα όπως το bulling στα σχολεία, την παιδική κακοποίηση από συγγενικό πρόσωπο, την κοινωνική περιθωριοποίηση, τις ψυχικές διαταραχές και άλλα. Οι ήρωες όπως πάντα είναι αληθοφανείς ενώ καθώς φαίνεται, ο Άντερς αποφάσισε πια ότι είναι μεγάλος αρκετά ώστε να πίνει... καφέ -κι όχι εκείνα τα φυτικά ξεπλύματα που μας είχε συνηθίσει! Επιπλέον, όπως είδαμε να κάνει και στο παρελθόν, ο Γιαννίσης εισχωρεί βαθιά στη ψυχή των χαρακτήρων του, δημιουργώντας ένα πολύ ρεαλιστικό μοντέλο, των εφήβων του 21ου αιώνα. Μοιράζεται δε, μικρές προσωπικές του σκέψεις, οι οποίες ενσωματώνονται άριστα μέσα στο κείμενο σαν προέκτασή του. Ο Γιαννίσης σε αυτό του το πόνημα, αποφάσισε να ξεδιπλώσει την πλοκή ομαλά, μέσα από flash back και σκέψεις/βιώματα του Λύκου αλλά και του αγαπημένου μας επιθεωρητή και των συνεργατών του. Σημειώστε δε ότι, αν και η ιστορία εκτυλίσσεται σε διάστημα μόλις μερικών ημερών, η αίσθηση που δίνει είναι ότι όλα βαίνουν αργά αλλά σταθερά, προς την κορύφωση, ενδεικτικό της μαεστρίας με την οποία χειρίζεται τον λόγο ο συγγραφέας. Θεωρώ τέλος ότι, υπάρχει άψογη ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής προέκτασης και του αστυνομικού στοιχείου.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω ότι το «Αμαρόκ» είναι ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα, με νουάρ ατμόσφαιρα και ιδιοφυή σκέψη πίσω από τις αράδες του. Εξελίσσεται με αμείωτη ένταση κι ένα plot twist που ξαφνιάζει!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
Σελίδες: 424
Ημερ. έκδοσης: 11/03/2020
ISBN: 978-960-653-020-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μπήκε το 2014 στις βιβλιοθήκες των Ελλήνων αναγνωστών με το πρώτο του μυθιστόρημα "Το μίσος", με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη.

Ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία ("Ο χορός των νεκρών", "Το κάστρο", "Η σκιά", "Η γυναίκα του Ίσνταλ", "Αμαρόκ"), τα τέσσερα με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή.

Ο Βαγγέλης διατηρεί εβδομαδιαία στήλη με θέμα αληθινά εγκλήματα, ενώ κάθε Παρασκευή παρουσιάζει ραδιοφωνική εκπομπή στον Amagi.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr