Βιβλιοάποψη: "Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τα απογεύματα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Άρης -το μικρό αρκουδάκι- δεν αγαπάει τα απογεύματα από τότε που ξεκίνησε το σχολείο. Το απόγευμα είναι η ώρα που διαβάζει και έτσι, χάνει το παιχνίδι στο δάσος με τους φίλους του. Το αρκουδάκι λοιπόν, παίρνει την απόφαση να ζητήσει από την Ημέρα να εξαφανίσει τα απογεύματα -χωρίς αυτά δεν θα υπάρχει διάβασμα για το σχολείο.

Μπορεί όμως να υπάρξει μέρα χωρίς απόγευμα; Και φταίει πράγματι το σχολείο και το απόγευμα που ο Άρης δε βλέπει πια τους φίλους του;


Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Πώς θα ήταν η μέρα χωρίς απόγευμα; Φανταστείτε: πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Θα μπορούσατε να κάνετε τα πράγματα που θα θέλατε, γυρνώντας από το σχολείο ή την εργασία σας; Ή μήπως μετά το μεσημεριανό φαγητό θα πηγαίνατε κατευθείαν για ύπνο;

Ο Γιώργος Μπουμπούσης εκφράζει αυτή την απορία μέσω του Άρη, του αρκούδου-πρωταγωνιστή της ιστορίας του. Όπως όλα τα παιδιά, δεν αγαπά το διάβασμα, το οποίο γίνεται απογευματινές ώρες, πράγμα που σημαίνει (με το μυαλό ενός μικρού παιδιού) πως αν δεν υπήρχε απόγευμα, δε θα υπήρχε διάβασμα! Σύντομα όμως, το αρκουδάκι μετανιώνει για την επιθυμία του.

Ο συγγραφέας μάς εξηγεί πως όλα μπορούν να γίνουν μέσα στις 24 ώρες της ημέρας: το παιχνίδι με τους φίλους, το διάβασμα, η βόλτα, η ξεκούραση, ο ύπνος, αρκεί να τηρηθεί προγραμματισμός σε όλα! Αν το παιδί διαχειριστεί τη μέρα του επιτυχώς, σαφώς θα υπάρχει χρόνος για όλες του τις δραστηριότητες. Άρα ένα σωστό πρόγραμμα είναι αναγκαίο! Εδώ όμως το παιδί θα χρειαστεί τη βοήθεια του γονιού, όχι με τη μορφή απαίτησης (σ.σ. κάνε τώρα τα μαθήματά σου!), διότι αυτό φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου είναι εξαιρετική με φωτεινά χρώματα, που προσδίδουν ζωντάνια στις φιγούρες του (ειδικά το μπλε χρώμα ως background έχει την τιμητική του!). Ο δε συγγραφέας Γιώργος Μπουμπούσης μάς δίνει μια ιστορία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Με υπομονή στη συζήτηση, το παιδί θα συνεργαστεί με τους γονείς του να οργανώσει τη μελέτη του με αποτελεσματικό τρόπο για να προλαβαίνει τόσο τις υποχρεώσεις του σχολείου, όσο και τις εξωσχολικές δραστηριότητές του.

Στο τέλος του παραμυθιού τα παιδιά θα βρουν φύλλα με ασκήσεις σε μορφή παιχνιδιού, κάτι που θα τα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην κατανόηση της ιστορίας.

Σημείωση: Στο βιβλίο κάποια στιγμή το αρκουδάκι βγαίνει μόνο του τη νύχτα, σε ώρα που οι γονείς του κοιμούνται. Ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός που θα μελετά το βιβλίο με το παιδί, θα πρέπει να του τονίσει πως δεν πρέπει -όχι, δε μ'αρέσει η λέξη "πρέπει"!- δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περίπτωση να βγει μόνο του από το σπίτι και βεβαίως, να του αναλύσουν τους κινδύνους που καιροφυλακτούν σε μια μοναχική έξοδό του.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γιώργος Μπουμπούσης
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2017
ISBN: 978-618-5271-25-1
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr