Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια φορά κι έναν καιρό, όχι και τόσο μακρινό, ζούσαν σ' ένα συνηθισμένο σπιτικό ο μικρός Παυσανίας και η μικρή Κυβέλη...
...τα παραμύθια του παππού Ντίνου, ήταν τα φτερωτά σανδάλια, του μικρού Παυσανία. Αυτά που τον ταξίδευαν πάνω από τα βουνά των αστεριών, εκεί που οι μύθοι έστηναν χορό. Στο δασωμένο βουνό συνάντησε τον Ερμή να παίζει τη λύρα του και τις Μούσες ν' απολαμβάνουν τις μελωδίες του Πάνα...
Εκεί πάνω στον Όλυμπο, στο Πάνθεον των Θεών, άκουσε για μια φυλή... την Ελληνική και πιάνοντας κουβέντα με την αδερφή του την Κυβέλη, έκαναν μέρος του παιχνιδιού, τα σύμβολά τους!
Φόρεσε το χιτώνα της φωτιάς και μαζί με τους Τιτάνες μπήκε στα σπίτια των δράκων, ζώντας τη δική του περιπέτεια, το δικό του μύθο...
Φορέστε κι εσείς τα δικά σας φτερωτά σανδάλια... και ταξιδέψτε μαζί του, ως νέοι μικροί εξερευνητές!
«Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία» θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στα βουνά της Ελλάδας και μέσα από τις ιστορίες του παππού Ντίνου θα μάθουμε για τη μυθολογία και τη γεωγραφία της χώρας μας.
Ανέκαθεν οι παππούδες έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αφού -μετά τους γονείς- αποτελούν κι εκείνοι με τη σειρά τους τα πρότυπα, που στη συνέχεια θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους.
Η Ελληνική μυθολογία αποτελεί την κρυπτογραφημένη προϊστορία των πρώτων Ελλήνων και κυρίως τις αγωνίες και τον αγώνα τους για επιβίωση, γι’αυτό το λόγο είναι σημαντικό να τη γνωρίζουμε, όπως λέει και ο παππούς Ντίνος: «Μικρέ Παυσανία, ζούμε σε μια χώρα που έχει υποτιμηθεί αρκετά. Ο πλούτος της είναι η ίδια της η ιστορία, η μυθολογία, οι παραδόσεις, τα έθιμα, η μάνα μας η Γη. Όλα αυτά, καθώς και άλλες αξίες δεν τις γνωρίζουμε κι έτσι χάνονται από γενιά σε γενιά. Αν εμείς οι παλιοί δε σας τα πούμε που λίγα θυμόμαστε, θα χαθούν τελείως».
Το βιβλίο, που είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς: να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά την ιστορία μας, που δεν πρέπει να ξεχάσουν. Η αξία των εξωσχολικών βιβλίων είναι μεγάλη, γιατί έρχονται να καλύψουν τα κενά αυτών που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο και μέσα από το βιβλίο της κας. Γραμμένου θα ανακαλύψουμε κι εμείς οι μεγάλοι μύθους και ιστορίες που δεν μάθαμε ποτέ ή που έχουμε ξεχάσει. Τα παιδιά δε, κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης, θα αναπτύξουν ένα πλήθος ικανοτήτων, όπως τη δημιουργική έκφραση, τη φαντασία, την κριτική σκέψη και θα ταξιδέψουν σε μακρινούς κόσμους.
Εκτός από τις γνώσεις όμως, θα αποκτήσουν διδαχές, όπως το πόσο μεγάλη είναι η αξία της οικογένειας αλλά και το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των παππούδων μέσα στην οικογένεια. Του παππού που περιμένει στην εξώπορτα για να πάει τα παιδιά στο σχολείο όταν εργάζονται οι γονείς, της γιαγιάς που ετοιμάζει λιχουδιές και πάντα κάτι θα δώσει στα παιδιά κρυφά από τη μαμά και που τις Κυριακές περιμένουν να φάνε όλοι μαζί στο Κυριακάτικο τραπέζι. Το βιβλίο προβάλλει έντονα το παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας, που τείνει να εκλείψει στην εποχή μας και θεωρώ πως είναι σημαντικό για τα παιδιά, καθώς σε ένα ευρύ οικογενειακό περιβάλλον μεγαλώνουν πολύ καλύτερα, δεχόμενα πολυάριθμα ερεθίσματα και πολύπλευρη φροντίδα.
Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα βιβλίο που θα καθηλώσει τους μικρούς αναγνώστες με τις εικόνες και τους συναρπαστικούς μύθους και κλείνοντάς το, είμαι σίγουρη πως θα ήθελαν να έχει και συνέχεια για να διαβάσουν.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Καλλιόπη Γραμμένου
Σελίδες: 158 / Διαστάσεις: 21Χ14
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2015
ISBN: 978-618-511-917-1
Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Καλλιόπη Γραμμένου γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, παιδαγωγικά και εμψυχώτρια διδακτικής ύλης. Ήταν υπεύθυνη διδασκαλίας στο "Εργαστήρι της Βιβλιοθήκης" του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, στα τμήματα "Εικόνα & γραφή" και "Θεατρικό παιχνίδι". Υπήρξε υπεύθυνη σύνταξης στην εφημερίδα "Χαρτί και Καλαμάρι" της παιδικής ενότητας "Ο Μαγικός Κόσμος του Ηρακλή", παραδίδοντας επίσης μαθήματα θεατρικής αγωγής σε σχολεία και αρθρογραφώντας στο μηνιαίο περιοδικό "Το παιδί μου κι εγώ", σε τοπικές εφημερίδες και ενημερωτικά blogs.
Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για το παιδικό θέατρο, αντλώντας θέματα από τη μυθολογία και τη λαογραφία του τόπου μας. Σήμερα, είναι υπεύθυνη ύλης στην ιστοσελίδα και παράλληλα αρθρογραφεί, με θέμα το παιδί.