Βιβλιοάποψη: "Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες"

Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες / περίληψη:
Η μέρα της εφημερίας για τον δάσκαλό μας έφτασε!
Εκατό παιδιά στην αυλή.
Τα μάτια του τα’χει δεκατέσσερα. Δεν ησυχάζει λεπτό.
Τον παρατηρώ από μακριά.
Δεν προλαβαίνει να στρίψει στη γωνιά και μια κουκουνάρα έρχεται καταπάνω του.
Αναγκάζεται να σκύψει, για να την αποφύγει.
-Τι σας έχω πει για τις κουκουνάρες; φωνάζει και πιάνει τον λαιμό του.
«Λαρυγγίτιδα» του είχε πει ο γιατρός. Να μη μιλάει καθόλου για τρεις μέρες.
- Καλά κι εγώ με νοήματα θα κάνω παρατηρήσεις; μάς παραπονιόταν μες στην τάξη.

Νέος δάσκαλος είναι. Δεύτερη χρονιά φέτος... Ένα βιβλίο για τη μοναδική σχέση δασκάλου-μαθητή.

Η άποψή μου:
(γράφει η Ειρήνη Φραγκάκη)
Ένα όμορφο παραμύθι που διδάσκει τα παιδιά με όμορφο τρόπο πώς να μπαίνουν στη θέση των δασκάλων τους, μα και των εκπαιδευτικών, ώστε να σπάνε τα στερεότυπα και να βρίσκουν τη χρυσή διαχωριστική γραμμή για το πώς να μπαίνουν με πιο βατό τρόπο στο μυαλό και την ψυχή των μαθητών.

Ένας δάσκαλος που προσπαθεί να κάνει το μάθημά του όπως πάντα, μα πώς να κρατήσει το ενδιαφέρον των μαθητών με ενήλικο τρόπο; Μήπως για να διδάξεις τα παιδιά πρέπει να είσαι πρώτα παιδί εσύ ο ίδιος; Μήπως τα παιδιά οφείλουν να διδάσκονται με τόσο όμορφο και γλυκό τρόπο πως να μπαίνουν έστω για λίγο στη θέση του δασκάλου και να κατανοήσουν κάπως τον κόπο του;

Υπέροχο, διδακτικό παραμύθι, με μια πολύ όμορφη εικονογράφηση, που η εικόνα συναντιέται με απόλυτη συνοχή με την ερμηνεία που δίνουν τα παιδικά μάτια μα και μια πολύ δυνατή συνεργασία συγγραφέα-εικονογράφου.

Διαπίστωσή μου, θα μπορούσε να διαβαστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Το διάβασα στα μικρά μου 9 και 7 ετών και ενθουσιάστηκαν!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Ηλικία: Για παιδιά 5+ ετών
Σελίδες: 32 / Διαστάσεις: 22 x 30 εκ.
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2018
ISBN: 978-960-563-246-5


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην έντυπη εφημερίδα Θεσσαλία κι έχει την επιμέλεια της βραβευμένης σελίδας «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice, όπου και διατηρεί τη στήλη «Βιβλίο... στο μικροσκόπιο». Έχει διακριθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά ενώ βιβλία του βρέθηκαν στις μικρές λίστες βραβείων των Κρατικών Βραβείων, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του Αναγνώστη και του Public. Το 2014 τιμήθηκε με την εικονογράφο Κατερίνα Βερούτσου για το βιβλίο Είναι κάτι που μένει με το Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία του: "Η αποθήκη" (2015), "Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;" (2016), "Χιονισμένη πλατεία" (2016), "Μ’αγαπάς, μπαμπά;" (2017), "Πορτοκαλάδα Σλουρπ!" (2018). Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα στο e-mail του.


Βιογραφικό της εικονογράφου:
Η Θέντα Μιμηλάκη γεννήθηκε την προηγούμενη χιλιετία, κάπου κοντά στην Τρανσυλβανία. Αποφοίτησε από το Tμήμα Zωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα. Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εικονογραφεί παιδικά βιβλία και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ζει στον Βόλο, σ’ένα σπίτι φτιαγμένο από σύννεφα, σουσάμι και σιρόπι αγαύης. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κι επικοινωνήστε μαζί της στο e-mail της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr