Βιβλιοάποψη: "Absolute proof"

---Δημοσίευση: 23/7/2022---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένας απλός άντρας, μια πολύπλοκη αποστολή. Ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης του απόλυτου μυστηρίου. Ο δημοσιογράφος Ross Hunter είναι επιφυλακτικός όταν ένας ηλικιωμένος άντρας τον πλησιάζει και υποστηρίζει πως έχει την απόλυτη απόδειξη για την ύπαρξη του Θεού. Όμως η περιέργειά του υπερισχύει και όπως κινείται από τον σκεπτικισμό, σε μια παθιασμένη αναζήτηση που απειλεί τον γάμο του αλλά και την ίδια του τη ζωή, αντιλαμβάνεται πως μια τέτοια απόδειξη μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα ολόκληρου του κόσμου. Εκατομμυριούχοι ευαγγελιστές, απεσταλμένοι του Πάπα, μια ύποπτη φαρμακευτική εταιρία και αντικρουόμενα συμφέροντα, τόσο θρησκευτικά, όσο και οικονομικά, κατευθύνουν τις έρευνές του, ελπίζοντας να εκμεταλλευτούν τα ευρήματα προς όφελός τους. Στο μεταξύ, ο Ross πλησιάζει ολοένα και περισσότερο σε κάτι απίστευτο, το οποίο θα δοκιμάσει και τη δική του πίστη.

Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)

«Η αλήθεια υπάρχει. Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί».
--Ζωρζ Μπρακ, 1882-1963, Γάλλος ζωγράφος--

Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει πάρα πολλά μυθιστορήματα, μετά Dan Brown εποχής, που αρέσκονται να καταπιάνονται με ανάλογα ζητήματα. Συνωμοσίες, μυστικά που έχουν κρατηθεί καλά κρυμμένα ανά τους αιώνες, ιεροί τόποι, δόγματα και θρησκείες, ένας μοναχικός άνθρωπος που ψάχνει την αλήθεια. Μία αλήθεια που για έναν κάποιον ιδιαίτερο και περίεργο λόγο τον έχει επιλέξει, αυτόν και μόνο αυτόν, να την αποκαλύψει. Ποια άραγε να είναι η ανάγκη όλων ημών που με το που θα εκτυπωθεί ένα τέτοιο ανάγνωσμα θα τρέξουμε μανιωδώς να το εξαντλήσουμε από τα ράφια; Τι μας κεντρίζει στο να περάσουμε ώρες ατελείωτες με ένα τέτοιο θέμα; Άραγε είναι τόσο σημαντικό για εμάς να καταδυθούμε σε μία πλασματική αφήγηση για ένα θέμα που όμως έχει ιστορικές και σίγουρα, κοινωνιολογικές προεκτάσεις;

Οι θρησκείες, κυρίως περί αυτών πρόκειται, δεν αποκάλυψαν στο ποίμνιό τους όλα όσα γνώριζαν, όλα όσα έχουν περάσει στα χέρια τους. Δημιούργησαν τα δόγματα βασισμένα επάνω σε «αλήθειες» που πολλές από αυτές τις αλήθειες, τις δημιούργησαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των θρησκειών ανά τους αιώνες. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι, όχι οι δημιουργοί των θρησκειών, υπάρχει τεράστια διαφορά.

Το βιβλίο του Peter James ακολουθεί κι αυτό με τη σειρά του την ίδια μορφολογική και αφηγηματική νόρμα και δομή όλων των υπολοίπων του ανάλογου είδους. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι μέσα στον σωρό των βιβλίων αυτού του είδους κάποια πραγματικά ξεχωρίζουν, καίτοι όπως ανέφερα η ακολουθία των πραγμάτων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με άλλων σχετικών βιβλίων. Και ξεχωρίζουν, όπως ξεχωρίζει και το «Absolute Proof - Η απόλυτη απόδειξη», γιατί δεν επικεντρώνεται στην παράθεση απλώς των γεγονότων, αλλά δημιουργεί ολοκληρωμένους χαρακτήρες που με τη σειρά τους καταβυθίζονται στην ιστορία και τον μύθο που τους προκύπτει. Ενασχολούνται βαθιά και ουσιαστικά με το πρόβλημα και δε δημιουργούν εικόνες απλών εντυπώσεων για το αναγνωστικό κοινό.

Δε θα επεκταθώ γύρω από τον μύθο που εξελίσσεται στο βιβλίο. Άλλωστε μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα, ούτε και θα σας αποκαλύψω την πορεία των καταιγιστικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα. Απλά θα σας πω ότι υπάρχει πρωτοτυπία και ευρηματική σειρά καταστάσεων. Και ναι, όπως είπαμε, μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που σας τυχαίνει ένα τέτοιο ανάγνωσμα, αλλά αυτό που πρέπει να ειπωθεί και να καταδειχθεί λοιπόν, δεν είναι η ομοιότητα με άλλα τυχόν αναγνώσματα, αλλά η διαφοροποίησή τους από αυτά. Και αυτή η διαφορετικότητά τους είναι που τα καθιστά ουσιαστικά κείμενα, ενδιαφέροντα και κυρίως αξιοσημείωτα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Peter James
Σελίδες: 740
Ημερ. έκδοσης: 2019
ISBN: 978-960-621-370-0
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr