Βιβλιοάποψη: "Το τελευταίο πάρτι της Λάουρα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τι συνέβη πραγματικά στη Λάουρα Άντερσον;
Η Μία εγκαταλείπει την επιτυχημένη καριέρα της στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και επιστρέφει στο παλιό της σχολείο ως ειδική παιδαγωγός. Ευελπιστεί πως η ζωή της θα αποκτήσει πιο ήρεμους ρυθμούς.
Την πρώτη κιόλας μέρα της σχολικής χρονιάς, όμως, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται από την εξαφάνιση της δεκαπεντάχρονης μαθήτριας Λάουρα Άντερσον. Πώς και γιατί εξαφανίστηκε; Οι γονείς της, προσπαθώντας απελπισμένα να βρουν την κόρη τους, φτιάχνουν μια σελίδα στο Facebook... και ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας. Άλλοι μιλούν για σατανισμό, άλλοι για ναρκωτικά, άλλοι για σαδομαζοχιστικά παιχνίδια, κάποιος μάλιστα ισχυρίζεται πως είδε τη Λάουρα στο Άμστερνταμ. Όλοι έχουν κι από μια δική τους θεωρία για το τι συνέβη στο κορίτσι.
Περισσότερα απ' όλους όμως φαίνεται να γνωρίζει ο Νίκoλας, ο αδελφός της Μία, που, ως ψυχολόγος στο ίδιο σχολείο, παρακολουθούσε τη Λάουρα.
Αυτό το νέο ξεκίνημα, που για τη Μία ήταν γεμάτο προσδοκίες και υποσχέσεις, εξελίσσεται σε έναν ζωντανό εφιάλτη, καθώς μάλιστα ξυπνά και μνήμες από μια άλλη εξαφάνιση, είκοσι χρόνια νωρίτερα...

"Η τριλογία του Πάλοκασκι" εκτυλίσσεται σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο του Ελσίνκι. Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, ένα οικογενειακό και διαπροσωπικό δράμα σε μια κοινωνία όπου το διαδίκτυο κατέχει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.


Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Ίσως να μην έπρεπε να ξεκινήσω την τριλογία του Πάλοκασκι. Ανυπόμονη καθώς είμαι, δε μπορώ να περιμένω την εξέλιξη μιας ιστορίας, όταν αυτή καταγράφεται σε συνέχειες. Τώρα, μετά την ανάγνωση του εν λόγω βιβλίου, είμαι αναγκασμένη να περιμένω το δεύτερο και τρίτο βιβλίο, καθώς το πρώτο έχει σταματήσει σε σημείο που να αγωνιάς για τη συνέχεια!

Ίσως αυτό να’ναι και η επιτυχία της ομάδας συγγραφέων J.K.Johansson. Το βιβλίο συνεχίζεται με τέτοιο τρόπο (γρήγορες σκηνές, εναλλαγή τοπίων, ρεαλιστικοί διάλογοι) ώστε να δεσμεύσει την προσοχή σου ως την τελευταία σελίδα. Πληθώρα προσώπων παρελαύνουν στο χαρτί και φυσικά στις έρευνες (και προσωπικές συνεντεύξεις) της πρωταγωνίστριας Μία.

Πρόκειται για την υπόθεση μιας νεαρής που εξαφανίζεται χωρίς κανένα ίχνος, χωρίς κανένα να την έχει δει ή αν την έχει δει, το κρύβει! Όλοι σκέφτονται ενδόμυχα πως είναι ένοχοι, αλλά όλοι δείχνουν πρόσωπο αθώου, καθώς κανείς δε θέλει να φορτωθεί τις συνέπειες μιας εγκληματικής πράξης. Δε μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος φταίει και ποιος λέει ψέματα, και φυσικά σου δημιουργούνται υποψίες για όλους, ακόμα και για τον αδερφό της Μία, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν την ενοχή (αν μιλάμε για έγκλημα) ή την εμπλοκή του (αν η Λάουρα έχει μόνο εξαφανιστεί).

Η γραφή είναι απλή και δε θα δυσκολέψει την ανάγνωσή σου, εκτός ίσως από τα δύσκολα -να προφερθούν- ονόματα των σκανδιναβικών τοποθεσιών και επιθέτων των ηρώων.

Η Μία είναι διχασμένη και μπερδεμένη: να προστατέψει τον αδερφό της ή να διευκολύνει τη δικαιοσύνη με τον τρόπο της; Ενώ επιθυμεί να λύσει το μυστήριο, τίποτα δεν τη βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μαρτυρίες είναι λειψές, άτομα που εμπιστεύεται την απογοητεύουν, ενώ κάποιοι αποδεικνύονται από μηχανής θεοί όταν τους χρειάζεται. Οι συμπτώσεις είναι πολλές και το μυαλό της υπερλειτουργεί στην αναζήτηση της αλήθειας. Ταυτόχρονα, μελετάμε και τη φύση της πρωταγωνίστριας, που αδυνατεί να μοιραστεί τη ζωή της με έναν άντρα, τους οποίους και χρησιμοποιεί μόνο ως σκεύη ηδονής.

Περισσότερα για την τριλογία όταν κυκλοφορήσουν οι δύο συνέχειες! Αν είστε κι εσείς ανυπόμονοι, περιμένετε να ολοκληρωθεί η τριλογία και μετά, φόρτσα τα πανιά στο διάβασμα! Διαφορετικά, πάρτε το βιβλίο και ελευθερώστε το δαιμόνιο αστυνομικό μέσα σας και βρείτε τη Λάουρα!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Ξένη πεζογραφία / Η τριλογία του Πάλοκασκι #1
Συγγραφέας: J. K. Johansson
Μετάφραση από Γερμανικά: Γιώτα Λαγουδάκου
Σελίδες: 272
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2017
ISBN: 978-960-04-4783-5
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr