Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Λένια και ο Φίλιππος είναι δυο μικροί θεοί, όπως όλοι μας άλλωστε. Καθένας τους μέσα του κουβαλά διαφορετικά θραύσματα της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας πιστής στο κοινωνικό κατεστημένο και στις ταξικές διαφορές. Όταν, όμως, έρχεται η αγάπη, χρειάζεται μια στιγμή για να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ύπαρξή τους.
Μέσα σε μια κοινωνία που η Λένια ορίζεται από τις προκαταλήψεις και ζει μια καλοκουρδισμένη ζωή, θα γνωρίσει τον Φίλιππο, που έχει βιώσει το χειρότερο πρόσωπο των ανθρώπων.
Λόγια πνιγμένα σε φιλιά, σώματα που προδίδουν, ασφυκτικά άδεια δωμάτια, ένταση που φέρνει δάκρυα και πολλές άγρυπνες νύχτες αφηγούνται την ιστορία τους.
Εκείνη, σε μια προσπάθεια να πνίξει τον έρωτά τους κι ενώ κρατιέται απ’την ανάμνηση των τελευταίων ευτυχισμένων στιγμών τους, θα καταλήξει στο νησί της και θα ανακαλύψει στις σελίδες ενός ξεθωριασμένου τετραδίου μια συγκλονιστική αλήθεια.
Η αποκάλυψη αυτή θα την απελευθερώσει και ακολουθώντας το τραγούδι της ψυχής της θα θέσει νέες βάσεις στη σχέση της με τον Φίλιππο, ο οποίος με τα χρώματα του έρωτά τους θα ζωγραφίσει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον καμβά της ζωής.
Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα Γαλανού... και πραγματικά, όταν τελείωσα την ανάγνωση, ήθελα κι άλλο!
Η Άννα Γαλανού είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας, που γνώρισα το Μάρτη ’14, σε τοπικό βιβλιοπωλείο, κατά την προώθηση του παρόντος βιβλίου. Μου έκανε εντύπωση ο ζεστός της χαρακτήρας και το γνήσιο χαμόγελό της. Στη δεύτερη κιόλας συνάντησή μας, με ήξερε πλέον με το όνομά μου, ενώ η ίδια ως προσωπικότητα είχε ήδη κάνει εγγραφή στα “αγαπημένα” μου... Πλέον μπορώ να πω ότι αγαπώ τη στρωτή γραφή της, έχοντας στο μεταξύ αναζητήσει περασμένα κι επόμενα έργα της.
Το «Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με πολύ όμορφη και σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, που με κράτησε μέχρι το τέλος. Το βιβλίο κρύβει μέσα του αλήθειες. Αλήθειες για τις προκαταλήψεις κατά μιας ομάδας ανθρώπων. Αλήθειες για το ότι κάποιοι είναι ανώτεροι από άλλους, σε κοινωνικό και φυλετικό επίπεδο. Διαβάζουμε την ερωτική ιστορία της Λένιας και του Φίλιππου, ζευγάρι το οποίο επηρεάζεται από τις κοινωνικές του διαφορές και τον περίγυρό τους και διαλύει τη σχέση του.
Το μεγαλύτερο μέρος όμως του βιβλίου κατακτά η εξιστόρηση του παρελθόντος του πατέρα της Λένιας, με τη μορφή ημερολογίου, το οποίο διαβάζει η πρωταγωνίστρια για να μάθει το παρελθόν και την καταγωγή της. Ο πατέρας της Λένιας, αυτός ο τόσο ευγενικός και πολύπαθος άντρας, συγκινεί με την εξιστόρησή του! Τα όσα δεινά πέρασε για να βρίσκεται σήμερα μαζί με τη γυναίκα του Άννα σε αφυπνίζουν και σε συγκλονίζουν!
...και η Λένια βρίσκει τη δύναμη στα γραφόμενά του να υποστηρίξει επιτέλους την αγάπη της για τον Φίλιππο, έναν άντρα που ποτέ δεν την ξέχασε και που ξαναβρήκε, με αφορμή μια έκθεση ζωγραφικής, μετά από χρόνια αναζητήσεων κι εμποδίων από κοντινούς ανθρώπους.
Τελικά, το παρελθόν μας είναι αυτό που διαμορφώνει χαρακτήρες και που μας οδηγεί στο παρόν μας. Και διαμορφώνουμε το παρόν ανάλογα με τις επιρροές του περιβάλλοντός μας και τις εμπειρίες μας, για να υποδεχτούμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Χωρίς όμως το παρελθόν μας δεν είμαστε τίποτα και αυτός είναι ο σκοπός του βιβλίου! Αυτό θέλει η Άννα Γαλανού να μας περάσει: απ’όπου κι αν προερχόμαστε, είμαστε μοναδικοί και πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για την καταγωγή μας.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Άννα Γαλανού
Σελίδες: 448
Ημερ. έκδοσης: 12/03/2014
ISBN: 978-960-364-693-8