Βιβλιοάποψη: "Στον πιο σκοτεινό δρόμο"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Αν περπατάς στην κόλαση, συνέχισε να προχωράς.

Μια φορά κι έναν καιρό η Λόρεν είχε την τέλεια οικογένεια. Τον τέλειο σύζυγο. Τα τέλεια παιδιά. Την τέλεια ζωή στο τέλειο σπίτι. Και τότε, όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια, μπήκε στις ζωές τους το κακό. Και τα κατέστρεψε όλα.

Καλιφόρνια, 1990.
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που εξαφανίστηκε η δεκαεξάχρονη κόρη της Λόρεν Λότον. Τώρα πια όλοι τη θεωρούν νεκρή. Και η ζωή της Λόρεν έχει καταστραφεί. Ο άντρας της αυτοκτόνησε και η μικρότερη κόρη της, η Λία, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει λίγη χαρά και να ανακαλύψει ό,τι έμεινε από την παιδική ηλικία που δεν έζησε ποτέ.
Η Λόρεν ξέρει πολύ καλά ποιος πήρε την κόρη της, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο που να τον ενοχοποιεί. Θέλοντας να κάνει μια νέα αρχή, η Λόρεν μετακομίζει με τη Λία στο ειδυλλιακό Όουκ Νολ. Όταν όμως μετακομίζει εκεί και ο κύριος ύποπτος της Λόρεν, τότε όλα δείχνουν πως η ιστορία ετοιμάζεται να επαναληφθεί. Γιατί η Λία Λότον σύντομα θα γίνει δεκάξι και στο Όουκ Νολ κυκλοφορεί ελεύθερο ένα αρπακτικό...


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Το μυθιστόρημα παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο 1990, που πλέον μοιάζει τόσο τεχνολογικά μακρινό από το σήμερα, όσο απέχει η Γη από τον Άρη.

Μια εξαφάνιση ενός κοριτσιού χτυπά πάντα τις πιο ευαίσθητες χορδές μας. Ακόμα κι αν πρόκειται για μυθοπλασία, ο εαυτός μας προετοιμάζει την άμυνά του για όσα θα ακολουθήσουν σε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι.

Ο τρόπος που περιγράφεται η τραγική φιγούρα της μητέρας (Λόρεν), είναι εκπληκτικός. Η συγγραφέας διαλέγοντας με μεγάλη προσοχή τις κατάλληλες λέξεις, ζωντανεύει τις εικόνες μπροστά στα μάτια μας και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: «Είχε πάντα λεπτό και γυμνασμένο κορμί. Τώρα όμως ήταν τόσο αδύνατη, που με τα ακροδάχτυλά της μπορούσε να ψηλαφίσει τα πλευρά της, κάτω από το δέρμα της, σαν τυφλή που διαβάζει με το σύστημα Μπράιγ

Η Λόρεν γίνεται ενοχλητική, φορτική, έως και υστερική, αλλά αυτό δεν ενοχλεί τον αναγνώστη, γιατί ο αναγνώστης τη δικαιολογεί και την κατανοεί. Η μάνα που θάβει το παιδί της είναι δυστυχισμένη. Η μάνα που χάνει το παιδί της χωρίς να γνωρίζει αν είναι ζωντανό ή νεκρό, είναι χίλιες φορές πιο δυστυχισμένη. Σε όλο το βιβλίο υπάρχει αυτή η τόσο μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, γι'αυτό ήταν και από τα λίγα βιβλία που ακόμα κι όταν δεν το διάβαζα, το σκεφτόμουν. Δεν τόλμησα ποτέ όμως να απαντήσω στην ερώτηση: «Εσύ τι θα έκανες στη θέση της;» γιατί είναι τόσο οδυνηρό που δε θέλω να το σκέφτομαι!

Ως εξωτερικός παρατηρητής όμως, βλέπεις ότι η μητέρα κάνει λάθη που δεν ξέρεις που θα οδηγήσουν αυτήν και τη μικρότερή της κόρη κι αυτό είναι που αυξάνει περισσότερο την ένταση στο βιβλίο. Δεν ξέρω αν είναι ακούσιο ή τέχνασμα της συγγραφέως, είναι πάντως πολύ επιτυχημένο.

Οι δύο κόρες είναι αντίθετες μεταξύ τους κι η Λία (η μικρότερη) ζει στη σκιά της αδελφής της. Δεν προκαλεί, είναι ντροπαλή, συγκαταβατική και εσωστρεφής. Η Λέσλι (η πρωτότοκη) είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση, εξωστρεφής, ξεροκέφαλη κι ατίθαση -αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι της άξιζε να πέσει στα χέρια ενός αδίστακτου ανθρώπου. Ο δράστης είναι ευφυής και ψύχραιμος, πάνω απ΄όλα όμως, διακατέχεται από παντελή έλλειψη συναισθημάτων. Ίσως είναι αυτός ο λόγος που δεν κάνει λάθη, που τελειοποιεί τις μεθόδους του, που ενεργεί ύπουλα αλλά υπολογιστικά γι'αυτό δύσκολα πέφτει σε παγίδες που θα έπεφτε ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Ο υπεράνω πάσης υποψίας (δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του) δράστης, στην κυριολεξία παίζει με τα νεύρα μας. Έχει περίσσιο θράσος και ξέρει πώς να ξεγλιστρά στις δύσκολες καταστάσεις.

Το βιβλίο κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και σχεδόν δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Η αγωνία αναμειγνύεται με θυμό και οργή. Δε σε αφήνει να ηρεμήσεις κι όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι από τα βιβλία που μπορείς να το παρατήσεις, αν δε φτάσεις στο τέλος. Κι ακόμα κι αν τελειώσει, αναρωτιέσαι: «Τώρα τι; Τι μπορώ να διαβάσω μετά από αυτό;» καθώς όταν ένα βιβλίο προκαλεί τόσο δυνατά συναισθήματα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις αντάξιό του και σίγουρα χρειάζεσαι ένα διάλειμμα για να περάσεις στο επόμενο...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Bell Best Seller
Κατηγορία: Αστυνομική λογοτεχνία
Συγγραφέας: Tami Hoag
Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου
Σελίδες: 424 / Διαστάσεις: 20x13 cm
Ημερ. έκδοσης: 09/02/2018
ISBN: 978-960-507-114-1
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr