Η Κάθαρση - Οι κόρες της Ελλάδας Νο. 3"

---Δημοσίευση: 24/01/2025---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Αθήνα, έτος 1882. Μια υπόσχεση δίνεται σε έναν ετοιμοθάνατο πρώην αξιωματικό της Αστυνομίας, ο οποίος βασανίζεται από ένα μυστικό, και, ως αποτέλεσμα, το αρχείο μιας παλαιάς ανεξιχνίαστης υπόθεσης φόνου ανοίγει ξανά.
Μια γυναίκα, Ελληνίδα της Διασποράς, έπειτα από εικοσαετή απομάκρυνση επιστρέφει στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, προκαλεί αναστάτωση στην πρωτεύουσα, και μαζί με την κόρη της ανατρέπει κοινωνικές ισορροπίες και αναστατώνει έναν ολόκληρο οίκο. Ένα σκάνδαλο, με τραγικές συνέπειες, βγάζει στη φόρα αλήθειες οι οποίες καταστρέφουν την εικόνα τελειότητας μιας σπουδαίας οικογένειας των μετεπαναστατικών χρόνων της Ελλάδας. Ένας ερωτευμένος αξιωματικός της Αστυνομίας, με τιμή και μπέσα, με λόγο-συμβόλαιο και παροιμιώδη καλοσύνη, σώζει μια Ατθίδα από βέβαιο εξευτελισμό. Σ’ έναν τόπο με σημαντικό ρόλο στα γεγονότα και στην Ιστορία, οι επιλογές και τα λάθη των ηρώων, οι κρυφές επιθυμίες, τα ψέματα, οι σκέψεις που δεν ειπώθηκαν, αλλά και η μνήμη ως κατάρα έχουν το δικό τους βάρος στην αφήγηση. Μια ιστορία όπου συνυπάρχουν η αγωνία, ο θυμός, η οργή, ο έρωτας, η έκπληξη, τα ψυχικά πάθη, η μετάνοια και, τέλος, ο αρχέγονος πόθος για κάθαρση ως ανάγκη της ψυχής. Με το βάρος της ευθύνης για τα πρόσωπα και την ιστορία της Αθήνας κατά την περίοδο από το 1880 έως το 1900, η Φιλομήλα Λαπατά παραδίδει στους αναγνώστες το τρίτο μέρος της ιστορικής τριλογίας "Οι κόρες της Ελλάδας" σε ένα αυτοτελές μυθιστόρημα το οποίο διαβάζεται απνευστί.


Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
Η πρώτη επαφή μου με την κυρία Λαπατά έγινε με το βιβλίο της "Lacryma Christi" - "Το δάκρυ του Χριστού". Μου είχε κάνει εντύπωση τότε ο τίτλος του βιβλίου μα και το ιδιαίτερο όνομά της. Έτσι, πήρα το βιβλίο στα χέρια μου και κατόπιν όλα τα βιβλία που έχει γράψει εκείνη. Δεν με απογοήτευσε κανένα...

Το τελευταίο μέχρι ώρας βιβλίο της, εκτός του ότι το διάβασα απνευστί, το έσφιξα στην αγκαλιά μου με συγκίνηση, όταν έφτασα στην τελευταία του σελίδα.

Είναι το τρίτο βιβλίο από την τριλογία "Οι κόρες της Ελλάδας". Μπορεί να διαβαστεί και σαν ξεχωριστό βιβλίο αυτόνομα, όμως θα σας συνιστούσα να διαβάσετε τα δύο προηγούμενα γιατί θα ξαναβρείτε παλιούς αγαπημένους και μη χαρακτήρες και είμαι σίγουρη πως θα συγκινηθείτε.

Το βιβλίο αυτό είναι ένας λαογραφικός θησαυρός! Καταπιάνεται με την εποχή μεταξύ 1880 και ως το τέλος του αιώνα 1900. Χάρη στην τεράστια έρευνα που έχει κάνει η συγγραφέας, βλέπουμε τη ζωή, την καθημερινότητα, τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα των Αθηναίων εκείνη την εποχή, καθώς και το πρόσωπο μιας Αθήνας που ψάχνει να βρει το στυλ και την εικόνα της. Περιέχει -εκτός των άλλων- την ψυχοσύνθεση της Οδύσσειας Ασλάνογλου, τις σκέψεις πολλών χαρακτήρων, ένα μυστήριο καθώς και έναν έρωτα που αρχικά είναι μονόπλευρος. Δεν θα σας πω άλλα. Η Κάθαρση είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους, γιατί στο τέλος αυτό που χρειάζονται οι ήρωες, ο συγγραφέας και κυρίως όλοι εμείς οι αναγνώστες, δεν είναι τίποτα άλλο από την κάθαρση της ψυχής μας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Φιλομήλα Λαπατά
Σελίδες: 336
Ημερ. έκδοσης: 10/10/2024
ISBN: 978-618-01-5775-8


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Φιλομήλα Λαπατά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει, όμως, μόνιμη μαθήτρια της ζωής. Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά, και αυτός ο προβληματισμός της αποτυπώνεται στα βιβλία της. Καθώς αγαπά την ποικιλία, ζει μεταξύ δύο κόσμων: της Ελλάδας και της Ιταλίας. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν "Η επιστροφή" και "Ο διχασμός", δηλαδή, τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της τριλογίας "Οι κόρες της Ελλάδας". Επίσης, η "Τριλογία της διασποράς", με τίτλους "Οι κόρες του νερού", "Το δάκρυ του Χριστού" και  "Εις το΄νομα της μητρός" και το μυθιστόρημά της "Επικίνδυνες λέξεις".
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr