Βιβλιοάποψη: "Μαχαίρι"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η σκοτεινότερη υπόθεση της ζωής του...
Ο Χάρι Χόλε βρίσκεται στο σηµείο µηδέν: η Ράκελ τον έχει διώξει από το σπίτι, έχει ξανακυλήσει στο ποτό, ενώ δουλεύει µε τον βαθµό αστυφύλακα κάτι ασήµαντες υποθέσεις.

Ο πρώτος δολοφόνος που συνέλαβε στην καριέρα του τον καταδιώκει...
Ο διαβόητος βιαστής και δολοφόνος Σβάιν Φίνε κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος, αφού έχει εκτίσει την ποινή του, και είναι αποφασισµένος να συνεχίσει το εγκληµατικό του έργο και να πάρει εκδίκηση από τον αστυνοµικό που τον έκλεισε για τόσα χρόνια στη φυλακή.

Ένας τύπος σαν τον Χόλε καλύτερα να κοιτάζει πίσω του...
Όταν ο Χάρι ξυπνά µε τα χέρια του βουτηγµένα στο αίµα και χωρίς καµιά ανάµνηση της προηγούµενης νύχτας, ξέρει πως τα πράγµατα µόνο προς το χειρότερο µπορούν να εξελιχθούν...

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Μετά την εντυπωσιακή «Δίψα» ο Χάρι Χόλε επιστρέφει στην πιο οδυνηρή περιπέτεια της ζωής του. Τόσα χρόνια τώρα έχουμε βιώσει όλες τις ψυχικές του μεταπτώσεις, έχουμε αποκρυσταλλώσει τον χαρακτήρα του, γνωρίζουμε τις αδυναμίες του, μας εντυπωσιάζει αυτό το ένστικτό επιβίωσής του, που αρκετές φορές φτάνει στα όρια της υπερβολής. Σε αυτό το βιβλίο μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε κι άλλα γι'αυτόν. Ο κακός του δαίμονας, το ποτό, επέστρεψε και τον καταστρέφει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τρία πράγματα δεν έχει χάσει ο Χάρι μέχρι στιγμής: την οξυδέρκειά του, την ψυχραιμία του και την ψυχή του. Κάποιος θέλει να τον παγιδεύσει, κάποιος θέλει να τον εκδικηθεί... Θα μπορέσει ο Χάρι να πάρει τον έλεγχο της ζωής του και να δει καθαρά;

Η αλήθεια είναι ότι είχα ακούσει τόσα πολλά γι'αυτό το βιβλίο, που κάπου περίμενα τι θα συμβεί. Ύστερα από μια εντυπωσιακή αρχή, στο δεύτερο μέρος άρχισα να χάνω το ενδιαφέρον μου. Ένιωσα θλίψη, οργή και μια αίσθηση ματαιότητας, στο τι θα συνέβαινε από εδώ και πέρα. Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής, που από τη μια μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή και από την άλλη μας δίνει όλα τα εφόδια για να επιβιώνουμε; Μέσα στο οδοιπορικό ενός ανθρώπου απελπισμένου, γνωρίζουμε καινούργια πρόσωπα και μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τη ζωή παλαιότερων χαρακτήρων. Ο Όλεγκ, θετός γιος του Χάρι, έχει βρει πλέον το δρόμο του στην αστυνομική ακαδημία και είναι αρραβωνιασμένος με τη γλυκύτατη Χέλγκα. Η Κατρίνε είναι πλέον αρχηγός της αστυνομίας και έχει έναν υπέροχο γιο. Όλοι μοιάζουν να έχουν προχωρήσει τη ζωή τους ένα βήμα παραπέρα, εκτός από έναν...

Η ζωή του Χάρι έχει φτάσει στο τέλμα της και ένας βιαστής και δολοφόνος από το παρελθόν έρχεται να ζωντανέψει τους χειρότερους εφιάλτες του... Ο Χάρι μόνος βάλλεται από εχθρούς. Όσο η ανάγνωση προχωρά, δεν μπορούμε να διακρίνουμε τους εχθρούς από τους φίλους του. Σε αυτή την κρίσιμη φάση της ζωής του, όλοι έχουν κάτι να κρύψουν και δεν ήταν λίγες οι φορές που μονολογούσα «Μα τι γίνεται τώρα, που θα πάει αυτό;». Σε αντίθεση με άλλα αναγνώσματα, δεν βιάστηκα να ολοκληρώσω το παρόν βιβλίο. Ήθελα να αφομοιώσω όλες τις πληροφορίες που μου δίνονται και είναι πάρα πολλές. Ο αναγνώστης που δεν έχει πραγματική υπομονή δεν θα μπορέσει να το διαβάσει. Η ουσία όμως κάποιες φορές κρίνεται στις λεπτομέρειες.

Ο συγγραφέας μοιάζει σαν να βιώνει τις καταστάσεις του ήρωά του και προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η δουλειά του θυμίζει ζωγραφικό πίνακα, που σε έναν απλό καμβά απεικονίζονται κάθε είδους συναισθήματα. Αυτό γίνεται γιατί καταφέρνει να γεμίσει το νου με όμορφες εικόνες, να αισθανθεί ο καθένας την ηρεμία της φύσης και ύστερα να τις διαλύει σαν παζλ, έπειτα από μια φρικτή αποκάλυψη. Μα ίσως αυτό είναι που με τράβηξε στον Νέσμπο: ο κόσμος των αντιθέσεων του! Η εξαιρετικά γόνιμη φαντασία του μάς μπερδεύει ακόμα μια φορά. Έτσι, δεν εκπλήσσομαι ότι είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς στον κόσμο που έχει τόσο φανατικούς αναγνώστες. Έχω εξάλλου αναφέρει πολλές φορές σε συζητήσεις ότι από τη «Δίψα» και μετά, ο Νέσμπο έχει ωριμάσει τόσο συγγραφικά, που μόνο τα καλύτερα περιμένουμε από αυτόν στο εξής.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Σελίδες: 680 / Διαστάσεις: 14 Χ 20,5
Ημερ. έκδοσης: 06/06/2019
ISBN: 978-618-03-1684-1


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Νορβηγός Jo Nesbo (1960) είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνοµικής λογοτεχνίας στον κόσµο, το οποίο είναι µια κάποια παρηγοριά για τον ίδιο καθώς η πολλά υποσχόµενη καριέρα του ως ποδοσφαιριστή διακόπηκε ξαφνικά όταν έπαθε ρήξη χιαστών και στα δύο γόνατα στα δεκαοχτώ του. Αφού σπούδασε οικονοµικά, άρχισε να εργάζεται ως χρηµατιστής, ενώ τα βράδια έπαιζε µε το ροκ συγκρότηµά του, τους Di Derre. Όταν ένας εκδότης τού ζήτησε να γράψει τις εµπειρίες του από τις περιοδείες µε το συγκρότηµά του, ο Nesbo κατέληξε να γράφει το πρώτο αστυνοµικό µυθιστόρηµα της σειράς Χάρι Χόλε, τη "Νυχτερίδα". Σήµερα τα βιβλία του (κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 45 εκατοµµύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσµο. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.



Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr