Βιβλιοάποψη: "Έξοδος"

---Δημοσίευση: 26/04/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε καταλήξει σε φόνο...

Ο Φίλιξ Πινκ έχει πάρει σύνταξη. Χήρος εδώ και πάνω από μια δεκαετία και εξουθενωτικά στοχαστικός, ζει μια ζωή ρουτίνας και απλώς περιμένει ήρεμα και καρτερικά να πεθάνει, ελπίζοντας ο θάνατός του να είναι εξίσου πληκτικός και γαλήνιος. Δραστηριοποιείται εθελοντικά ως Εξοδοφύλακας, αναλαμβάνει δηλαδή να κάθεται κοντά σε ανθρώπους που διανύουν το τελευταίο στάδιο ανίατων, επώδυνων νόσων την ώρα που αυτοκτονούν, βοηθώντας στις πρακτικές λεπτομέρειες, παρέχοντάς τους ηθική υποστήριξη και κατόπιν εξαφανίζοντας τα πειστήρια για να μη βρεθούν μπλεγμένοι οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Όταν ο Φίλιξ μπαίνει στο σπίτι που βρίσκεται στον αριθμό 3 της Μπλακ Λέιν, σκοπός του είναι να επιτελέσει μια πράξη συμπόνιας και ευσπλαχνίας: να κρατήσει συντροφιά σε έναν ετοιμοθάνατο ώσπου ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή. Αλλά μόλις ένα τέταρτο αργότερα, ο Φίλιξ το σκάει κυνηγημένος από την αστυνομία, έχοντας διαπράξει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του. Τώρα ο ήσυχος και σχολαστικά προγραμματισμένος κόσμος του καταρρέει, καθώς προσπαθεί να διαλευκάνει αν αυτό που συνέβη ήταν απλό λάθος ή προμελετημένη πράξη. Δολοφονία.

Μετά το Snap, που διακρίθηκε στη μακρά λίστα του βραβείου Man Booker 2018, η Μπελίντα Μπάουερ επιστρέφει με το νέο μυθιστόρημά της, που συνδυάζει τη συμπονετική ματιά και το σκοτεινό χιούμορ με τη γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις πλοκή ενός καθηλωτικού θρίλερ.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Τον τελευταίο καιρό έτυχε να διαβάσω αρκετά feelgood βιβλία ("Το πράσινο σημειωματάριο", "Οι επιβάτες της αποβάθρας 5", "Η γυναίκα της βιβλιοθήκης"), οπότε ήμουν εξοικειωμένη με τους μεγαλύτερους, σε ηλικία, χαρακτήρες και την ενσωμάτωσή τους σε παρέες ετερόκλητων ατόμων. Ως λάτρης των αστυνομικών, συνηθισμένη σε ήρωες με τη μορφή δυναμικών ντετέκτιβ ή έστω αυτοκαταστροφικών, πλην ευφυών, μεσήλικων, η ιδέα ενός βιβλίου με βασικό πρωταγωνιστή έναν 75χρονο αρχικά δε με ενθουσίασε.

Ο Φίλιξ, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε ένας συνηθισμένος ηλικιωμένος. Συνταξιούχος και χήρος, όταν δε βγάζει βόλτα την αγαπημένη του σκυλίτσα Μέιμπελ, αναλαμβάνει τον ρόλο του Εξοδοφύλακα. Ως μέλος ενός μυστικού γκρουπ ατόμων, παρακολουθεί τις τελευταίες στιγμές ανθρώπων που έχουν ζητήσει υποβοηθούμενη αυτοκτονία, έχοντας ο ίδιος ζήσει τους επώδυνους τελευταίους μήνες της γυναίκας του, πριν πεθάνει από καρκίνο. Ηλικιωμένοι με ασθένειες σε τελικό στάδιο, που θέλουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους για να σταματήσουν τον πόνο, έρχονται σε επαφή με τους Εξοδοφύλακες, οι οποίοι πρακτικά δε βοηθούν στη διαδικασία, ώστε να αποφύγουν οποιοδήποτε μπλέξιμο με τη Δικαιοσύνη.

Ο Φίλιξ έχει βρεθεί αρκετές φορές πλάι στο νεκροκρέβατο ετοιμοθάνατων ανθρώπων, κρατώντας τους παρέα στις τελευταίες στιγμές τους, νιώθοντας ότι εκτελεί μία πράξη ευσπλαχνίας. Η ζωή του αλλάζει ξαφνικά, όταν, στην πρώτη του συνεργασία με μια νέα Εξοδοφύλακα, όλα πηγαίνουν στραβά, καθώς καταλήγει νεκρός ο λάθος άνθρωπος! Ξαφνικά, βρίσκεται να σκαρφαλώνει φράκτες, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη για δολοφονία και συμβιβάζεται στη σκέψη των εναπομείναντων χρόνων του στο κελί μιας φυλακής. Ο ήρωας, λάτρης της δικαιοσύνης και της ηθικής, είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί για να σώσει τη νεότερη συνάδελφό του, μέχρι που αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του ως... ντετέκτιβ.

Είπαμε -ο Φίλιξ δεν είναι ένας συνηθισμένος ηλικιωμένος. Πιστεύοντας ακράδαντα πως μετά τον θάνατο της συζύγου του η ζωή του θα οδηγηθεί σύντομα σε ένα ήρεμο, βαρετό τέλος, δυσκολεύεται και ο ίδιος να αναγνωρίσει τον εαυτό του όταν αρχίζει να ψάχνει περίεργες συνδέσεις, σχέσεις και παραφωνίες που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν της Μπλακ Λέιν 3. Εκτός από τον 75χρονο, που είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του βιβλίου, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο νεαρός αστυνομικός Κάλβιν, που προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος, ενώ κουβαλά ένα ύποπτο παρελθόν και ένα ένοχο μυστικό.

Η Μπελίντα Μπάουερ σκιαγραφεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χαρακτήρα στο πρόσωπο του Φίλιξ. Παρά το γεγονός ότι το θέμα του μυθιστορήματος, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε ευχάριστο, η συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει την ιστορία με χιούμορ και σπιρτάδα, συνοδεύοντάς τη με τρυφερότητα και ανθρωπιά, που απαιτεί ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Ήταν το δεύτερο βιβλίο της Μπάουερ που πέφτει στα χέρια μου, μετά το εξαιρετικό Snap και μου απέδειξε ξανά ότι δίκαια θεωρείται μία από τις σημαντικές φωνές της βρετανικής αστυνομικής λογοτεχνίας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Belinda Bauer
Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου
Σελίδες: 392
Ημερ. έκδοσης: 15/01/2021
ISBN: 978-960-620-851-5


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μπελίντα Μπάουερ μεγάλωσε στην Αγγλία και στη Νότια Αφρική. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Το σενάριό της The Locker Room απέσπασε το Βραβείο Νέων Βρετανών Σεναριογράφων Καρλ Φόρμαν, της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

"Το μαύρο χώμα", το πρώτο της μυθιστόρημα, βραβεύτηκε με το Dagger in The Library της Ένωσης Συγγραφέων Μυστηρίου και έχει ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθεί σε δεκαέξι χώρες.

Σήμερα η Μπάουερ ζει στην Ουαλία.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr