Βιβλιοάποψη: "Βασικός μέτοχος"

---Δημοσίευση: 01/03/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Για τον αστυνόμο Χαρίτο τα καλά νέα έρχονται ένα-ένα. Τα κακά, όλα μαζί. Δεν προλαβαίνει να χαρεί για το διδακτορικό της Κατερίνας, της κόρης του, και αυτή πέφτει θύμα τρομοκρατικής ενέργειας. Άγνωστοι καταλαμβάνουν ένα πλοίο έξω από τη Σούδα και κρατάνε ομήρους τριακόσιους επιβάτες. Ο Χαρίτος τρέχει στην Κρήτη για να παρακολουθήσει από κοντά την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων. Την ίδια στιγμή όμως, ένας μανιακός στην Αθήνα αρχίζει να σκοτώνει διαφημιστές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Χαρίτος επιστρέφει στην Αθήνα και προσπαθεί να ανακαλύψει και να συλλάβει τον δολοφόνο, που θέλει να τινάξει το τηλεοπτικό σύστημα στον αέρα, ενώ το μυαλό του είναι στην Κρήτη, κοντά στην κόρη του...

Η άποψή μου:
(γράφει η Μαρία Σκούφου)
Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι από τους κλασικούς και πολυγραφότατους συγγραφείς που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχοντας διαβάσει μεγάλο μέρος του έργου του, το «Βασικός Μέτοχος» ακολουθεί πιστά την μαρκάρια συνταγή του ελληνικού αστυνομικού μυθιστόρηματος με ισορροπημένες δόσεις στοιχείων για την υπόθεση, μυστηρίου, χιούμορ, δράσης, στηλίτευσης των κακώς κειμένων της Ελλάδος, αλλά και νοερών διαδρομών με το Μιριαφόρι στις γεμάτες κίνηση αθηναϊκές οδούς.

Κάθε βιβλίο του αντιστοιχεί σε μια διαφορετική φάση ζωής, τόσο του πρωταγωνιστή όσο και της Ελλάδος. Εδώ, ο αγαπημένος μας αστυνόμος Χαρίτος, μετά τον εορτασμό του διδακτορικού της κόρης του Κατερίνας, καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα δύο επείγουσες καταστάσεις: την κατάληψη του πλοίου για Κρήτη, στο οποίο επιβατούν η κόρη του με τον αρραβωνιαστικό της και τους διαδοχικούς θανάτους ανθρώπων, που εργάζονται στον τομέα της διαφήμισης.

Έτσι, με δύο παράλληλες υποθέσεις να τρέχουν στις σελίδες, ξεδιπλώνοντας πληθώρα προσώπων, κινήτρων και συνδέσμων, ο Βασικός Μέτοχος ήταν ένα δυνατό έργο που μου άρεσε πολύ κι ήθελα να το σχολιάσω, παρότι είναι εξαντλημένο.

Απήλαυσα το πνευματικό κυνηγητό, ωσότου καταφέρω να βρω το νήμα μεταξύ των υποθέσεων, αλλά και ποιος ήταν τελικά ο πραγματικός εγκέφαλος. Έξυπνο χιούμορ, ατάκες και καυτηριασμός της νεότερης ιστορίας. Τα βιβλία του Π. Μάρκαρη καθρεφτίζουν πάντα την ελληνική κοινωνία: τα στερεότυπα, την κουλτούρα της αλλά και τις πληγές της. Το δε κλείσιμο, ως κάθαρση της υπόθεσης, ήταν απροσδόκητο. Το μόνο δεδομένο ήταν ότι, κλείνοντας το βιβλίο, έφτιαξα το αγαπημένο φαγητό του αστυνόμου Χαρίτου... μαντέψτε!


Στοιχεία βιβλίου:
Συγγραφέας: Πέτρος Μάρκαρης
Εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο Γαβριηλίδη
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr