Βιβλιοάποψη: "Η πόλη των γενναίων"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Βρισκόμαστε στην πόλη των γενναίων, σε μια εποχή κοντινού μέλλοντος. Σε μια πόλη η οποία δημιουργήθηκε από τους εποίκους της νέας ηπείρου. Σε μια πόλη όπου όλα κυλάνε με τον δικό τους ρυθμό. Με ανθρώπων έργα και ανθρώπων πάθη.

Ο αστυνομικός Κόνερι φτάνει πρώτος στη σκηνή του εγκλήματος. Αντιμέτωπος με την φρικτή εικόνα ενός τεμαχισμένου πτώματος. Ένα ανθρώπινο παζλ το οποίο καλείται να συμπληρώσει. Η παρέλαση των δολοφονημένων συνεχίζεται την ώρα που ο αστυνομικός Κόνερι προσπαθεί να κρατηθεί από το γαϊτανάκι των γεγονότων, και ανεβαίνει τα σκαλιά της ιεραρχίας, χωρίς να γνωρίζει ποιο θα είναι το τίμημα το οποίο θα κληθεί να πληρώσει.

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Λούμπενμπαϊχ ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος, ο Κινέζος Λι παρακολουθεί, ο Νίλσεν το ίδιο, και η μυστηριώδης «φωνή» δίνει το γενικό πρόσταγμα.

Ένα παιχνίδι κυριαρχίας με νικητές και νικημένους. Μόνο που οι πρωταγωνιστές δεν γνωρίζουν εάν είναι νικητές ή ηττημένοι.


Η άποψή μου:
(γράφει η Κατερίνα Βερίγκα)
Έχοντας διαβάσει ελάχιστα αστυνομικά βιβλία (σε αντίθεση με τις άπειρες ταινίες και τις σειρές που έχω παρακολουθήσει), δεν είμαι και ο πιο ειδικός για να διατυπώσω εμπεριστατωμένη άποψη. Το αστυνομικό μυθιστόρημα θεωρώ πως -μετά την παιδική λογοτεχνία- είναι από τις δυσκολότερες κατηγορίες. Ίσως και άθελά μας να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις ή προσδοκίες!

Η ιδέα του συγγραφέα Άγγελου Χαριάτη για την "πόλη των γενναίων" είναι ευρηματική. Αρκετές φορές έχω αναρωτηθεί πώς θα ήταν αν κατοικούσαμε σε μια καινούργια γη από την αρχή; Θα κάναμε τα ίδια λάθη; Θα άλλαζε κάτι; Αργά ή γρήγορα θα καταλήγαμε να καταστρέψουμε την κοινωνία με τις επιλογές μας; Στο παρόν βιβλίο δεν αναλύεται η εξέλιξη της νέας αυτής ηπείρου -που κατοικήθηκε από όλες τις φυλές του κόσμου- με λεπτομέρειες, αλλά με βασικά στοιχεία που σου αποδεικνύουν αυτό που ήδη φοβάσαι: όχι, δε θα άλλαζε τίποτα! Απαισιόδοξο ίσως, μα και ρεαλιστικό. Κι αν το δεις από άλλη οπτική, προειδοποιητικό για να σε προβληματίσει.

Η γραφή του συγγραφέα μου άρεσε πάρα πολύ, κυλούσε άνετα χωρίς καν να το καταλάβεις. Έχει όλα τα στοιχεία που αρμόζουν σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με στοιχεία νουάρ. Έχει μυστήριο, είναι σκοτεινό, κυνικό και σκληρό, με τρομακτικές εικόνες, με καυστικό ύφος και έναν πρωταγωνιστή αντι-ήρωα. Η μόνη μου επισήμανση, είναι πως θα ήθελα ένα διαφορετικό τέλος, λιγότερο βιαστικό κατά τη γνώμη μου...

Στο σύνολό της "η πόλη των γενναίων" είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, η οποία δε σου δίνει έτοιμες απαντήσεις. Σε καλεί να σκεφτείς μόνος σου! Κι αν τελικά δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι;


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Άγγελος Χαριάτης
Σελίδες: 192 / Διαστάσεις: 13,7 x 20,8
Ημερ. έκδοσης: Ιανουάριος 2018
ISBN: 978-960-468-185-3
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr