Βιβλιοάποψη: "Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί"

---Δημοσίευση: 10/06/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Κάποιες φορές ο γάμος σκοτώνει... και όχι μόνο τον έρωτα...

Τα πράγματα δεν πάνε καλά εδώ και καιρό για τον κύριο και την κυρία Ράιτ. Όταν ο Άνταμ και η Αμίλια κερδίζουν ένα δωρεάν Σαββατοκύριακο στη Σκωτία, μοιάζει με μια τελευταία ευκαιρία να προσπαθήσουν να σώσουν το γάμο τους. Ο αδιόρθωτα εργασιομανής σεναριογράφος Άνταμ Ράιτ πάσχει όλη του τη ζωή από προσωπαγνωσία: δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά των προσώπων, ούτε καν των φίλων, των συγγενών, αλλά και της ίδιας της γυναίκας του. Σε κάθε τους επέτειο, το ζευγάρι ανταλλάσσει παραδοσιακά δώρα ανάλογα με το έτος που διανύουν παντρεμένοι -από χαρτί, λινό, σίδερο, ξύλο κ.ο.κ.- και κάθε χρόνο η σύζυγος του Άνταμ του γράφει ένα γράμμα που δεν τον αφήνει ποτέ να διαβάσει.
Μέχρι τώρα. Και οι δυο ξέρουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα διορθώσει ή θα διαλύσει οριστικά το γάμο τους. Αλλά το ταξίδι αυτό δεν το κέρδισαν κατά τύχη. Ο ένας απ’τους δυο τους λέει ψέματα. Και κάποιος δε θέλει να τα ξαναβρούν και να ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι στο εξής. Δέκα χρόνια γάμου. Δέκα χρόνια μυστικών. Μια επέτειος που δε θα ξεχάσουν ποτέ.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Ανακάλυψα την Alice Feeney στην -αγία- δανειστική βιβλιοθήκη με το «Μερικές φορές λέω ψέματα», λίγο καιρό μετά μου χαμογέλασε δίπλα του, το «Ξέρω ποια είσαι» και όταν συναντήθηκα στο βιβλιοπωλείο με το «Η δική του και η δική της» δεν μπορούσα να αρνηθώ. Το «Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» είναι το τέταρτο βιβλίο της που μεταφράζεται στα ελληνικά κι έτσι ένιωσα την υποχρέωση να συνεχίσω τη σχέση που -εκείνη δεν ξέρει ότι- έχουμε!...

Η Αμίλια έχει κερδίσει ένα Σαββατοκύριακο για δύο σε ένα απομονωμένο παρεκκλήσι στα μαγευτικά Χάιλαντς της Σκοτίας. Δεν το αντιμετωπίζει όμως ως ένα απλό διήμερο, αλλά ως την τελευταία ευκαιρία αναθέρμανσης του γάμου της. Ο Άνταμ πάσχει από προσωπαγνωσία, που δεν του επιτρέπει να ξεχωρίσει χαρακτηριστικά προσώπου, ούτε καν της γυναίκας του, την οποία παραμελεί καθώς εργάζεται ατέλειωτες ώρες, μεταφέροντας υποθέσεις βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Οι οιωνοί είναι δυσοίωνοι από τα πρώτα λεπτά της άφιξής τους στο θαμμένο απ'το χιόνι Μπλακγουότερ. Το σπίτι είναι αφιλόξενο, μοιάζει ακατοίκητο εδώ και χρόνια και στο πάνω πάτωμα τους περιμένει μια ανατριχιαστική έκπληξη: το υπνοδωμάτιο είναι ρέπλικα του δωματίου τους στο Λονδίνο! Αλλόκοτες συμπτώσεις απαιτούν εξήγηση, την ώρα που ο Αμίλια και ο Άνταμ υποπτεύονται ο ένας τον άλλον για όσα παράλογα τους συμβαίνουν στη διάρκεια της διαμονής τους. Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος ενός διάσημου συγγραφέα στη σχέση του ζευγαριού και εκείνος της μυστηριώδους γειτόνισσας που τους κατασκοπεύει;

Στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση (των δύο βασικών χαρακτήρων κι ενός τρίτου) παρεμβάλλονται τα γεμάτα μυστικά γράμματα της συζύγου του Άνταμ, τα οποία γράφονται κάθε χρόνο ανήμερα της επετείου τους, αλλά παραμένουν κρυφά.

Η υπόθεση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το παρόν, διαδραματίζεται εξ'ολοκλήρου στο κλειστοφοβικό παρεκκλήσι, σε ένα άγριο, χειμωνιάτικο τοπίο. Καθώς οι αφηγήσεις εναλλάσσονται, άλλαζε και η πεποίθησή μου για το ποιος λέει την αλήθεια, για τον δράστη και για το κίνητρο: κάθε δυο-τρία κεφάλαια κατέληγα σε άλλο πρόσωπο και μάλιστα με σιγουριά! Ο ρυθμός της πλοκής είναι σχετικά αργός και σου δίνει χρόνο να αναπτύξεις ένα σωρό διαφορετικές θεωρίες, από τις οποίες φυσικά καμία δεν είναι σωστή!
Αν ξεχωρίζετε τα βιβλία του είδους σε αυτά με μικρές και μεγάλες ανατροπές, αυτό σαφώς ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. To plot twist είναι μεγάλο, έρχεται λίγο πριν το τέλος και ακολουθείται από λίγες ακόμα ανατροπές μέχρι την τελική λύση του μυστηρίου. Η Feeney έχει τον τρόπο να βάζει την προσωπική της σφραγίδα στα ψυχολογικά θρίλερ, εναλλάσσοντας την αλήθεια με το ψέμα, τη φαντασία με την πραγματικότητα, το άσπρο με το μαύρο, σε βαθμό που ο αναγνώστης δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Alice Feeney
Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Σελίδες: 328
Ημερ. έκδοσης: Απρίλιος 2023
ISBN: 978-960-620-922-2


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Άλις Φίνι είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Εργάστηκε δεκαέξι χρόνια στο BBC ως ρεπόρτερ, συντάκτρια, παραγωγός προγραμμάτων τέχνης και ψυχαγωγίας και παραγωγός του O'Clock News.
Το πρώτο της θρίλερ, το διεθνές bestseller "Μερικές φορές λέω ψέματα", μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και πρόκειται να γίνει τηλεοπτική σειρά από την Έλεν Ντετζένερις και τη Warner Bros, με πρωταγωνίστρια τη Σάρα Μισέλ Γκέλαρ.
Η Άλις έχει ζήσει στο Λονδίνο και στο Σίδνεϊ, ενώ σήμερα είναι πλέον μόνιμα εγκατεστημένη στην εξοχή του Σάρεϊ με το σύζυγο και το σκύλο της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr