Βιβλιοάποψη: "Η Χρύσα για δύο βιβλία της Ελληνοεκδοτικής"

Οι περιπέτειες της Βούλας στο κόκκινο βιβλίο / περίληψη:
Η Βούλα, μια μικρή μαύρη κουκκίδα,
έχει χαθεί στις σελίδες του Κόκκινου Βιβλίου.
Πώς βρέθηκε εκεί; Και από ποια εικόνα του έχει φύγει;
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψει.
Να ταξιδέψει στις σελίδες του!
Στο ταξίδι της αυτό θα γνωρίσει τα πλάσματα του βιβλίου,
θα ζήσει περιπέτειες, θα κάνει φίλους...
Θα βρει όμως πού πραγματικά ανήκει;

Μια ιστορία που μας θυμίζει πως όσο διαφορετικοί και να είμαστε, όλοι έχουμε μια σημαντική θέση στον κόσμο αυτόν.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι. Η Βούλα ξυπνάει ολομόναχη σε μια κατάλευκη σελίδα, δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε εκεί και ο μόνος τρόπος να το ανακαλύψει είναι να περιπλανηθεί στις σελίδες του. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της ζωής της.

Η Βούλα ταξιδεύει στις σελίδες μέσα σε όμορφα χρώματα και προορισμούς. Εδώ η εικονογράφηση παίζει τον κυρίαρχο ρόλο καθώς το παιδί ενθουσιάζεται με τα όμορφα χρώματα και τα πλάσματα της σελίδας ακόμα κι αν δεν είναι σε θέση να το διαβάσει. Αλλά και για τα παιδιά που δεν διαβάζουν, υπάρχει μια όμορφη έκπληξη. Αν σκανάρεις (με το κινητό ή το tablet) την πρώτη σελίδα, είσαι σε θέση να ακούσεις το παραμύθι, τα τραγουδάκια και τους ήχους μέσα σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχεις στο βιβλίο και ενθουσιάζεσαι πραγματικά!

Η Βούλα όσο μικροσκοπική κι αν είναι, δεν το βάζει κάτω, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να βρει τη θέση της μέσα στο βιβλίο και δεν απογοητεύεται. Έχει την περιέργεια, το πείσμα και τον ενθουσιασμό που έχουν όλα τα παιδιά. Αυτό τη μετατρέπει αυτομάτως σε ένα χαρακτήρα που μιλά τη γλώσσα τους κι αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά τους.

Ο κόσμος των μεγάλων δεν έχει θέση σε αυτό το βιβλίο. Είναι κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό που μόνο τα παιδιά μπορούν να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν. Μέσα από τις σελίδες του μαθαίνουν ότι μπορεί να μοιάζουμε όλοι ίδιοι, αλλά δεν είμαστε. Απευθύνεται σε μικρά παιδιά και παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και σε παιδιά που μόλις έχουν μάθει να διαβάζουν. Κι αυτός είναι ένας τρόπος να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο και να συνεχίσει να ταξιδεύει στις σελίδες αλλά και να ονειρεύεται.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κείμενο: Σταυρούλα Παγώνα
Εικονογράφηση: Zafouko Yamamoto
Σελίδες: 36 / Διαστάσεις: 22 x 22 εκ.
Ημερ. έκδοσης: Απρίλιος 2019
ISBN: 978-960-563-112-3


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Γράφει, σβήνει, σβήνει, γράφει... κόσμους από λέξεις φτιάχνει. Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από μικρή μιλούσε με ρίμες και ομοιοκαταληξίες... Ως στιχουργός συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές ενώ διηγήματα και θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς. Τα τελευταία χρόνια αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην παιδική λογοτεχνία και ποίηση, έχοντας βρει τον συγγραφικό της προορισμό. Το 2017 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τη συλλογή της με 25 παιδικά ποιήματα για παιδιά Δημοτικού. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το cd «Το νησί της φαντασίας» με 12 παιδικά τραγούδια σε στίχους δικούς της. Η αγάπη της για τους νέους, τα ταξίδια, τους ανοιχτούς ορίζοντες και η πίστη της ότι παίζοντας μαθαίνεις πάντοτε καλύτερα την ενέπνευσαν να συνιδρύσει την ΑΜΚΕ You in Europe, όπου ως σύμβουλος νέων σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα κινητικότητας και διά βίου μάθησης για νέους σε όλη την Ευρώπη. Ζει στη Χαλκιδική με την οικογένειά της και πιστεύει ότι η ζωή είναι ωραία επειδή της χάρισε όλα τα παραπάνω, συν τα βιβλία του Τζιάνι Ροντάρι, τα βράδια με ξαστεριά και το παγωτό κεράσι! Επικοινωνήστε μαζί της στο e-mail της ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της. 


Βιογραφικό της εικονογράφου:
Η Ζαφειρούλα Σιμοπούλου χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Zafouko Yamamoto για να εικονογραφεί παιδικά βιβλία.

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.







* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Εξερευνώντας το ηλιακό μας σύστημα / περίληψη:
Ελάτε να γνωρίσουμε μια μικρή «γειτονιά» του απέραντου Διαστήματος που μας περιβάλλει, το Ηλιακό μας Σύστημα!

Με το διαστημόπλοιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1 ξεκινά η συναρπαστική περιπλάνησή μας στο Ηλιακό Σύστημα. Με σημείο εκκίνησης τον Γαλάζιο Πλανήτη, τη Γη μας, θα εξερευνήσουμε τους πλανήτες, τους αστεροειδείς, τους κομήτες και, φτάνοντας έως τις εσχατιές του, θα συναντήσουμε τον μεγαλύτερο αστεροειδή: τη Δήμητρα.

Το ταξίδι μας καταλήγει στον φωτοδότη Ήλιο, την πηγή ζωής τού πλανήτη μας.

Με την ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 
ζήστε την εκτόξευση του ΠΡΟΜΗΘΕΑ 1 και δείτε τους πλανήτες και όλο το Ηλιακό μας Σύστημα 
να «ζωντανεύουν» στην οθόνη του smartphone ή του tablet.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Ένα θέμα που γοητεύει μικρούς και μεγάλους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο σε σχολεία, βιβλιοθήκες, εργαστήρια αλλά και έναυσμα για να ψάξουμε περισσότερα για το διάστημα και τους πλανήτες του.

Σίγουρα υπάρχει πληθώρα βιβλίων, που έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Η καινοτομία αυτού του βιβλίου, εκτός από την εκπληκτική εικονογράφηση και την πολύ καλή ποιότητα χαρτιού, είναι ότι μπορούμε σαν παιχνίδι να εμφανίσουμε την εκτόξευση ενός διαστημοπλοίου και να επισκεφτούμε από κοντά τους πλανήτες με μια μόνο εφαρμογή, που μπορούμε να κατεβάσουμε από το tablet ή το κινητό μας. Κι ενώ είχα την λαχτάρα να δω κι εγώ αυτό το διαδραστικό παιχνίδι, τα βρήκα σκούρα μην ξέροντας πώς ακριβώς να σκανάρω την εφαρμογή! Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά... μας λέει και το τραγούδι. Για πότε έβαλαν σε εφαρμογή αυτό που εγώ θεωρούσα βουνό, δεν λέγεται! Διασκέδασαν για πολλή ώρα βλέποντας το βιβλίο «να ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια τους. Γιατί πέρα από τη γνώση, αυτό που χρειάζονται τα παιδιά για να ενδιαφερθούν, είναι η περιπέτεια. Μα ακόμα και σαν απλό βιβλίο να το δεις, είναι εκπληκτικό. Παρέχονται πολλές πληροφορίες για τον πλανήτη μας αλλά και το ηλιακό μας σύστημα. Τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας κι εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για τον κάθε πλανήτη ξεχωριστά.

Ακριβώς επειδή οι πληροφορίες που δίνονται είναι πάρα πολλές θα το πρότεινα για ηλικίες από εννέα ετών και άνω, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να το ευχαριστηθούν και μικρότερα παιδιά, ξεφυλλίζοντάς το. Μιλώντας με παιδιά σχεδόν καθημερινά, έχω καταλάβει ότι το όμορφό μας διάστημα είναι ένα θέμα που τραβά το ενδιαφέρον όλων των παιδιών ανεξαρτήτως φύλου. Ένα βιβλίο που μένει όχι μόνο στο ράφι της βιβλιοθήκης, αλλά μπορεί να διαβάζεται ξανά και ξανά.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κείμενο: Διονύσης Βαλεριάνος
Σελίδες: 56 / Διαστάσεις: 24 Χ 24 εκ.
Ημερ. έκδοσης: 
ISBN: 978-960-563-175-8
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr