Βιβλιοάποψη: "Καταραμένη γη"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Έτος 861 μ.Χ.: Ο φιλόδοξος ιερωμένος Φροδοΐ ορίζεται επίσκοπος Βαρκελώνης. Η πόλη, στα πέρατα της ισπανικής Μεθορίου και έχοντας υποστεί πολυάριθμες επιθέσεις από τους Σαρακηνούς, είναι ένας λεηλατημένος και αφιλόξενος τόπος, μακριά από την εύνοια του Θεού. Αλλά ο Φροδοΐ δεν είναι άνθρωπος που αποθαρρύνεται εύκολα. Συνοδευόμενος από πολυάνθρωπη ακολουθία Φράγκων εποίκων, εγκαθίσταται στη Βαρκελώνη, αποφασισμένος να τη βγάλει από τη μιζέρια της. Η ηρωική προσπάθειά του θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις ίντριγκες μιας διεφθαρμένης αριστοκρατίας και τις προλήψεις ενός λαού δίχως πίστη.

Η ιστορία μιας υποταγμένης πόλης 
που λαχταρούσε την ελευθερία 
και ενός άντρα που αγωνίστηκε να επιτύχει 
εκείνο το πολυπόθητο θαύμα. 
Έρωτας, φιλοδοξία, μυστικά, εκδίκηση 
και προδοσίες διαπλέκονται στο φόντο
μιας σκοτεινής και γοητευτικής εποχής.


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου)
Ένα μεγάλο ιστορικό μυθιστόρημα, τοποθετημένο στα μέσα του 9ου μ.Χ. αιώνα στην Βαρκελώνη, και όχι μόνον. Μια Βαρκελώνη που, όπως λέει ο συγγραφέας, μπορούσες να διασχίσεις μέσα σε πέντε λεπτά βαδίζοντας!...

Σκλάβοι και ελεύθεροι, δούλοι και αφέντες, βασιλείς και ευγενείς, έρχονται σε αντιπαράθεση σ’ έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης με την αγριότητα να βασιλεύει, φθάνοντας σε ακρότητες. Οι επιδρομές των απίστων (Σαρακηνοί) από τον νότο της Ισπανίας είναι εξίσου επικίνδυνες με τα σχέδια πλουτισμού των ευγενών. Θύματα πάντα οι αδύνατοι, οι πληβείοι.

Όπλα η εξουσία, η μαγεία και οι προλήψεις. Το θρησκευτικό αίσθημα υψηλό, το κυβερνά ο φόβος της αιώνιας τιμωρίας στην Κόλαση, αλλά στέκει ικανό να προστατέψει την πόλη της Βαρκελώνης όταν «βρίσκονται» τα οστά της τοπικής Αγίας Ευλαλίας. Μια πρακτική που θα παρουσιάσει τεράστια έξαρση στους επόμενους αιώνες.

Έξυπνη και πολυδιάστατη πλοκή, καλοδουλεμένος λόγος, ωραιότατο το «πάντρεμα» των ιστορικών με τα μυθοπλαστικά πρόσωπα, εξαιρετική η απόδοση της καθημερινότητας. Ωστόσο, τα πολλά ιστορικά στοιχεία -καθώς ο συγγραφέας επιθυμεί να μάθουμε τι συνέβαινε σ’ ολόκληρη την ισχυρή Γαλλία της εποχής- καταλήγουν σε βάρος της ενδιαφέρουσας πλοκής, διακόπτοντας τη ροή.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Την επόμενη ημέρα ο Φροδοϊ σηκώθηκε πριν από την αυγή και βγήκε να περπατήσει μόνος του, επωφελούμενος από την ηρεμία. Συλλογιζόταν τις προθέσεις του Μπερνάτ της Γοτθίας. Δεν είχε νόημα να δολοφονήσει έναν κόμη για να αποκτήσει μια νέα επικράτεια. Η Ουρχέλ, στα σύνορα, ήταν μια άθλια και ερημωμένη περιοχή, της οποίας οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στα άγρια βουνά των Πυρηναίων εδώ και δεκαετίες. Δεν είχε κανένα στοιχείο για να κατηγορήσει τον μαρκήσιο, αλλά τα γεγονότα έδειχναν ότι κρυβόταν κάτι πολύ πιο σκοτεινό.
Από την άλλη πλευρά, ο βασιλιάς είχε όλο και λιγότερη πραγματική εξουσία. Οι ευγενείς ήλεγχαν τα εδάφη, τους δρόμους, τις γέφυρες και τις αγορές από το ένα άκρο του βασιλείου στο άλλο. Το ίδιο συνέβαινε στη Γερμανία και την Ιταλία. Έπρεπε να μάθει τι μαγειρευόταν στο σκοτεινό παρασκήνιο.
Μπήκε σε ένα δασάκι ακριβώς την ώρα που ξημέρωνε. Αποζητούσε ησυχία, αλλά άκουσε μακρινά γαβγίσματα και σφυρίγματα. Ενώ οι νέοι συνέχιζαν τις γιορτές τους και τα συμπόσια μέχρι την αυγή, οι ηλικιωμένοι προτιμούσαν να βγαίνουν πρωί-πρωί για κυνήγι με άλλους ευγενείς ή συγγενείς. Πλησίασε σε μια πηγή και είδε ένα μικρό ξύλινο ειδώλιο με λουλούδια ολόγυρά του. Ήταν ένα ήσυχο μέρος. Απορροφημένος από το γουργουρητό του νερού και το λουλακί φως της αυγής, σκέφτηκε τους προγόνους του. Ο όχλος ακόμα πίστευε ότι στις πηγές ζούσαν πνεύματα.
Ξαφνικά ένα ρίγος διέτρεξε την πλάτη του. Ήταν ένα παράξενο συναίσθημα, σαν σήμα κινδύνου. Δεν είδε κανέναν όταν στράφηκε, αλλά τα πουλιά δεν κελαηδούσαν πια. Άρχισε να κοιτάζει τις γέρικες βελανιδιές ανήσυχος. Ήταν απερισκεψία να απομακρυνθεί τόσο χωρίς συνοδεία.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Juan Francisco Ferrandiz
Σελίδες:704 / Διαστάσεις: 15,3 x 23 cm
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2019
ISBN: 978-960-19-0776-5


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Χουάν Φρανθίσκο Φερράντιθ γεννήθηκε στην Κοθεντάινα της επαρχίας του Αλικάντε το 1971. Πτυχιούχος της Νομικής, ασκεί σήμερα τη δικηγορία στη Βαλένθια. Είναι διευθυντής του ραδιοφωνικού προγράμματος "Μια νύχτα στο κάστρο", που ασχολείται με την ιστορία, τις παραδόσεις, τους θρύλους και τα μυστικά της Βαλένθια και μεταδίδεται από διάφορους σταθμούς του Δικτύου Δημοτικών Ραδιοφώνων της πόλης. Τα προηγούμενα μυθιστορήματά του "Οι σκοτεινές ώρες" (Grijalbo, 2012) και "Η φλόγα της σοφίας" (Grijalbo, 2015), τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ιστορικής μυθοπλασίας στην Ισπανία. Στο "Καταραμένη γη" ο Χουάν Φρανθίσκο Φερράντιθ σκιαγραφεί τη Βαρκελώνη του 9ου αιώνα με το ταλέντο και την ακρίβεια των μεγάλων μαέστρων του είδους.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr