Βιβλιοάποψη: "Μάτια Ι & ΙΙ"

---Δημοσίευση: 13/09/2023---
Ο συλλέκτης - Μάτια Ι / περίληψη:
Είσαι δεν είσαι έτοιμος, εκείνος έρχεται... Παίζει το παλιότερο παιχνίδι στον κόσμο, το κρυφτό. Είσαι έτοιμος να παίξεις μέχρι θανάτου; Κάθε φορά το ίδιο σενάριο. Ένα γυναικείο πτώμα ανακαλύπτεται να κρατά σφιχτά ένα χρονόμετρο σε αντίστροφη μέτρηση. Ένας απεγνωσμένος πατέρας πρέπει να βρει το παιδί του πριν πεθάνει από ασφυξία και ο δολοφόνος αφαιρέσει το αριστερό του μάτι. Ο Αλεξάντερ Τσόρμπαχ, ένας πρώην αστυνομικός και νυν δημοσιογράφος, έχει κάνει ρεπορτάζ και για τους τρεις φόνους του Συλλέκτη Ματιών. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά... Το πορτοφόλι του έχει βρεθεί δίπλα στο πτώμα και θεωρείται ύποπτος. Ο Συλλέκτης Ματιών θέλει να παίξει μαζί του. Ο Τσόρμπαχ έχει ακριβώς σαράντα πέντε ώρες και επτά λεπτά για να σώσει τη ζωή ενός μικρού αγοριού. Και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει...

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ


Ο κυνηγός - Μάτια ΙΙ / περίληψη:
Είναι ο καλύτερος χειρουργός-οφθαλμίατρος στον κόσμο. Μια αυθεντία στο χειρουργείο. Κι ένας εφιάλτης εκτός χειρουργείου... Ο δόκτωρ Ζούκερ είναι ένας ψυχοπαθής με διπλή ζωή. Το πρωί πραγματοποιεί τις πιο σύνθετες οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Τη νύχτα, όμως, στρέφεται σε πιο ξεχωριστούς ασθενείς: γυναίκες, που τους ανοίγει τα μάτια, στην κυριολεξία. Τους αφαιρεί τα βλέφαρα, τις βιάζει και τις αφήνει να δραπετεύσουν. Μέχρι στιγμής όλα τα θύματα έχουν αυτοκτονήσει. Καθώς η αστυνομία δεν έχει αυτόπτες μάρτυρες ή άλλα στοιχεία, ζητάει τη βοήθεια της Αλίνα Γκρεγκόριεφ. Η τυφλή φυσιοθεραπεύτρια, που θεωρείται μέντιουμ μετά τη συνεργασία της στην υπόθεση του Συλλέκτη Ματιών, καλείται να τους δώσει στοιχεία για την επόμενη «ασθενή» του Ζούκερ. Παρά τους ενδοιασμούς της, δέχεται να βοηθήσει, χωρίς να ξέρει ότι θα βρεθεί σε μια δίνη παράνοιας και βίας. Ο φίλος της Αλεξάντερ Τσόρμπαχ είναι ο μόνος που θα μπορούσε να την απελευθερώσει, αλλά έχει πέσει σε απόλυτη απάθεια μετά την απαγωγή του γιου του από τον Συλλέκτη Ματιών. Και οι δύο δεν θα αργήσουν να καταλάβουν τη μοιραία σύνδεση ανάμεσα στον Συλλέκτη Ματιών και τον Κυνηγό Ματιών - Δόκτωρ Ζούκερ...

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Sebastian Fitzek γεννήθηκε το 1971 και είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία. Το πρώτο του μυθιστόρημα "Η θεραπεία" κυκλοφόρησε το 2006 κι έγινε αμέσως best seller. Έκτοτε τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες κι έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Sebastian Fitzek ζει με την οικογένειά του στο Βερολίνο. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία του: "Το δέμα" (Βραβείο Κοινού στα Βραβεία Public 2019 για το Καλύτερο Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα), "Η θεραπεία", "Η θέση 7Α", "Το πείραμα", "Ο τρόφιμος", "Πείραμα μνήμης", "Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα", "Ο αναλφάβητος", "Μάτια I: Ο Συλλέκτης", "Μάτια ΙΙ: Ο Κυνηγός" και "Το τελεσίγραφο". Ανακαλύψτε περισσότερα για τον συγγραφέα στο Facebook, στην ιστοσελίδα του και στο e-mail του.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Ο Συλλέκτης - Μάτια Ι: Αν και στην Ελλάδα μεταφράστηκε ετεροχρονισμένα (γράφτηκε το 2010), αυτό δεν μειώνει την αξία του βιβλίου, αλλά με κάνει να παρατηρώ ότι στα πρώιμα έργα του ο Φίτζεκ διακατέχεται από ένα αστείρευτο πάθος και έμπνευση, κάτι που στα νεότερα έργα του, έχει μειωθεί. Ολοένα και περισσότερο, βρίσκω περιττές λεπτομέρειες και αναμάσημα παλιότερων έργων, γι'αυτό θεώρησα σωστό να τονίσω ότι στην Ελλάδα το έργο αυτό μπορεί να ήρθε τώρα αλλά είναι ένα πόνημα παλαιότερων χρόνων. Αυτό που απόλαυσα ήταν ότι ο Αλεξάντερ Τσόρμπαχ, πρώην αστυνομικός και νυν αστυνομικός ανταποκριτής βρίσκεται μπλεγμένος σε μια περιπέτεια χωρίς προηγούμενο όταν το χαμένο πορτοφόλι του βρίσκεται στον τόπο του εγκλήματος.

Ένας δολοφόνος κατά συρροή -που τον ονομάζουν ο Συλλέκτης- έχει γίνει η εμμονή του Αλεξάντερ. Έχει μια φοβερή ενσυναίσθηση όταν πρόκειται για μικρά παιδιά και εφήβους, κι έχει βάλει σκοπό της ζωής του να τον πιάσει.

Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ένας απλός άνθρωπος και όχι άλλος ένας ψυχίατρος όπως έχουμε δει σε άλλα έργα του. Όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά επειδή θεωρώ ότι ένας συγγραφέας του διαμετρήματος του Φίτζεκ πρέπει να δημιουργεί αντίστοιχα ποικιλόμορφους χαρακτήρες. Ο πρωταγωνιστής όμως είναι ήδη καταρρακωμένος από έναν χωρισμό και ένα συμβάν της προηγούμενης ζωής του ως αστυνομικός. Θα μπορέσει να δει καθαρά ή το παρελθόν του θα βγαίνει συνέχεια μπροστά του; Κάπου εδώ συναντάμε και τον Δρ. Μάρτιν Ροτ, ως γκεστ σταρ-θεραπευτή, τον οποίο έχουμε ξανασυναντήσει σε άλλο έργο του συγγραφέα. Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω αυτή τη στιγμή που κάποιοι ήρωες μεταπηδούν από το ένα βιβλίο στο άλλο. Είναι κάτι που το χρησιμοποιεί εξάλλου και ο μετρ του τρόμου Στήβεν Κινγκ!

Ένα άλλο πράγμα που με τράβηξε είναι ότι σε αυτή τη στιγμή που είναι από τις χειρότερες στη ζωή του ήρωα τον βοηθάει αγόγγυστα μια τυφλή γυναίκα. Η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας σχετικά με τους ανθρώπους που δεν βλέπουν, είναι εξαιρετική. Το ξέρω γιατί κι εγώ έχω κάνει αντίστοιχη έρευνα στο αν οι άνθρωποι χωρίς όραση βλέπουν όνειρα ή όχι. Πέρα απ'αυτό, θεωρώ εξαιρετικά ευφυές ένα άτομο που δεν βλέπει και μάλιστα αφιλοκερδώς, να βοηθάει στην έρευνα. Είναι σαν να σου περνάει ένα μήνυμα ότι ο τυφλός δεν είναι μια ταμπέλα ανθρώπου με ειδικές ανάγκες. Είναι άνθρωπος που προσφέρει και αφομοιώνεται άνετα από το κοινωνικό σύνολο χωρίς να αφήνει το μειονέκτημά του αυτό να επηρεάζει τον ίδιο ή τους γύρω του. Συνεπώς όλες οι προκαταλήψεις είναι απόρροια του μυαλού μας και της κοινωνίας μου. Η Αλίνα, η τυφλή φυσιοθεραπεύτρια, πιστεύω ότι κατέχει επάξια τον ρόλο της συμπρωταγωνίστριας για να μην πω ότι κλέβει τα φώτα από τον πρωταγωνιστή. Μπορεί και κινείται άνετα και προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να αποτρέψει τον οποιονδήποτε να νιώσει θλίψη για την κατάστασή της.

Στο μεταξύ, κάπου αλλού βασιλεύει το απόλυτο σκοτάδι. Ένα παιδί του δημοτικού βρίσκεται παγιδευμένο σε ένα μέρος αλλόκοτο, είναι κουτί; Είναι φέρετρο; Είναι ένα σκοτεινό υπόγειο; Η σκηνή δεν μας ξεκαθαρίζει που βρίσκεται το παιδί. Μόνο που οι ώρες περνούν αργά και βασανιστικά και εμείς προσευχόμαστε για τη σωτηρία του, πριν να είναι πολύ αργά. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι το παιδί δεν αντιλαμβάνεται πως έχει πέσει θύμα ενός παρανοϊκού δολοφόνου, αλλά νομίζει ότι το παγίδεψε κάποια ομάδα παιδιών που ασκεί bullying στο σχολείο. Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική στην ψυχολογία του. Αν κάτι το θεωρείς κακόγουστο αστείο παιδιών, έχεις μεγαλύτερη διάθεση να παλέψεις απ΄ότι όταν καταλάβεις ότι βρίσκεσαι έρμαιο ενός παρανοϊκού.

Κάπως έτσι ο συγγραφέας υφαίνει αριστοτεχνικά τον ιστό της πλοκής και σε κάνει να μην μπορείς να αφήσεις το βιβλίο απ΄τα χέρια σου. Καμιά περιττή λεπτομέρεια και στο τέλος όλα μπαίνουν στην θέση τους σαν ένα παζλ.

Αν υποψιάστηκα κάτι... Να σας πω την αλήθεια, λίγο έλειψε, αλλά ο συγγραφέας είναι τόσο καλός στο να σου αποσπά την προσοχή, που τελικά πρέπει να φτάσεις στο τέλος για να καταλάβεις το τι γίνεται και γιατί. Το τέλος αποτελεί μια καινούργια αρχή για το επόμενο μυθιστόρημα της σειράς. Είναι κάτι το τόσο ασύλληπτο και ανατριχιαστικό, που σε κάνει να αναζητήσεις το επόμενο βιβλίο. Τα «Μάτια» είναι μόνο η Αρχή.

Ο Κυνηγός - Μάτια ΙΙ: Ο συγγραφέας μας προειδοποιεί από την αρχή: Το παρόν διαθέτει αυτονομία -συνεπώς διαβάζεται και μόνο του. Ωστόσο όποιος έχει σκοπό να διαβάσει το πρώτο μέρος, καλύτερα να μην αρχίσει το "Ο κυνηγός".

Πράγματι, το ανάγνωσμα περιέχει spoiler από το πρώτο βιβλίο, πράγμα που βοηθάει εμάς που έχουμε διαβάσει το πρώτο μέρος, μήνες πριν, στο να συνδέσουμε τα γεγονότα, αλλά όσοι δεν έχουν διαβάσει το πρώτο, το μόνο που κάνει είναι να τους καταστρέφει την πλοκή. Αν θέλετε μια γρήγορη σύγκριση ανάμεσα στα δύο, θα έλεγα ότι το δεύτερο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο σοκ, έτσι αν στο πρώτο νομίζατε ότι τα έχετε δει όλα με τα μάτια σας (για να αστειευτούμε λιγάκι με τον τίτλο), πραγματικά δεν έχετε δει τίποτα! Αν καθίσω και σας καταγράψω επιγραμματικά τα πρώτα πέντε κεφάλαια, θα νομίζετε ότι κάνω spoiler κι όμως, ακόμα κι αν σας πω πράγματα που σας σοκάρουν για τους αγαπημένους πρωταγωνιστές, πάλι δεν θα σας χαλάσω την έκπληξη, αφού λίγο πριν το τέλος όλα ανατρέπονται.

Από άποψη ανατροπών λοιπόν, θα έλεγα ότι το παρόν αποτελεί το καλύτερο του Φίτζεκ. Είναι τόσο ισχυρές οι αποκαλύψεις που καθηλώνουν τον ήδη σοκαρισμένο αναγνώστη. Παρόλα αυτά, θα μπω σε πειρασμό να σας εξηγήσω κάτι, έτσι απλά για να σας ιντριγκάρω. Ανεπιθύμητη εγρήγορση... Μπορεί να συμβεί στο 0,03% του πληθυσμού δηλαδή περίπου 3 στους 10.000. Θα μου πείτε τώρα τι είναι αυτό; Θα το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ: σύμφωνα με την μαρτυρία μιας ηρωίδας, της Λάρας Βάιτσμαν, υπάρχει μια σπάνια ανωμαλία που δεν επιτρέπει στο σώμα να αντιδράσει στην αναισθησία. Παραλύει τα άκρα βεβαίως, αλλά κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ο ασθενής αισθάνεται τα πάντα και είναι αυτό από μόνο του τόσο τραυματικό και άλλο τόσο τρομακτικό. Σοκ!

Η Γιοχάνα Στρομ, μια γυναίκα τόσο κακοποιημένη που το ρίχνει στο ποτό και δεν μπορεί να αντιταχθεί στον πανίσχυρο επαγγελματικά και οικονομικά σύζυγό της, όταν της καταχαρακώνει τη ζωή και της παίρνει την κόρη της. Σοκ!

Ένα παιδί που απήχθει και δεν ξέρουμε αν είναι νεκρό ή ζωντανό. Το ίδιο και μια νεαρή έφηβη. Σοκ! Ένας διεστραμμένος, σαδιστής και βιαστής. Σοκ!

Και δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω για όλους όσους εμπλέκονται σε αυτές τις σκοτεινές υποθέσεις γιατί έτσι θα είναι σαν να σας διηγούμαι το βιβλίο. Το μόνο που θα πω, είναι ότι και αυτό το βιβλίο στην Γερμανία εκδόθηκε προγενέστερα, γύρω στο 2011, ενώ στην Ελλάδα ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα και ύστερα από τη συνεργασία του συγγραφέα με τις εκδόσεις Διόπτρα, που ξεκίνησε με το περιβόητο "Θέση 7Α" στο αεροπλάνο.

Όπως πάντα, ο συγγραφέας εκτός από τα στοιχεία θρίλερ που εδώ φτάνουν σε ένα αποκορύφωμα, λες και ο αναγνώστης διασχίζει δύο ουρανοξύστες πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί και χωρίς πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ασχολείται και με τα πιο καυτά θέματα του κόσμου (παιδεραστία, σαδισμός, βιασμός, ψυχολογική βία, bullying κ.α.), που στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, γι'αυτό άλλωστε ανέφερα και τη χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας στη Γερμανία. Όσοι το επιλέξετε, προετοιμαστείτε για το πιο εκρηκτικό θρίλερ της ζωής σας!
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr