Βιβλιοάποψη: "Η νύφη της Μασσαλίας"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η αυγή του εικοστού αιώνα βρίσκει τον Σταύρο, έναν ομογενή έμπορο της Μασσαλίας, κοντά στα σαράντα του και με αξιοζήλευτη για την εποχή περιουσία σε Αθήνα και Μασσαλία. Σ’ένα ταξίδι του στην Ελλάδα, παντρεύεται με προξενιό μια κοπέλα από ξεπεσμένη, αστική οικογένεια και τη φέρνει νύφη στο γαλλικό λιμάνι, ένα από τα κοσμοπολίτικα κέντρα της Μεσογείου.

Η νέα τους ζωή ξεκινά στο σπίτι με τις κόκκινες καμέλιες, σ’έναν κήπο όπου ανθίζουν η ομορφιά, η ευτυχία αλλά και ένα μυστικό που ακολουθεί και τις επόμενες γενιές στο πέρασμα του χρόνου.

Περιδιαβαίνοντας στην Αθήνα του μεσοπολέμου, στον θεσσαλικό κάμπο την εποχή της αναδιανομής της γης, στο Παρίσι την περίοδο του υπερρεαλισμού, γενιές ηρώων ζουν, ερωτεύονται, υποκύπτουν στα πάθη και στις αδυναμίες τους, τιμωρούν και τιμωρούνται. Και η μοίρα γνέθει αθέατη τις τύχες τους...

Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
"Η νύφη της Μασσαλίας" είναι το δεύτερο βιβλίο της κυρίας Γουβέλη, που διάβασα . Το πρώτο ήταν "Το κεντρί της πεταλούδας", το οποίο μου άρεσε επίσης πολύ...

Έτσι, βλέποντας το ρομαντικό εξώφυλλο, την περίληψη από το οπισθόφυλλο και το όνομα της συγγραφέως ήμουν σίγουρη ότι θα κάνω ένα ακόμη λογοτεχνικό ταξίδι.

Και το έκανα! Το ταξίδι μου ξεκίνησε από την Πάτρα στη Μασσαλία στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο καράβι μπήκε ο Σταύρος Αμυράλης και η γυναίκα του Ανδριάνα Δηβάκη. Εκείνος είχε τα χρήματα κι εκείνη την καλή καταγωγή. Δεν ήταν εκείνη βέβαια η πρώτη προτίμηση του γαμπρού, αλλά η αδελφή της. Η μοίρα όμως γνέθει τις ζωές των ανθρώπων όπως εκείνη θέλει. Και η μοίρα θέλησε η πρωταγωνίστρια του βιβλίου να είναι η καλοσυνάτη Ανδριάνα.

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τέσσερις γενιές. Η καθεμία με τα πάθη, τα λάθη, τις επιπολαιότητες και τους έρωτές της. Πάντα με κερδίζει η πρώτη γενιά σε όποιο βιβλίο διαβάσω, ίσως γιατί υπάρχει περισσότερος ρομαντισμός, ίσως η εξιστόρηση της ειδυλλιακής ατμόσφαιρας μιας άλλης εποχής, δεν ξέρω. Βέβαια η συγγραφέας έχει αποδώσει υπέροχα όλες τις γενιές, όλα τα πρόσωπα και κυρίως, το ιστορικό υπόβαθρο της ιστορίας τους, πράγμα σημαντικό για ένα ιστορικό -αισθηματικό- μυθιστόρημα. Αυτός ο συνδυασμός προσώπων καλών, κακών, πονηρών, ζηλιάρηδων, ρομαντικών είναι το αλατοπίπερο αυτού του βιβλίου.

Ποιον ήρωα ξεχώρισα; Θα σας πω δυο: την Ανδριάνα και τη Μοσχού. Δύο γυναίκες που λύγισαν στα πάθη τους, που αγάπησαν με την καρδιά τους κι έδωσαν τη ζωή τους για την οικογένειά τους.

"Η νύφη της Μασσαλίας" είναι ένα όμορφο, κοινωνικό μυθιστόρημα γραμμένο με απλή γραφή και υπέροχες περιγραφές. Το προτείνω σε όλους και κλείνω την άποψή μου με μερικές γραμμές από το βιβλίο που με έκαναν να υπογραμμίσω:

"Α, ο έρωτας. Είσαι τυχερή που τον γνώρισες και θα είσαι ακόμη πιο τυχερή αν δεν σε καταστρέψει. Κράτα τον για τον εαυτό σου, κορίτσι μου, δικός σου είναι, δεν θα σου τον πάρει κανείς. Κράτα τον σε μια γωνιά της καρδιάς σου και άσε τον να πασπαλίζει τα συναισθήματά σου με τη χρυσόσκονη του ονείρου. Έτσι θα τον διατηρήσεις ζωντανό, σαν όνειρο. Αλλιώς, κι αυτός θα σβήσει κι εσύ θα σβήσεις μαζί του. Άκου με που σου λέω."


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γιώτα Γουβέλη
Σελίδες: 512 / Διαστάσεις: 140 x 205
Ημερ. έκδοσης: 2016
ISBN: 978-960-605-478-5


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Γιώτα Γουβέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Αρχικά εργάστηκε στον χώρο της εκπαίδευσης και στη συνέχεια σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας ως υπεύθυνη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της "Η μουσική του κόσμου" (2010), "Το σκίτσο" (2011), "Το κεντρί της πεταλούδας" (2013), "Το μαγεμένο ποτάμι" (2014), "Η Πρώτη Κυρία" (2015), "Η νύφη της Μασσαλίας" (2016), "Ματωμένα Εντελβάις" (2017), "Το δάκρυ της μάντισσας" (2018) και το "Η προσευχή της μάντισσας".
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr