Βιβλιοάποψη: "Οδός Μέρλιν 6"

---Δημοσίευση: 20/5/2022---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Στον απόηχο της Σφαγής των Καλαβρύτων τον Δεκέμβρη του 1943, ο νεαρός Γιώργος αφήνει το χωριό του και κατευθύνεται σε συγγενείς του στην Αθήνα. Ακολουθώντας την ενεργό δράση εκείνων -αλλά και τόσων άλλων Ελλήνων, που έχουν στρατευτεί στην υπεράσπιση της πατρίδας και τη διεκδίκηση της πολυπόθητης ελευθερίας- θα λάβει μέρος στην Αντίσταση.
Μια αιφνιδιαστική έρευνα των Γερμανών στο σπίτι του θείου του θα αποβεί μοιραία. Ο νεαρός θα συλληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους άντρες της οικογένειας και θα οδηγηθεί στο αρχηγείο της Γκεστάπο στην Αθήνα, στην οδό Μέρλιν 6...
Στραμμένα στις παρυφές της Ιστορίας, διανύοντας σημαντικές στιγμές του 20ού αιώνα -με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση- ιστορικά πρόσωπα και επινοημένοι χαρακτήρες συναντώνται, βιώνοντας καθοριστικές εμπειρίες. Αδελφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης και απρόβλεπτα γεγονότα δοκιμάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων.
Αλλοτριώνει ο πόλεμος, η κτηνωδία και η προδοσία τις συνειδήσεις ή ο ανθρωπισμός, η ευσυνειδησία, ο πατριωτισμός και το ήθος υπερισχύουν; Τελικά, η πλάστιγγα της τύχης είναι εκείνη που θα αποφασίσει για τη ζωή και τον θάνατο.
Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, εμπνέεται από υπαρκτά πρόσωπα και μας παρασύρει σε μερικές από τις σκοτεινότερες στιγμές της Ιστορίας.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ανδρομάχη Κοκόση)
Τις πρώτες σελίδες αυτού του βιβλίου, έτυχε να τις διαβάσω στο μετρό. Μικρή η διαδρομή, πολλά τα βλέμματα που εισέπραξα. Μια σβάστικα σε ένα εξώφυλλο διεγείρει, αν μη τι άλλο, τη φαντασία και την περιέργεια...

Η ιστορία αυτού του βιβλίου ξεκινά να ξετυλίγεται με το φευγιό του Γιώργου από το χωριό του για την Αθήνα, λίγο μετά την σφαγή των Καλαβρύτων. Εκεί, θα εμπλακεί σε αντιστασιακές δράσεις των συγγενών του, θα συλληφθεί και θα καταλήξει στο αρχηγείο της Γκεστάπο, στην οδό Μέρλιν αριθμός 6.

Το τι θα γίνει εκεί, δεν θα σας το πω. Αυτό που θα σας πω είναι πως, αν περιμένετε να διαβάσετε σελίδες επί σελίδων, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και περιγραφές βασανιστηρίων, ατυχήσατε! Είμαι σίγουρη, πως αν κάποιος, από τους νέους δημιουργούς ειδικά, είχε αυτό το υλικό στα χέρια του, θα το ξεχείλωνε, θα έσταζαν αίμα οι σελίδες του, θα το "στόλιζε" με κάθε λογής εντυπωσιακές υπερβολές, βαρύγδουπες εκφράσεις και θα γινόταν ένα κακοπαιγμένο θρίλερ, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα ακόμα του σωρού. Η κυρία Γιούλα Κωνσταντοπούλου δεν ανήκει σε αυτό το είδος των δημιουργών. Πέρα από τις ιστορικές γνώσεις της, είναι αυτό που λέμε: "Ξέρει να γράφει".

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο το πώς σε ένα βιβλιαράκι 198 μόλις σελίδων, καταφέρνει να θυμίσει το ν τρόπο ζωής εκείνης της εποχής, τις αξίες και τις συνήθειες που είχαν οι Έλληνες, τις οποίες φρόντιζαν να περάσουν και στις νεότερες γενιές. Μέσα σε αυτές τις σελίδες, η μαεστρία της συγγραφέως, σε κάνει να νιώσεις συγκίνηση, αγωνία, θυμό, λύπη, συμπάθεια, χαρά, ικανοποίηση. Η ταύτιση και η σύνδεση του αναγνώστη με τον νεαρό Γιώργο, είναι απόλυτη, ξεκάθαρη και συνεχής.

Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και θεωρώ πως ήρθε για να αποδώσει τιμές σε εκείνους και να αποτρέψει εμάς από τη λήθη. Στο τέλος του θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όπως και πρόσθετες πληροφορίες για την εποχή και τους πρωταγωνιστές της. Κάτι που, προσωπικά, βρήκα πολύ εξυπηρετικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο, δεν κόβεται η ανάγνωση του βιβλίου και δεν χάνεις το συναίσθημα. Το βιβλίο "Οδός Μέρλιν 6" είναι ένα ακόμα διαμάντι από την Άνεμος εκδοτική, έναν εκδοτικό που μας έχει, πια, συνηθίσει σε όμορφα και αξιόλογα βιβλία.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου
Σελίδες: 198
Ημερ. έκδοσης: 2021
ISBN: 978-960-642-072-6
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr