Βιβλιοάποψη: "Πίσω πόρτα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Έρχεται μια στιγμή στη ζωή που θα πούμε ότι ο άλλος είναι τα πάντα. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Το βιβλίο ξεκινά με την απόλυτη, την άνευ όρων παράδοση, για να τελειώσει με την απελευθέρωση ή τη φυγή. Στο ενδιάμεσο περιφέρονται πρόσωπα που παθιάζονται, αγαπάνε, θυσιάζονται, συμβιβάζονται, διαφθείρονται, σώζουν, καταστρέφονται, ξαναγεννιούνται. Χτυπιούνται και ορκίζονται στον έρωτα και σε όλα τα παρελκόμενά του, αλλά ίσως τελικά μιλά μόνο ο ναρκισσισμός. Ούτε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των ιστοριών φαίνεται να ξέρουν τις απαντήσεις. Προσπαθούν να προσκολληθούν κάπου και να μείνουν πιστοί στην αλήθεια τους, όποια κι αν είναι αυτή, ωραία ή άσχημη, ανώδυνη ή σκληρή. Η πίσω πόρτα του μυαλού τους όμως παραμένει πάντα ανοιχτή.

Στις ιστορίες δεν θα βρει κανείς ήρωες με μεγάλα λόγια και απίθανες ζωές. Μόνο ανθρώπους που θέλουν να βρουν κάπου να σταθούν, να ακουμπήσουν, ίσως και να σώσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα από τον άλλο.

Η άποψή μου:
(γράφει η Γεωργία Σουβατζή)

Το βιβλίο της Ελένης Τσεκούρα «Πίσω Πόρτα» είναι ένα ανθολόγιο ανθρώπων, στιγμιοτύπων της ζωής τους και των σκέψεών τους. 18 διηγήματα, τα οποία «παραδίνονται» άνευ όρων στις προθέσεις των ηρώων τους και ας είναι όλα γραμμένα από την ίδια συγγραφέα.

Κάθε ήρωας είναι ξεχωριστός, όπως ξεχωριστή είναι η ζωή του, οι σκέψεις, οι επιθυμίες και όλα όσα τον ακολουθούν. Κάθε ήρωας ωστόσο έρχεται να συνδεθεί με τον άλλο: κάποια όνειρα θα είναι για πάντα κοινά, κάποιες ανάγκες θα ψάχνουν πάντοτε -ματαίως- να δικαιωθούν και στο μεσοδιάστημα είναι που χωρά ακριβώς το βιβλίο της Ελένης Τσεκούρα. Στο μεσοδιάστημα όπου ο συμβιβασμός, η διαφθορά, η καταστροφή και πολλά άλλα, αφήνουν το ανεξίτηλο σημάδι τους.

Τελικά διαφέρουν πράγματι οι ήρωες των διηγημάτων; Κι αν εκκινούν την περιπέτειά τους από διαφορετικά σημεία, και αν η πορεία φαίνεται να ακολουθεί μονοπάτια μοναχικά και ιδιαίτερα, κάπου καταλήγουν όλοι. Σε μία αλήθεια μυστική, προσωπική, ατομική, σκληρή ή όχι, όμορφη ή όχι. Και αυτό ακριβώς είναι το κοινό τους, η αναζήτηση και η αναγκαία «επιστροφή».

Η Ελένη Τσεκούρα γράφει 18 διηγήματα και η γραφή της διακατέχεται από την αυθάδεια του ποιητικού λόγου ενώ, ταυτόχρονα, διαθέτει τις αρετές του διηγήματος. Υφαίνει κάθε ιστορία γύρω από ένα ήρωα μετέωρο και μας αποκαλύπτει ένα στιγμιότυπο της δικής τους, μοναδικής πορείας, της ανόδου ή καθόδου σε αυτό που όλοι πασχίζουμε να συνεχίσουμε, στην ίδια τη ζωή.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία/πεζογραφία
Συγγραφέας: Ελένη Τσεκούρα
Σελίδες: 152
Ημερ. έκδοσης: 8 Μαΐου 2017
ISBN: 978-960-03-6177-3
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr