Βιβλιοάποψη: "Φαραώ"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ...
Ο φαραώ Ταμώς έχει πληγωθεί θανάσιμα. Η αρχαία πόλη του Λούξορ έχει περικυκλωθεί. Τα πάντα φαίνεται να έχουν χαθεί. Ο Τάιτα ετοιμάζεται για την τελειωτική, φονική επίθεση του εχθρού. Ο πρώην σκλάβος, που τώρα είναι στρατηγός των στρατιών του Ταμώς, δείχνει την ιδιοφυΐα του όταν φαίνεται να μην υπάρχει ελπίδα. Και η Αίγυπτος βρίσκεται τώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή της.
Ένας παλιός σύμμαχος εμφανίζεται την πιο κατάλληλη στιγμή, η κατάσταση αντιστρέφεται και ο αιγυπτιακός στρατός εξολοθρεύει τον εχθρό που υποχωρεί. Όμως, επιστρέφοντας νικητής στο Λούξορ, ο Τάιτα συλλαμβάνεται και κατηγορείται για προδοσία. Ο Ταμώς είναι νεκρός και ξεκινά μια καινούργια εποχή γεμάτη δηλητήριο. Στο θρόνο έχει αναρριχηθεί ένας καινούργιος φαραώ.
Ο φαραώ Ουτέρικ είναι νεαρός, αδύναμος και σκληρός, και απειλείται από την επιρροή που ασκεί ο Τάιτα μέσα στο παλάτι -ιδίως από τη φιλία του με τον Ραμσή, τον μικρό και πολύ αξιότερο αδελφό του Ουτέρικ. Όταν ο Τάιτα φυλακίζεται, ο Ραμσής υποχρεώνεται να κάνει μια επιλογή: να απαρνηθεί τον αδελφό του και να βοηθήσει τον Τάιτα να δραπετεύσει, ή να παραμείνει σιωπηλός και να αποδεχτεί την τυραννία του Ουτέρικ.
Για έναν καλό άνθρωπο σαν τον Ραμσή, δεν τίθεται θέμα επιλογής. Πρέπει να απελευθερώσει τον Τάιτα, να σταματήσει τον Ουτέρικ και να ανακτήσει την Αίγυπτο.


Η άποψή μου:
(γράφει η Άνα Ζάχαρη)
Δε με νοιάζει και... μάλιστα καθόλου που ο Σμιθ θα με κάνει να ξεχάσω κι αυτά που ξέρω! Στην τελική, λίγη σημασία έχουν τα πραγματικά, ιστορικά στοιχεία μπροστά σ’έναν ολόκληρο κόσμο που δημιουργεί ανάγλυφα και τόσο παραστατικά.

Και πάλι στην Αίγυπτο, τη χνωτισμένη από την άμμο της ερήμου, την Αίγυπτο των Φαραώ. Με ήρωα για ακόμα μια φορά τον αγαπημένο Τάιτα, τον πανέξυπνο με τη μεγάλη καρδιά, δίνει και πάλι θαυμάσιες εικόνες και με την αξεπέραστη γραφή του πλέουμε κι εμείς σ’ένα βαρκάκι ή ακόμα και σ’ένα πλοίο στον Νείλο, στ’αυτιά μας αντηχεί ο ορυμαγδός της μάχης, νιώθουμε την ανάσα του θανάτου, αλλά κι εκείνη που πνέει σαν αεράκι, όταν μέσα από τα ζοφερά πέπλα του θανάτου βλαστάνει η ζωή, θέλουμε με βία να πληρώσουν οι κακοί για τα ανοσιουργήματά τους κι αυτή τη φορά ενώνει με θεαματικό τρόπο την Αίγυπτο με την Ελλάδα.

Αν έχετε διαβάσει και άλλα έργα του Σμιθ, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Ν’αφήσετε να σας παρασύρει η γοητευτική του αφήγηση.
Αν ΔΕΝ έχετε ξαναδιαβάσει έργο του Σμιθ, θα σας πω τι να κάνετε: αφεθείτε να παρασυρθείτε στη γοητεία του παραμυθιού, γιατί ο κύριος Σμιθ είναι μεγάλος παραμυθάς!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Wilbur Smith
Μετάφραση: Nίκος Ιβραηνίας
Σελίδες: 440
Ημερ. έκδοσης: 13 Απριλίου 2018
ISBN: 978-960-620-740-2
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr