Βιβλιοάποψη: "Ο ικανός θεραπευτής"

---Δημοσίευση: 13/12/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Ελληνοαμερικανός θεραπευτής Ίων Γουίλσον φτάνει σε μια επαρχιακή πόλη στις αρχές Νοεμβρίου του 1970, όταν το δικτατορικό καθεστώς έχει ρίξει τη βαριά σκιά του στη χώρα. Επειδή είναι ωραίος «σαν σταρ του σινεμά», όπως διατείνεται η Δώρα Γαλανοπούλου, η κυρία δημάρχου, οι γυναίκες και οι κοπέλες τον τριγυρίζουν εξαρχής όπως οι μέλισσες το μέλι. Όταν αρχίζει να θεραπεύει ασθενείς δίχως αμοιβή, οι ιδιωτεύοντες γιατροί της πόλης τον εχθρεύονται και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τον διώξουν. Η όμορφη Νένα, η κόρη του διοικητή της χωροφυλακής, τον ερωτεύεται, αλλά ο Ίων δε θέλει μπλεξίματα με τον πατέρα της και την αποφεύγει. Η Νένα πεισμώνει και, προκειμένου να τον βλέπει συχνότερα, του ζητά να θεραπεύσει τη θεία της, Ισμήνη, κι εκείνος δέχεται. Ανάμεσα σε άλλους που αναλαμβάνει να θεραπεύσει είναι κι η Κρυσταλλία, η κόρη του δημάρχου, όπως κι η νεαρή Φανή. Καθώς έχει τον τρόπο του να εκμαιεύει μυστικά από τους ασθενείς του, αυτοί του εξομολογούνται όσα βαραίνουν την ψυχή τους και του αποκαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες και δράματα, που άπτονται των πιο σκληρών περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Ο Ελληνοαμερικανός θεραπευτής αποκαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά και αμαρτίες του παρελθόντος.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Νοέμβριος 1970. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Στερεάς Ελλάδας, της οποίας το όνομα δεν καταγράφεται στο μυθιστόρημα, καταφτάνει ο γοητευτικός θεραπευτής, Ελληνοαμερικανός στην καταγωγή. Η εμφάνιση του θα συζητηθεί έντονα από τους κατοίκους της περιοχής. Τι γυρεύει αυτός ο άνθρωπος σε μια μικρή πόλη; Οι νεαρές κοπέλες θα γοητευτούν δίχως άλλο από το εκτόπισμά του, ενώ οι άνδρες θα τον δουν με δυσπιστία και σίγουρα όχι με περισσή χαρά. Μάλιστα, οι συνάδελφοί του, Στρίντζης και Καμπουράκης θα τον αντιμετωπίσουν απόλυτα εχθρικά, καθώς θα νιώσουν αναπόφευκτα ότι το πελατολόγιό τους απειλείται να χαθεί. Ο θεραπευτής θα αναλάβει δίχως αμοιβή να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν μυοσκελετικά προβλήματα και όχι μόνο με μεγάλη επιτυχία, φωτίζοντας με χαμόγελο τα πρόσωπα των ασθενών του. Σιγά-σιγά, οι θεραπευόμενοί του ανοίγονται όλο και πιο πολύ στον θεραπευτή και καταθέτουν την ώρα της θεραπείας τα προσωπικά τους βιώματα και προβληματισμούς που τους βασανίζουν.

Ο Ίων δεν έχει έρθει τυχαία σε αυτή την περιοχή και αυτό είναι γεγονός. Το στοιχείο αυτό μάλιστα, μας το προσφέρει η πολυγραφότατη Σόφη Θεοδωρίδου από την αρχή του μυθιστορήματός της. Ποια βαθιά θαμμένα μυστικά και αμαρτίες του παρελθόντος θα φέρει στο φως ο θεραπευτής; Ποιο δράμα κρύβεται πίσω από την οικογένεια των Γαλανόπουλων; Πώς σχετίζεται η περίοδος του Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου με το προσωπικό τέλμα της αδερφής του δημάρχου; Τι συνέβη στις 30 Σεπτεμβρίου του 1943; Άραγε ο ανεκπλήρωτος έρωτας μένει αναλλοίωτος στο χρόνο; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσει η συγγραφική πένα της κυρίας Θεοδωρίδου μέσα από το νέο της κοινωνικό, ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο αναμφίβολα θα κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε υψηλά επίπεδα.

Η Σόφη Θεοδωρίδου πλάθει ένα μωσαϊκό διαφορετικών χαρακτήρων μεταξύ τους και εστιάζει στις αδυναμίες και τις ευαισθησίες τους, με εξέχων πρόσωπο τον Ίωνα Γουίλσον. Η ιστορία του θα ενωθεί βήμα-βήμα με τις υπόλοιπες και το παζλ της μυστηριώδους εμφάνισής του θα ολοκληρωθεί περί τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου. Η γραφή της συγγραφέως είναι αβίαστη και περιγραφική, γνωστή από προγενέστερα επιτυχημένα της μυθιστορήματα, όμως στο τελευταίο της πόνημα, η πρωτοτυπία και η αφηγηματική τεχνική ξεχωρίζει!

Μια απολαυστική και μυστηριώδης ιστορία που δεν θα αφήσει τους λάτρεις του είδους ασυγκίνητους. Απόλυτα συναρπαστικό! Συγχαρητήρια κυρία Θεοδωρίδου!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Σόφη Θεοδωρίδου
Σελίδες: 512
Ημερ. έκδοσης: 5/10/2023
ISBN: 978-618-01-5038-4


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Σόφη Θεοδωρίδου κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της.

Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr