Βιβλιοάποψη: "Τζέρι"

---Δημοσίευση: 27/04/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τζέρι, αυτό το βιβλίο είναι για σένα.
Γιατί μπήκες στη ζωή μας και τη μεταμόρφωσες. Σαν όλα τα σκυλιά, είσαι μια ανεξάντλητη μηχανή χαράς, κι η απλή σου ευτυχία, η ευγνωμοσύνη για το κάθε μας χάδι, η αστείρευτη, ανόθευτη αγάπη σου είναι ένα καθημερινό μάθημα -το δώρο μιας καθαρής καρδιάς.

Κι έτσι, Τζεράκι, αυτό το βιβλίο είναι δικό σου, κι ας μην το διαβάσεις.

Γιατί όποιος αγαπάει, υμνεί. Όποιος αγαπάει, λέει ιστορίες του αγαπημένου. Αν είχαμε όλοι την ψυχή σου, ο κόσμος θα ’ταν Παράδεισος.



Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Στο νέο του βιβλίο, ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ επιτυγχάνει μέσα σε 120 σελίδες να χωρέσει την αγάπη του για το χνουδωτό, τετράποδο φίλο του, που ακούει στο όνομα Τζέρι. Πιο συγκεκριμένα, ο Κορτώ -μέσα από ένα φανταστικό διάλογο με το λατρεμένο του σκυλάκι- υμνεί την ιδιαίτερη σχέση που έχουν μεταξύ τους και περιγράφει με μπόλικη δόση χιούμορ τις συνήθειές τους και την καθημερινότητά τους.

Επιπρόσθετα, μας αναφέρει κατοικίδια, τα οποία είχε στο παρελθόν και ταυτόγχρονα, φέρνει στο προσκήνιο την ανάρμοστη συμπεριφορά της κακοποίησης των μικρών μας φίλων από τον άνθρωπο.

Απολαυστική είναι η περιγραφή των ιδιαίτερων συνηθειών του Τζέρι, η αγάπη του προς τους νόστιμους μεζέδες, η αδυναμία του για ατέλειωτες μπαλκονάδες, οι καθιερωμένες, καθημερινές βόλτες με τον Κοντό και τον Ψηλό -τους δύο μπαμπάδες του- η αφοσίωσή του προς το γυναικείο φύλο, οι καλοκαιρινές διακοπές του στην Πάρο...

Η υπόθεση του βιβλίου, όπως είναι εύλογο, δεν είναι εξελισσόμενη, καθώς στόχος του συγγραφέα είναι να αποδώσει την αγάπη του στο κουτάβι, μέσα από κάποιες σκέψεις, τις οποίες μεταφέρει και στον αναγνώστη. Έτσι, παράλληλα με την ιστορία του γλυκού κουταβιού, βλέπουμε τον προβληματισμό που θέτει ο συγγραφέας σχετικά με τα αδεσποτάκια, τα οποία περιμένουν στωικά να υιοθετηθούν από μια οικογένεια και να νιώσουν ασφαλή και προστατευμένα, έτοιμα να προσφέρουν την αγάπη τους στο μέγιστο βαθμό.

Ένα βιβλίο μικρό για μια μεγάλη και αστείρευτη αγάπη, ζεστό και τρυφερό όπως ο ίδιος ο Τζέρι. Ένα είναι βέβαιο: ο Τζέρι θα αγγίξει τις καρδιές όλων μας και θα καταφέρει να τις αλλάξει προς το καλύτερο. “Γιατί όποιος αγαπά, υμνεί”. Διαβάστε το...



Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
Άλλο ένα βιβλίο του Αυγούστου που με συγκίνησε τρομερά! Γραμμένο από έναν ζωόφιλο και που μόνο ζωόφιλοι μπορούν να καταλάβουν και να νιώσουν το περιεχόμενο, ως τα βάθη της καρδιάς τους...

Ο συγγραφέας εξιστορεί τη ζωή και συμπεριφορά του σκυλιού του, τον Τζέρι, ένα τετράποδο, σαν οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο. Η διαφορά όμως είναι, πως πρόκειται για το δικό του κατοικίδιο, το δικό του «παιδί» και κάθε σκυλομαμά ή σκυλομπαμπάς νιώθει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με εκείνον. Κάτι ανάλογο με την κουκουβάγια και το κουκουβαγιόπουλο! Οι εκφράσεις και τα αμέτρητα συναισθήματα που νιώθει ο Αύγουστος για τον Τζέρι και αντίστροφα, σε κάνουν να δακρύσεις. Διαθέτει τόση μαεστρία με τις λέξεις, που μέσα τους βρίσκεις τα δικά σου αντίστοιχα συναισθήματα για το δικό σου τετράποδο φίλο. Κι εκεί ταυτίζεσαι!

Ένα μικρό βιβλίο, που όμως καταφέρνει να σε μαγέψει, να σε κάνει να χαμογελάσεις αλλά ταυτόγχρονα, να σε συγκινήσει. Βέβαια σε πολλές «γωνίτσες» του βιβλίου παραμονεύει το Κατερινάκι (όπως σε κάθε σχεδόν βιβλίο του Κορτώ). Και πολλά αναπάντητα "γιατί", που συνοδεύουν το όνομα της και τη μνήμη της.

Το προτείνω σε όλους αυτούς που αγαπούν τα ζώα εκεί έξω, αλλά ίσως και σε αυτούς που θέλουν πραγματικά να μάθουν πώς είναι να αγαπάς το κατοικίδιό σου και πόσα χάνουν μην έχοντας δικό τους τετράποδο στη ζωή τους να τους αγαπά αγνά και απόλυτα...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Σελίδες: 128
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2023
ISBN: 978-618-070-464-8


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Αύγουστος Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του "Το βιβλίο της Κατερίνας" (2013), "Επειδή είναι η καρδιά μου" (2014), "Μικρό χρονικό τρέλας" (2016), "Ρένα" (2017), "Σκυλίσια ψυχή" (2018), "Το μυστικό του Λεονάρντο" (2019), "Δέσποινα" (2020), "Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου" (2021), "Μισό παιδί" (2021), "Η άλλη Κατερίνα" (2022), "Η μικρή λέξη αγάπη" (2022), "Τζέρι" (2023)• τα ευθυμογραφήματα "Έρως ανίκατε μάσαν" (2015), "Νεοελληνική μυθολογία" (2016), "Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά" (2016), "Φωτιά στα Σαββατόπαχα" (2018)• η μαρτυρία "Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου. Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης" (2020). Επίσης, έχει γράψει βιβλία για παιδιά: "Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ" (2003), που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, "Ο στοιχειωμένος πύργος της Ούρσουλα ντε Φλαφ" (2005), "Η μαμά δε θέλει να μου πάρει ζωάκι" (2005), "Έγκλημα στο Τούνδρα εξπρές" (2011), "Δεν ξανακάνω μπάνιο ποτέ!" (2013), "Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης" (2016), "Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ" (2016) και "Το ουφάκι" (2017).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr