Βιβλιοάποψη: "Οίκος... νυφικών"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένας επιτυχημένος οίκος νυφικών! Ένας ταλαντούχος μόδιστρος! Μια πιστή και αφοσιωμένη συνεργάτιδα! Δώδεκα επίδοξες νύφες! Δώδεκα απολαυστικές ιστορίες γραμμένες από τέσσερις εμπνευσμένους συγγραφείς! Δώδεκα θεσπέσια νυφικά σχεδιασμένα από δώδεκα υπερταλαντούχους σχεδιαστές μόδας! Ο επίλογος δικός σας!

Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Μετά από πέντε παρουσιάσεις για το εν λόγω βιβλίο, στις δύο εκ των οποίων συμμετείχα ως ομιλήτρια, νομίζω ότι τον «Οίκο… Νυφικών» τον βλέπω πια ΚΑΙ ως δικό μου «παιδί»! Νιώθω σαν να έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στο να γίνει πιο γνωστό αυτό το βιβλίο!

Η σημερινή μας πρόταση λοιπόν, τιτλοφορείται «Οίκος... Νυφικών». Στις σελίδες του θα βρεις σχέδια νυφικών από επώνυμους fashion designers, οι οποίοι εμπνεύστηκαν το ρούχο, διαβάζοντας την ιστορία, αλλά βεβαίως, δεν είναι ένας κατάλογος με νυφικά, τον οποίο θα συμβουλευτείς για να τρέξεις στην αγορά! Σίγουρα όμως και θα εμπνευστείς ή μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου νυφικό, ανατρέχοντας στις τελευταίες σελίδες, όπου σε περιμένουν γυμνά μοντέλα για να ντύσεις! Δεν είναι ανάγκη να έχεις ταλέντο στο σχέδιο, αρκεί να προσπαθήσεις να αποτυπώσεις με γραμμές και χρώμα ό,τι έχεις στο κεφάλι σου!

Γενικά το βιβλίο περιέχει 12 μικρές ιστορίες, με πρωταγωνίστριες 12 νύφες. Σε απόλυτη συνεννόηση, οι τέσσερις συγγραφείς μας έπλεξαν έναν ιστό, έναν σκελετό από δυο άτομα: τον ιδιοκτήτη του οίκου μόδας, τον Ιάκωβο και τη βοηθό του Τούλα! Γύρω από αυτούς, γύρω από γεγονότα που μαθαίνουμε για τις ζωές τους, εμπλέκονται οι 12 κοπέλες-πελάτισσες, που απευθύνονται στον Οίκο με το όνομα «Μπελ Επόκ/Belle Epoque» για να ντύσουν τα όνειρά τους, ως νύφες! Κι αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα, χωρίς να αλλοιώνεται το νόημα, ωστόσο οι τέσσερις συγγραφείς λειτούργησαν ως οντότητες, στα πλαίσια μιας ομάδας! Αυτό ακούγεται παράξενο, αλλά ισχύει! Έχουμε ακούσει και για συγγραφείς που γράφουν συλλογή από διηγήματα σε συνεργασία με ομότεχνους, αλλά χωρίς αυτά να ενώνονται μεταξύ τους! Εδώ λοιπόν, ο κάθε συγγραφέας άφησε το στίγμα του, το δακτυλικό του αποτύπωμα σε κάθε ιστορία και έτσι, το σύνολο έχει αυτή την ιδιαιτερότητα.

Οι 12 διαφορετικές υποθέσεις (3 για τον κάθε συγγραφέα) δεν έχουν πάντα happy end και νομίζω πως αυτό είναι και το σωστό, καθώς η ζωή από την οποία πηγάζουν οι καλύτερες ιστορίες, εμπνέει τόσο με το ρομαντισμό όσο και τον ρεαλισμό της. Δε γίνεται κουβέντα μόνο για το θεσμό του γάμου, αλλά αναφέρονται πολύ σημαντικά θέματα στις σελίδες... Για παράδειγμα, θίγεται το θέμα της αυτοκτονίας, όταν αντιμετωπίζεις μια θανατηφόρα ασθένεια (μην έχοντας πολύ χρόνο ζωής ή όταν θες εσύ να’χεις τον τελευταίο λόγο στο πώς θα πεθάνεις). Διαβάζουμε για έγγαμη ζωή στην τρίτη ηλικία ή ακόμα και σε νεαρότερη! Επίσης, αναλύεται η επιλογή να αφήσεις τη χώρα καταγωγής σου, την οικογένεια και τους φίλους σου για ν’ακολουθήσεις τον έρωτα της ζωής σου, κάπου στην υδρόγειο! Μιλάμε για επιλογές, την ανάληψη ευθυνών και τις συνέπειες των πράξεών μας και γενικά, πώς χειριζόμαστε κάθε δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Δε θα σταθώ ούτε στην πρωτοτυπία του εγχειρήματος, ούτε στη γραφή των τεσσάρων φίλων, που σαφώς και είναι γοητευτική, διαφορετικά δε θα πρότεινα την αγορά και ανάγνωση του βιβλίου! Ένα θα πω: κάθε ιστορία νύφης, βαφτισμένη από τον ίδιο συγγραφέα, μπορεί να υπογράφεται από Χρήστο ή Θεώνη ή Εύη ή Άνα, αλλά ακόμα και αν δεν αναφερόταν το όνομα του δημιουργού, είμαι σίγουρη πως το ξεχωριστό στυλ γραφής σε προδιαθέτει να ανακαλύψεις ποιος είναι πίσω από την ιστορία!

Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να έχω μόνο μία αγαπημένη νύφη. Όμως, θα πω ότι ταυτίστηκα με την ιστορία της Ελίνας (12η νύφη), καθώς κι εγώ ως ερωτευμένη, έχω συμβιβαστεί, έχω εθελοτυφλήσει, αλλά στο τέλος, πάντα τη σκαπουλαίρνω! Και στην τελική, στον έρωτα και στον πόλεμο, όλα επιτρέπονται, σωστά; Η δικιά σας αγαπημένη νύφη ποια είναι;
Πιστεύω πως όλες οι νύφες έχουν να μας προσφέρουν κάτι: μα γέλιο θα είναι, μα τροφή για σκέψη, το σίγουρο είναι πως θα ευχαριστηθείτε το βιβλίο, ενώ κλείνοντάς το, θα πιάσετε τον εαυτό σας να θέλει «λίγο ακόμα»! Εεε, δεν είναι και για χόρταση, κάθε καλό τελειώνει νωρίς... Το ευχάριστο όμως, είναι πως θα έχουμε και “Part Two”!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους τέσσερις συγγραφείς (αναφέρω τα ονόματά τους, με τη σειρά που διάβασα άλλα πονήματά τους), Χρήστο Αναστασόπουλο, Εύη Ρούτουλα, Άνα Ζάχαρη, Θεώνη Μπριλή, για τη φιλία τους και την αναγνωστική απόλαυση που μου χαρίζουν με κάθε έργο τους (θα μιλήσουμε γι’αυτά, σε επόμενα post!).
Τελειώνοντας, να αναφέρουμε πως τα έσοδα από το βιβλίο διατέθηκαν σε άτομα που τα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από τους αγαπημένους μας συγγραφείς... ΜΠΡΑΒΟ!!!

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Το βίντεο της παρουσίασής μας εδώ
Συγγραφείς: Χρήστος Αναστασόπουλος, Άνα Ζάχαρη, Θεώνη Μπριλή, Εύη Ρούτουλα
Σελίδες: 304
Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: 2015
ISBN: 789605711573
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr