Βιβλιοάποψη: "Αμμοθίνες"

---Δημοσίευση: 11/11/2021---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Όταν καταλάγιασε η αγριάδα,
φάνηκαν από μακριά
κάτι κουρασμένες πατημασιές
που είχαν αφήσει βαθιά
τα σημάδια τους στην άμμο.








Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Η αξία των μικρών πραγμάτων σε μικρές σκέψεις καλοσύνης, μικρά και μεγάλα ερωτήματα που πολλές φορές απάντηση δεν βρίσκουν. Κρυφά νοήματα και λόγια που τα παίρνει ο αέρας. Προσέγγιση με ευαισθησία αλλά και ανησυχία για την πορεία του κόσμου. Κυοφορεί ο χρόνος ωδίνες; Φοβόμαστε το άγνωστο που ξημερώνει; Και από την άλλη ένα μανιφέστο κατά της τεχνολογίας. Μιας τεχνολογίας που τις περισσότερες φορές κατέχει στη ζωή μας μια κυρίαρχη θέση.

Τα παιδιά
είναι στις οθόνες
όχι μόνο τα μεσημέρια
κι εμείς, 
μαζί με την τεχνολογία
αυτοί που τους κλέβουμε την αθωότητα

Κι αμέσως μετά άνθρωποι τοξικοί «Ματιά έχεις πιο κοφτερή κι από λάμα» καιροφυλακτούν για να μοιράσουν μια συνταγή με μπόλικη αδικία, αρκετά ζηλόφθονη και με πρέζες κακίας.

Η ανικανότητα του σύγχρονου ανθρώπου να αγαπά και να αγαπιέται μαζί με μια δόση ειρωνείας αλλά και αδιαφορίας που επιταχύνει τη σήψη.
σάρκες πλαδαρές, χωρίς ηδονή που κείτονται
κουρασμένες στον καναπέ ανίκανες να αμυνθούν

Ναι, η αλήθεια είναι ότι ρωτάμε το google για το καθετί. Ακόμα και για τα πιο απίθανα πράγματα. Υποθέτω ότι έτσι είναι η ζωή από δω και πέρα με το internet σαν μια φορητή εγκυκλοπαίδεια.
Δεν κατάλαβα γιατί έκλαιγες.
Ρώτησα το ίντερνετ
και πήρα ικανοποιητική μιαν απάντηση:
Σου είχαν τελειώσει τα μέγκαμπάιτ

Και στην εύλογη ερώτηση του αναγνωστικού κοινού ‘ποιος είναι τελικά ο ποιητής’ έρχεται αμέσως η απάντηση.
Γκρίζα φτερούγα είναι ο ποιητής, μα ελεύθερη.
Ξεχασμένη σταγόνα μετά τη βροχή.
Όταν κλαίει, είναι από χαρά κι όταν γελά,
περιγελάει τον φόβο του.

Και έτσι περνάνε τα χρόνια σε πόλεις ερμητικά κλεισμένες και αφιλόξενες, σε αγρίμια που αναζητούν δικαιοσύνη, σε έναν ερωτισμό που έσβησε μαζί με τα βήματα ενός τάνγκο και η αδιαφορία καλά κρατεί τα σκήπτρα της σε μια πόλη του εντυπωσιασμού και των πολλαπλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Ένα πόνημα-ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιήτρια: Μαργαρίτα Στ. Κοντού
Σελίδες: 70
Ημερ. έκδοσης: Φεβρουάριος 2020
ISBN: 978-960-638-106-5


Βιογραφικό της ποιήτριας:
Η Μαργαρίτα Στ. Κοντού κατοικεί στο Χαϊδάρι και κατάγεται από τη Μύκονο. Εργάστηκε επί σειρά ετών στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γράφει και ζωγραφίζει από τα νεανικά της χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε κύκλους μαθημάτων δημιουργικής γραφής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Άρθρα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Έχει λάβει βραβεία και επαίνους σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, καθώς και από τους Δήμους Χαϊδαρίου και Μυκόνου για το σύνολο του έργου της. Πίνακές της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Κατά καιρούς έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα λογοτεχνικών βιβλίων, λευκώματα, καρτών και ημερολογίων. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και συντονίστρια στις Λέσχες Ανάγνωσης Χαΐδαρίου και Νέας Φιλαδέλφειας. Οι Αμμοθίνες είναι η έκτη ποιητική της συλλογή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr