Βιβλιοάποψη: "Θέλεις να πούμε αλήθειες;"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Όταν η Ελεονόρα απολύεται και φτάνει στο χείλος του γκρεμού έχει δύο επιλογές: να μείνει αδρανής ή να μετατρέψει την απογοήτευση σε δύναμη και να αλλάξει το πεπρωμένο της.
Η αποκάλυψη της υιοθεσίας της, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η επιμονή της να σπουδάσει, αν και είναι τριάντα πέντε χρονών, και η αναζήτηση της ταυτότητάς της την κάνουν να ξεπεράσει τα όριά της και να φύγει στη Νορβηγία.
Τι θα συμβεί όμως όταν φανερωθούν αλήθειες και αποκαλυφθούν μυστικά που δεν είχε ποτέ φανταστεί; Θα συνεχίσει να εθελοτυφλεί; Και όταν εμφανιστεί ο Μάριος, ο μεγάλος της έρωτας, τι θα κάνει; Θα τα τινάξει όλα στον αέρα; Θα καταφέρει τελικά να απαλλαγεί από τις ανασφάλειες και τις ερωτικές της εξαρτήσεις;
Μια ιστορία για τον μαγικό κόσμο της συνειδητότητας, όπου για να εκπληρωθούν τα όνειρα τίθεται μια ερώτηση: «Θέλεις να πούμε αλήθειες;»
Ένα βιβλίο για την Ελεονόρα που κάποτε έμοιαζε με πολλές άλλες γυναίκες.


Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Σε κανέναν δεν αρέσει η αλήθεια, κυρίως όταν πονάει, όταν είναι σκληρή, μα... είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ και καλό είναι πάντα να λέγεται και όχι να κρύβεται, ούτε να διαστρεβλώνεται.

Τι γίνεται όταν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Όταν ξεκινάμε ένα γάμο με ολοφάνερες διαφορές, όταν μένουμε σε μια δουλειά που δε μας ικανοποιεί, όταν ανοίγουμε το σπίτι μας σε φίλους, από φόβο μη μείνουμε μόνοι μας, που όμως μετέπειτα μάς προδίδουν; Απλούστατα, σταματάμε να κρυβόμαστε και αντιμετωπίζουμε τις αλήθειες μας κατάματα!

Η Ελεονόρα χάνει τη δουλειά της, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (μεταξύ μας, η χώρα ανέκαθεν βίωνε μια κρίση και μια λιτότητα, που ολοφάνερα έπληγε τους εργαζομένους και ουχί τους εργοδότες). Από τη μια, καλύτερα που την έχασε, καθώς η συμπεριφορά του εργοδότη της ήταν απαράδεκτη, και σύντομα θα την οδηγούσε σε προβλήματα στην υγεία της! Από την άλλη, η απόλυση ήρθε σε σημείο κομβικό για την ίδια. Είχε μόλις χάσει τη μητέρα της και μια φίλη της είχε αναλάβει να της αποκαλύψει ότι η ίδια ήταν υιοθετημένη...

Πώς διαχειρίζεσαι μια τέτοια αποκάλυψη; Αρχίζεις και νιώθεις πως δεν ανήκεις πουθενά, πως οι βιολογικοί σου γονείς δε σε ήθελαν, γι’αυτό και σε «έδωσαν». Ψάχνεις τις ρίζες σου ή αδιαφορείς για τους ανθρώπους αυτούς; Κι αν είχαν λόγο που σε εγκατέλειψαν; Άραγε να ζουν για να τους ρωτούσες;

Εκτός από τον Αφρικανό σύζυγό της και τον κολλητό της φίλο (ο οποίος ανέκαθεν ήθελε να γίνει κάτι περισσότερο), η Ελεονόρα δεν έχει πια τίποτε να την κρατά στην Ελλάδα. Ορμώμενη από τις ρίζες της -που αποδεδειγμένα εβρέθησαν στη Νορβηγία- και την χρόνια επιθυμία της να συνεχίσει τις σπουδές της, αποφασίζει να μετακομίσει στη Σκανδιναβική χώρα, να προετοιμάσει το έδαφος και για το σύζυγό της, ο οποίος θα την ακολουθούσε μεν, αλλά με αντιρρήσεις δε. Κι όταν υπάρχουν αντιρρήσεις και ζήλειες, το ζευγάρι κοντράρεται. Όταν δεν υπάρχει επικοινωνία και τα μυστικά παραμένουν κρυμμένα, τότε καλό είναι να διαλύεται η σχέση. Και τι γίνεται όταν ο πρώτος μεγάλος έρωτας κάνει την εμφάνισή του;

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι τόσο απλή και κατανοητή, που η ώρα περνά ευχάριστα. Κυριαρχούν αμέτρητες περιγραφές της Νορβηγίας και του κοινωνικού κράτους της και αυτόματα μπαίνεις στο τριπάκι της σύγκρισης με αυτό της Ελλάδας. Δε χρειάζεται να πούμε ποιος βγαίνει νικητής... Εκτός από τις όμορφες και ακριβείς περιγραφές της ξένης χώρας, η Λένα Τερκεσίδου μας δίνει με ώριμη γραφή ένα ψυχογράφημα, την ανασφαλή της πρωταγωνίστρια, που θέλοντας να ξορκίσει μυστικά και ψέματα, κάνει μια καινούργια αρχή σε ένα άλλο μέρος. Θίγει την παθολογική ζήλεια μέσα σε ένα γάμο... τον ρατσισμό που βιώνει ο μαύρος σύζυγος μιας λευκής γυναίκας στην Ελλάδα, που όμως ελαχιστοποιείται στη Νορβηγία! Μας μιλά για τη γυναικεία φιλία, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην προδοσία (αυτό ήταν και το προβλέψιμο σημείο του βιβλίου, ίσως επειδή έχω ζήσει την προδοσία) και τέλος, για τον αγώνα που δίνει η ίδια ως 35χρονη φοιτήτρια (μεγάλη σε ηλικία για σπουδές, άρα χρειάζεται και περισσότερα να αποδείξει) να εδραιωθεί και να ξεχωρίσει ως προσωπικότητα.

Οι ρεαλιστικοί διάλογοι αντανακλούν τα προβλήματα μιας πραγματικής σχέσης, είτε φιλικής, είτε ερωτικής. Προσωπικά με ενόχλησαν οι συνεχείς αναφορές στη γάτα της ηρωίδας και κάποιες φράσεις που επαναλαμβάνονται. Γενικά όμως, είναι ένα καλοδιάβαστο μυθιστόρημα, που σου αφήνει τα μηνύματά του, όπως ένα βιβλίο πάντα θα’πρεπε να κάνει και μια νότα αισιοδοξίας για το αύριο, ενώ αντιμετωπίζεις όλα τα στραβά του κόσμου!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Λένα Τερκεσίδου
Έτος έκδοσης: 2016
Σελίδες: 336
Σχήμα: 14 Χ 20,6
ISBN: 978-960-04-4674-6
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr