Βιβλιοάποψη: "Κάτι στο νερό"

---Δημοσίευση: 18/11/2020---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Πόσο εύκολο είναι η ζωή των ονείρων σου να μετατραπεί σε εφιάλτη;

Η Έριν, δημιουργός ντοκιμαντέρ, βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης επαγγελματικής επιτυχίας. Ο Μαρκ, ένας γοητευτικός διαχειριστής επενδύσεων, ατενίζει το μέλλον με φιλόδοξα σχέδια. Μέχρι τη στιγμή που χάνει τη δουλειά του. Οι δυο τους, τρελά ερωτευμένοι, είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν μαζί κάθε δυσκολία. Έτσι, ξεκινούν έναν ονειρεμένο μήνα του μέλιτος στο τροπικό νησί της Μπόρα Μπόρα, όπου απολαμβάνουν τον ήλιο, τις αμμουδιές και ο ένας τον άλλον. Ώσπου μια μέρα, στη διάρκεια μιας κατάδυσης στην καταγάλανη θάλασσα του Νότιου Ειρηνικού, βρίσκουν κάτι στο νερό.

Ξαφνικά, η Έριν και ο Μαρκ βρίσκονται μπροστά σ' ένα δίλημμα: να μιλήσουν ή να προστατεύσουν το μυστικό τους. Στο κάτω κάτω, αν δεν το μάθει κανένας, ποιον βλάπτουν; Η απόφασή τους, όμως, θα πυροδοτήσει μια ολέθρια αλυσίδα γεγονότων... Αν μια απλή επιλογή άλλαζε τη ζωή σου για πάντα, θα την έκανες;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόση ώρα παίρνει το σκάψιμο ενός τάφου; Μην αναρωτιέσαι άλλο. Η καθηλωτική φωνή της Κάθριν Στέντμαν λάμπει σ' αυτό το πρώτο συναρπαστικό της μυθιστόρημα, από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα του. Με διεισδυτική οξυδέρκεια και μια πλοκή που ξεδιπλώνεται με συγκλονιστικές ανατροπές, το "Κάτι στο νερό" μάς φέρνει αντιμέτωπους με τις ελπίδες στις οποίες είμαστε απεγνωσμένα γαντζωμένοι, τα ιδανικά που μπαίνουμε στον πειρασμό να εγκαταλείψουμε και τα τέλεια ψέματα που λέμε στον εαυτό μας.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)

«Τίποτε δεν είναι πιο απατηλό από ένα προφανές στοιχείο».
---Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, Άγγλος συγγραφέας---

Κι έρχεται μία υπέροχη μέρα και αναρωτιέσαι. Τι κάνω εγώ εδώ; Ποιος άνθρωπος είμαι εγώ; Πού και με ποιον πηγαίνω σε αυτή τη ζωή; Τώρα θα μου πείτε "σιγά τα ερωτήματα"! Δε μας λες και τίποτα καινούργιο. Ναι, αλλά όλα αυτά τα «υπαρξιακά» που περνάνε σχεδόν τόσο συχνά από το μυαλό όλων μας, φτάνει η στιγμή που γίνονται σημεία αναφοράς και κυρίως σημεία κατάληξης, επώδυνης ενίοτε.

Και για να γίνω σαφέστερος.
Το εν λόγω βιβλίο δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα καταιγιστικό αστυνομικό ή μάλλον περιπετειώδες μυθιστόρημα. Έχει όλα αυτά τα στοιχεία που είναι οι «ικανές και αναγκαίες συνθήκες» για να κρατήσουν τον αναγνώστη σε εγρήγορση και να του δώσουν στις τελευταίες του σελίδες τη λύση που τόσο επιθυμεί να διαβάσει. Αυτά ως προς τη δομή, η οποία είναι αριστοτεχνική και αρκετά «σφιχτή». Όσον αφορά όμως στην υπόθεση του βιβλίου, πέρα από το προφανές, δηλαδή μυστήριο, χρήματα που κυκλοφορούν χωρίς ιδιοκτήτες (πάρα πολλά χρήματα όμως!), έγκλημα, έρωτας κλπ, υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό που -προσωπική άποψη- είναι καθηλωτικό: η απάτη.

Όχι όμως η οποιαδήποτε «απάτη» που ξεγελά/εξ-απατά τον αναγνώστη. Όχι. Η απάτη -δε νομίζω ότι θα μπορούσα να βρω πιο αρμόζουσα λέξη- που βιώνει η ηρωίδα. Αυτό που συχνά βιώνουμε, σε διαφορετικό πιθανόν βαθμό όλοι μας κάποιες φορές, να πιστεύουμε το προφανές. Όσο περισσότερο «πιστεύουμε», τόσο ευκολότερα εξαπατώμεθα. Κι όταν εξαπατώμεθα, γινόμαστε ευάλωτοι. Σε σκέψεις, σε γνώμες, στα πιστεύω, σε σχέσεις. Ευάλωτοι ακόμα και από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το καλοκαίρι μπορεί να πνέει τα λοίσθια λοιπόν. Μπορεί οι παραλίες να έχουν αδειάσει. Μπορεί οι ξαπλώστρες να μη φιλοξενούν βιβλία, αλλά το «Κάτι στο νερό» είναι σίγουρα ένα μυθιστόρημα, κατιτίς περισσότερο από μία «εύκολη» παρέα για τη θάλασσα, και σίγουρα δεν του αξίζει μόνο μία ξαπλώστρα με λίγο χυμένο αντηλιακό στις άκρες των σελίδων του...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Catherine  Steadman
Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Σελίδες: 400
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018
ISBN: 978-960-620-752-5


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Catherine Steadman, ηθοποιός και συγγραφέας, ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει γίνει γνωστή για το ρόλο της ως Μέιμπελ Λέιν Φοξ στην τηλεοπτική σειρά Downton Abbey.

Μεγάλωσε στο Νιου Φόρεστ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σήμερα ζει στο βόρειο Λονδίνο με έναν μικρό σκύλο και έναν μέσων διαστάσεων άντρα.

Το "Κάτι στο νερό" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Βρείτε τη συγγραφέα στο Twitter.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr