Βιβλιοάποψη: "Η Μαριάννα για δύο βιβλία της Ελληνοεκδοτικής"

Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο / περίληψη:
«Είναι στ’ αλήθεια τόσο ωραίο
να είσαι κάτι το σπουδαίο,
μέσα στα ζώα το πιο μεγάλο,
μα εγώ θα γίνω κάτι άλλο!»
Τραγουδάει ένας μικρός ελέφαντας...

Ποιος θα τον εμποδίσει
και ποιος θα σταθεί στο πλάι του;


Μια ιστορία για τη μοναδικότητά μας και την πίστη στον εαυτό μας.





Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Να σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου: όταν έρχεται στα χέρια μου ένα παιδικό βιβλίο, γίνομαι αμέσως παιδί. Νιώθω την ίδια λαχτάρα -να το πιάσω και να το διαβάσω- που ένιωθα όταν ήμουν μικρούλα. Το «Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο» είναι ένα βιβλίο που όχι μόνο σε ταξιδεύει αλλά επίσης και μία όμορφη, προσεγμένη έκδοση με χοντρό εξώφυλλο, γεμάτη με πολύχρωμες εικόνες που συνοδεύουν με συνέπεια το έμμετρο κείμενο και είναι γεμάτο με διδάγματα.

Η ιστορία του μιλά για ένα μικρό ελεφαντάκι που ενώ η προδιαγεγραμμένη μοίρα του ήταν να γίνει ένας μεγάλος, ψηλός, αξιοσέβαστος, γκρι ελέφαντας όταν μεγαλώσει, αυτό ήθελε κάτι άλλο. Σκέφτεται ότι θα ήταν πιο χαρούμενο και ευτυχισμένο αν γινόταν ένας πολύχρωμος ελέφαντας με βούλες. Αυτή του όμως η επιθυμία τον έκανε διαφορετικό από τους υπόλοιπους ελέφαντες του κοπαδιού. Ο αρχηγός του φώναζε και το μάλωνε, γιατί ήθελε να γίνει διαφορετικός. ΕΠΡΕΠΕ να είναι όμοιος με τους άλλους. Οι υπόλοιποι ελέφαντες άρχισαν να το κουτσομπολεύουν, το απομόνωσαν και δεν του μιλούσαν. Το μικρό ελεφαντάκι μας άρχισε να μαραζώνει από τη στεναχώρια του. Άσπρισε από το κακό του. Δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Η μαμά του, όμως, το στήριξε, του εξήγησε ότι θα το αγαπάει ό,τι κι αν επιλέξει να γίνει στο μέλλον. Το αν ο μικρός ελεφαντάκος θα καταφέρει να ξεπεράσει τη θλίψη του και να γίνει αποδεκτός από το κοπάδι-οικογένεια του, θα το μάθετε διαβάζοντας το πολύ διδακτικό αυτό παιδικό βιβλίο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 4-6 ετών, είναι γραμμένο σε έμμετρο λόγο, σαν ποιηματάκι που είναι ένας πολύ εξαιρετικός και έμμεσος τρόπος να κατανοήσουν τα παιδιά αξίες όπως η διαφορετικότητα με την αμφίδρομη έννοιά της. Εννοώ τόσο την αποδοχή της ίδιας τους της διαφορετικότητας, όσο και την αποδοχή της διαφορετικότητας ατόμων στο περιβάλλον τους. Η ευαισθησία και ο ήπιος τρόπος που προσεγγίζεται το θέμα δεν τρομοκρατεί το παιδί αλλά επίσης είναι και ένα μάθημα για τους ίδιους τους ενήλικες που θα βοηθήσουν στην ανάγνωσή του. Τους διδάσκει ότι είναι σημαντική η αποδοχή της διαφορετικότητας του παιδιού τους και φυσικά, η στήριξή του και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του για να αποδεχτεί το ίδιο τον εαυτό του.

Μου άρεσε τόσο ως έκδοση για την πολύχρωμη, εικαστικά άριστη εικονογράφηση όσο και για το μοναδικό παιχνιδιάρικο τρόπο που ασχολείται με ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η διαφορετικότητα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και άρα στο μέτρο που μας αναλογεί ξεχωριστοί. Όταν αποδεχτούμε τη διαφορετικότητά μας και τη θεωρήσουμε μοναδικότητα, τότε θα αρχίσουμε να προοδεύουμε και να γινόμαστε κάτι που θα εμπνεύσει και θα αποτελέσει πρότυπο για τους γύρω μας. Το «Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο» της Άννης Θεοχάρη περνάει ακριβώς αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κείμενο/εικονογράφηση: Άννη Θεοχάρη
Σελίδες: 36 / Διάσταση: 22 x 22 εκ.
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2019
ISBN: 978-960-563-284-7


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Άννη Θεοχάρη είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και ασχολείται με αφηγήσεις και δραματοποιήσεις παραμυθιών πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι σε δημόσια ΙΕΚ και σε εργαστήρια για παιδιά. Διοργανώνει αφηγήσεις παραμυθιών, εκδηλώσεις και παιδικές παραστάσεις με αφορμή βιβλία και παραμύθια και συμβουλεύει συγγραφείς πώς να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους εμπλουτίζοντάς την με εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικές αφηγήσεις. Εκδίδει βιβλία από το 2009 και τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την εικονογράφηση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στην ιστοσελίδα της.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Οδός Αλκυόνης / περίληψη:
Μια όμορφη αλκυόνα, μετά από μια φθινοπωρινή μπόρα, τσαλαβουτά ξανά και ξανά τα λεπτά της πόδια στη μουσκεμένη άμμο. Ξαφνικά, ΜΠΑΜ! σκοντάφτει επάνω στο τραχύ κέλυφος του Στρατή, ενός σαλιγκαριού που θαύμαζε το ουράνιο τόξο. Όταν ο Στρατής αντιλαμβάνεται ότι το αδέξιο πλάσμα που διέκοψε τις πολύχρωμες σκέψεις του ήταν μία αλκυόνα, αναρωτιέται γιατί αυτή προτιμά να «σέρνεται» κάτω στη γη από το να πετά ψηλά!


Πώς θα αισθανθεί ο Στρατής όταν, αρκετή ώρα μετά τη συνάντησή τους, θα κοιτάξει την αλκυόνα βαθιά μέσα στα μάτια και θα καταλάβει πως, ενώ τον κοιτούσε, δεν τον έβλεπε; Η τυχαία συνάντησή τους θα γίνει η απαρχή μιας ξεχωριστής φιλίας με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε πλάσματος.



Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Μια Αλκυόνη τσαχπίνα, γεμάτη ζωή και χιούμορ ανοίγει τα φτερά της στο σύμπαν της έντυπης παιδικής φαντασίας. Η βετεράνος και ειδική σε θέματα παιδικής αγωγής κα. Βούλα Γιαγκάζογλου-Παπούδα μας παρουσιάζει το πέμπτο παιδικό βιβλίο της, το οποίο με ενθουσίασε με την καλαίσθητη εικαστική του πλευρά, την εξαιρετική ποιότητα των κειμένων του και το σημαντικότερο όλων, την ιδιαίτερη προσοχή στο διδακτικό του περιεχόμενο.

Μετά από μία φθινοπωρινή μπόρα και κάτω από ένα λαμπερό ουράνιο τόξο που πρόβαλε, γνωρίζονται δύο πλάσματα φαινομενικά αταίριαστα. Το σαλιγκάρι ο Στρατής και η Αλκυόνη το πουλί. Γίνονται φίλοι και βοηθούν ο ένας τον άλλο. Η πανέμορφη, χρωματιστή Αλκυόνη είναι τυφλή και ο Στρατής τη βοηθάει να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του και να τρέξει ελεύθερα με τη βοήθεια μιας κατασκευής που έφτιαξε για αυτή. Να κάνει πράγματα που η αναπηρία της δεν της το επέτρεπε. Η Αλκυόνη, με τη σειρά της, τον σώζει σε μία δύσκολη κατάσταση και πετάει μαζί του ψηλά στον ουρανό. Το όνειρο του σαλιγκαριού, του Στρατή, γίνεται πραγματικότητα: μπορεί με τη βοήθεια της φίλης του να δει το κόσμο από ψηλά ξεκολλώντας από τη γη που είναι προορισμένος να σέρνεται. Αλλά και η Αλκυόνη κατορθώνει να πετάξει με ασφάλεια με τη βοήθεια του του Στρατή. Τα μάτια του γίνονται δικά της.

Το βιβλίο είναι γεμάτο με διδακτικούς συμβολισμούς. Τα παιδιά αντλούν πλήθος θετικών μηνυμάτων για τη φιλία, για τα άτομα με αναπηρίες, για την αυτοπεποίθηση, για την αλληλοβοήθεια, τον αλληλοσεβασμό, τη διαφορετικότητα. Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου από την Μαιρηλία Φωτιάδου ενισχύει τα προαναφερόμενα μηνύματα. Εικόνες όμορφες, χρωματιστές με ιδιαίτερη αισθητική αξία.

Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών καθώς το κείμενο είναι σχετικά πυκνό και σχετικά σύνθετο. Στις τελευταίες σελίδες του, υπάρχει παράρτημα που περιέχει τον μύθο της Αλκυόνης από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Επικροτώ αυτή την ενέργεια γιατί έτσι, η αυτόματη αντιστοίχιση της ιστορίας, που γίνεται με την μυθική Αλκυόνη, ξεκαθαρίζεται και τα παιδιά μαθαίνουν και για αυτόν τον μύθο. Επίσης στο δεύτερο μέρος του παραρτήματος υπάρχουν ερωτήσεις και παιχνίδια δραματοποίησης έτσι ώστε τα παιδιά να οδηγηθούν μέσω αυτών στην κατανόηση της ιστορίας και στην ανάπτυξη της κρίσης τους. Τέλος το βιβλίο έχει δραματοποιηθεί και έχουν προστεθεί τραγούδια. Το σκανάρισμα ενός QR code που βρίσκεται στο εσωτερικό του, παραπέμπει σε σελίδα όπου η ίδια η συγγραφέας διαβάζει το παραμύθι συνοδεία ορχήστρας και μπορούν τα παιδιά να το ακούσουν από κομπιούτερ ή άλλη τέτοιου είδους συσκευή.

Η σχετική με τα παιδιά εμπειρία της συγγραφέως και η εργασία της σε σχολεία ειδικής αγωγής, είναι ολοφάνερη. Ξέρει ακριβώς πώς να δομήσει μια ιστορία η οποία και θα ψυχαγωγήσει και θα διδάξει τα παιδιά. Θα τραβήξει την προσοχή τους με ιδιαίτερης ζωντάνιας και ομορφιάς εικόνες ενώ ταυτόχρονα θα σταλάξει σταγόνα-σταγόνα μηνύματα ανθρωπιάς και αγάπης.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κείμενο: Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα
Εικονογράφηση: Μαιρηλία Φωτιάδου
Ηλικία: Για παιδιά 8+ και άνω
Σελίδες: 72 / Διαστάσεις: 15 x 22 εκ
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2019
ISBN: 978-960-563-305-9


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Γεννήθηκα στη Δράμα και μεγάλωσα σε μια υπέροχη γειτονιά απέναντι από ένα δάσος. Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που πρόλαβαν το ατέλειωτο παιχνίδι στις αλάνες. Από μικρό παιδί θυμάμαι να παίζω τη δασκάλα, να σκαρφίζομαι ιστορίες και να στήνω με τις φίλες μου θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους της γειτονιάς. Μεγαλώνοντας, αισθάνομαι πολύ τυχερή που κατάφερα να ζήσω το παραμύθι μου! Πήγα για σπουδές στη Θεσσαλονίκη όπου έζησα 12 υπέροχα χρόνια. Έκανα προπτυχια­κές σπουδές και διδακτορικό στο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. και είχα την τύχη να κάνω αυτό που πάντα ονειρευόμουν! Να εργαστώ με παιδιά με και χωρίς αναπηρία σε παιδικές κατασκηνώσεις, σε αθλητικούς συλλόγους αλλά και σε ειδικά σχολεία. Από το 2003 ζω μόνιμα στις Σέρρες όπου εργάζομαι στο Πανεπιστή­μιο ως Αν. Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, έχοντας κάνει περισσότερες από 100 έρευνες και διαλέξεις σε συνέδρια. Ωστόσο, πάντα έψαχνα έναν τρόπο για να μπορέσω να μεταδώσω την αγάπη, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, όχι μόνο στους φοιτητές μου, αλλά σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, στην ηλικία αλλά και στην ψυχή. Έτσι, άρχισα να γράφω παραμύθια και σε κάποια από αυτά «δώσαμε ζωή» μέσα από θεατρικές παραστάσεις με τους φοιτητές μου. Όσο για το προσωπικό μου παραμύθι, εξελίχτηκε όταν πριν από μερικά χρόνια συνάντησα τον πρίγκιπά μου, όχι επάνω σε ένα άσπρο άλογο, αλλά σε 101 μαύρα άλογα γνωστής γιαπωνέζικης ράτσας. Μετά, αποκτήσαμε τρία υπέροχα παιδάκια! Από εκείνη την ημέρα, ζούμε σε ένα υπέροχο κάστρο φτιαγμένο με πολλή αγάπη, αμέτρητα χαμόγελα και ατέλειωτο παιχνίδι... Και ζούμε πολύ καλά στο δικό μας παραμύθι και ελπίζω να ζείτε και εσείς ακόμη καλύτερα! Από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία μου: "Νταν Νταν Τέλης, ο σοφός Κουνέλης", "Ένα αστέρι για την Ευτυχία" και "Η ΧΑμένη ΧΑρά της Θυμιώς". Έχω γράψει, επίσης, δύο παιδικά θεατρικά έργα: το "η ΧαΧα της Θυμιώς" (παρουσιάστηκε στο θέατρο από επαγγελματική ομάδα ηθοποιών) και το "η Μάσα και ο Αρκούδος (παρουσιάστηκε στο θέατρο από την επαγγελματική θεατρική ομάδα «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης» στο Ράδιο Σίτυ και σε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα).


Βιογραφικό της εικονογράφου:
Η Μαιρηλία Φωτιάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1999. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, ενώ παράλληλα καλλιέργησε την κλίση και την αγάπη της για τη ζωγραφική και το σκίτσο.

Το 2013 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ «Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων». Είναι μεγάλη της χαρά να δημιουργεί ζωγραφιές για παραμύθια που θα τις απολαμβάνουν τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά...
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr