Βιβλιοάποψη: "Διάλυσέ με"

---Δημοσίευση: 02/03/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια απόλυτα εθιστική ιστορία, όπου η φαντασία μπλέκεται με το μυστήριο και τον ρομαντισμό.

Μια ιστορία που σε αφήνει με τις αισθήσεις οξυμένες και την ανάσα κομμένη.










Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Δυστοπικό, αισθηματικό, young adult, μυθιστόρημα. Μας προϊδεάζει η κατηγορία του βιβλίου για το τι να περιμένουμε; Κατά κανόνα, ναι. Θα αντιληφθεί το περιεχόμενο διαφορετικά ένα κορίτσι στα 17 του σε σχέση με μένα, που ήμουν στην ηλικία της πρωταγωνίστριας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας (στην εξέδρα πάνω από το σκάμμα όταν η Θάνου πήρε το ασημένιο); Πιθανότατα. Έχω υψηλότερες αναγνωστικές προσδοκίες τώρα από ό,τι στα 17 μου; Ασυζητητί.

Για τους οπαδούς του είδους, ωστόσο, το «Διάλυσέ με» είναι το πρώτο από τα έξι συνολικά βιβλία της σειράς και το μοναδικό προς το παρόν, που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Στο πρώτο βιβλίο της Tahereh Mafi, το... ορεκτικό, μας παρουσιάζονται οι βασικοί χαρακτήρες της ιστορίας, η Τζούλιετ, ο Άνταμ και ο Γουόρνερ. Η Τζούλιετ έχει εγκαταλειφθεί από τους γονείς της λόγω ενός ιδιαίτερου γνωρίσματός της και επιβιώνει απομονωμένη σε ένα ίδρυμα, 264 ημέρες μετά την τελευταία της επαφή, μισώντας αυτό που την ξεχωρίζει από τους άλλους: το άγγιγμά της. Για αυτήν, είναι κατάρα. Για άλλους, είναι ευλογία.

Τη στιγμή που στο δωμάτιό της μπαίνει ο Άνταμ -για τα μπλε μάτια του οποίου έχει χυθεί πολύ (μπλε) μελάνι- στο μυαλό της ηρωίδας αρχίζουν να παίζουν οικείες σκηνές του παρελθόντος της, με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Σύντομα, ο Άνταμ θα γίνει ο βασικός λόγος της ανάγκης της για επιβίωση, για επαφή, για να θυμηθεί τι σημαίνει να ζεις.

Η συγγραφέας έχει ένα δικό της στιλ γραφής: εισάγει τη μέθοδο της διαγραφής, (Το άγγιγμά μου είναι θανατηφόρο. Το άγγιγμά μου είναι δύναμη / Έχω μια κατάρα. Έχω ένα δώρο), χρησιμοποιεί συχνές επαναλήψεις και μεγάλο αριθμό μεταφορών, σε μία προσπάθεια της πρωταγωνίστριας να βάλει σε μία σειρά τις χαοτικές της σκέψεις, μετά τη μακρά απουσία ανθρώπινης επικοινωνίας και σωματικής επαφής. Όπως σε κάθε εφηβικό, ρομαντικό μυθιστόρημα που σέβεται τον εαυτό του, το ερωτικό κομμάτι κερδίζει στα σημεία το δυστοπικό. Τουλάχιστον στο πρώτο βιβλίο. Και στα επόμενα φαντάζομαι, καθώς πέρα από το μέλλον του κόσμου έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς και για τη σχέση της Τζούλιετ με τον bad boy Γουόρνερ...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Tahereh Mafi
Μετάφραση: Μιχάλης Δελέγκος
Σελίδες: 456
Ημερ. έκδοσης: 25/01/2023
ISBN: 978-618-219-006-7


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Tahereh Mafi είναι best seller συγγραφέας των New York Times και της USA Today. Συνήθως τη βρίσκει κανείς να πίνει υπερβολικές ποσότητες καφέ και να είναι απορροφημένη σε κάποιο βιβλίο. Το "Shatter me" είναι η πρώτη της σειρά (2011), η οποία αποτελείται από έξι βιβλία. Μάλιστα, για να κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία της συγγραφής, προτού καταλήξει στο πρώτο της μυθιστόρημα, έγραψε πέντε προσχέδια. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κάπου στο Κονέκτικατ και κατοικεί στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια με τον σύζυγό τη και την κόρη τους. Επισκεφτείτε τη σελίδα της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr