Βιβλιοάποψη: Τρία παιδικά βιβλία από Κόκ. Κλωστή Δεμένη

Ο μάγος του Οζ / περίληψη:
Σ’ αυτό το βιβλίο την ιστορία του Μάγου του Οζ την αφηγείται το σκιάχτρο, που όλοι το θεωρούν ανόητο, δίνοντας ένα απλοϊκό ύφος στην περιγραφή των αναζητήσεων των τόσο διαφορετικών μεταξύ τους ηρώων: η Ντόροθι που δεν έχει τρόπο να γυρίσει στο σπίτι της, ο Τενεκεδένιος Ξυλοκόπος που δεν έχει καρδιά, το λιοντάρι που δεν έχει θάρρος και ο Τότο ο σκύλος. Τρομαγμένοι όλοι από τις δυνάμεις του Οζ και των μαγισσών του και εγκλωβισμένοι στη Σμαραγδένια Πολιτεία, διαπιστώνουν ότι αυτό που έψαχναν αλλού, τελικά βρίσκεται μέσα τους…

Πίσω από αυτή την κλασική ιστορία φαντασίας κρύβεται μια μεταφορά και μια καυστική κριτική της οικονομικής κρίσης της αμερικανικής κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα, συγκεκριμένα του νόμου της 12ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον οποίο το νόμισμα αχρηστεύτηκε και αξία είχε μόνο ο χρυσός. Ο κάθε ήρωας συμβολίζει και κάτι διαφορετικό.

Στο πλούσιο και ευφυές κείμενο του Σεμπαστιάν Περέζ χρησιμοποιείται μια ανάλαφρη και ποιητική γλώσσα αποσυμφορημένη από το βάρος και το ηθικοπλαστικό στοιχείο του πρωτότυπου κειμένου. Οι εικόνες του Μπενζαμέν Λακόμπ διαποτίζουν το κείμενο με μια παράξενη ατμόσφαιρα που μαγνητίζει τον αναγνώστη, πολύ μακριά από το στοιχείο του κιτς και τη στυφάδα που έχουν συχνά συνδεθεί με τη συγκεκριμένη ιστορία. Μια ιστορία που συνεχίζουν να την διαβάζουν μέχρι σήμερα μικροί και μεγάλοι με μια ιδιαίτερη και τολμηρή εικονογράφηση. Περισσότερα στο βίντεο.


Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Η αλήθεια είναι ότι το διάβασμα παιδικών βιβλίων, μέχρι τώρα το είχα συνδεδεμένο αποκλειστικά και μόνο με τα ανίψια μου. Ωστόσο, από τότε που έπεσαν στα χέρια μου κάποια βιβλία των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, πιάνω συχνά-πυκνά τον εαυτό μου να τα αναζητώ για προσωπική μου τέρψη. Έτσι λοιπόν, με την «δικαιολογία» να έχουν κάτι αξιόλογο να διαβάζουν τα ανιψάκια μου, άρχισα να συγκεντρώνω -με μανία συλλέκτη θα έλεγα- τα κλασικά βιβλία τους. Πρώτα το «Οι περιπέτειες του Πινόκιο», μετά «Η Τοσοδούλα» και τώρα το «Ο μάγος του Οζ».

Ο Μάγος είναι ένα βιβλίο μαγικό! Στιβαρός, σκληρόδετος τόμος, μεγάλου σχήματος και τόσο πολυτελής, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν θα πρέπει να το αφήσεις να πέσει στα χέρια των παιδιών. Πρόκειται δε για ένα εκδοτικό φαινόμενο, το οποίο από το 1900 (οπότε και πρωτοεκδόθηκε), μέχρι και σήμερα, βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των αναγνωστών.

Διασκευασμένος από τον Σεμπαστιάν Περέζ και εικονογραφημένος από τον Μπένζαμεν Λακόμπ, «Ο μάγος του Οζ», είναι ένα βιβλίο διαχρονικό που σίγουρα μαγεύει μικρά και μεγάλα παιδιά. Η γλώσσα του Περέζ είναι απλή κι ανάλαφρη, χωρίς πομπώδεις εκφράσεις, η οποία βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τα βαθύτερα νοήματα του κειμένου, όπως η φιλία, η αγάπη, το θάρρος κτλ. Η εικονογράφηση του Λακόμπ είναι πραγματικά εξαιρετική. Πάλλεται κυριολεκτικά, μέσα από εναλλαγές χρωματικές αλλά και από μεταβάσεις από απλό σκίτσο σε ολοζώντανες και πολυδιάστατες εικόνες. Ούσα λάτρης του συγκεκριμένου βιβλίου, από πολύ μικρή ηλικία, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη, είναι ίσως η καλύτερη εικονογράφηση που του έχει γίνει ποτέ!
Ωστόσο, αυτή η εκπληκτική εικονογράφηση, θεωρώ ότι είναι και το μοναδικό -ας το πούμε- μειονέκτημα της συγκεκριμένης έκδοσης. Δεδομένου ότι, μέσα από την ιστορία, τα παιδιά έχουν να αφομοιώσουν και να διυλίσουν πολύ βαθιά και βαριά νοήματα και αρετές, η εικονογράφηση θα έπρεπε να είναι κάπως πιο ανάλαφρη, έτσι ώστε να υποστηρίζει το κείμενο, χωρίς όμως να του στερεί την προσοχή των μικρότερων σε ηλικία, παιδιών. Κι αναφέρομαι φυσικά στις μεγάλες φωτογραφίες, οι οποίες κυριολεκτικά είναι έργο τέχνης, ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη ότι μπορούν να ισορροπήσουν μέσα τους τα παιδάκια, την ένταση των εικόνων, σε συνδυασμό με την εμβάθυνση στο κείμενο. Όσον όμως αφορά σε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, εφήβους αλλά και ενήλικες, είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσουν μαζί μου, σχετικά με το πόσο υπέροχες είναι οι εικόνες σε αυτό το βιβλίο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη. Αναζητήστε το και θα με θυμηθείτε!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ και εδώ
Συγγραφέας: Σεμπαστιάν Περέζ
Εικονογράφηση: Μπενζαμέν Λακόμπ
Σελίδες: 120 / Διαστάσεις: 22x30εκ.
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2019
ISBN: 978-618-5151-81-2

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ανάμεσα στα κανάλια / περίληψη:
… γλιστρώντας σαν αερικό
ανάμεσα στα στενά δρομάκια
και στα γκριζοπράσινα κανάλια
προκαλεί ερωτηματικά σε όλους.
Η μάσκα και η κατάμαυρη μπέρτα
καλύπτουν ευλαβικά αυτήν
τη μυστηριώδη φιγούρα.

Ποια η ταυτότητά της;

Ποιος ο σκοπός της;

Γιατί δε φανερώνεται;




Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Βενετία, μια πόλη ιδιαίτερη και μαγική στα μάτια όλων μας. Γιατί; Εκτός από τη σπουδαία αρχιτεκτονική του καθεδρικού ναού του Αγ. Μάρκου οι άνθρωποι μετακινούνται από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο με γόνδολες. Κι αν τυχόν δε γνωρίζουμε αυτή την πανέμορφη πόλη, το ανάγνωσμα αυτό αποτελεί κίνητρο για να το κάνουμε...

Το βιβλίο μάς ταξιδεύει σε μια παλιά εποχή όπου υπάρχουν μεγάλες ταξικές διαφορές καθώς υπάρχουν οι πολύ πλούσιοι και οι πολύ φτωχοί. Φυσικό είναι να επικρατεί ένα κλίμα δεισιδαιμονιών και καχυποψίας. Ίσως όμως να είναι και στη φύση του ανθρώπου αυτό που δεν καταλαβαίνει να το κατηγορεί. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο μυστηριώδης ξένος που κανείς δεν έχει δει το πρόσωπό του; Δεν μοιάζει να είναι κακός όμως το γεγονός ότι κανείς ποτέ δεν έχει δει το πρόσωπό του είναι αρκετό για να διαδώσει άσχημες φήμες εναντίον του. Η μη δημόσια εμφάνισή του προκαλεί την περιέργεια, η περιέργεια δίνει τη θέση της στο κουτσομπολιό και το κουτσομπολιό προκαλεί μια εμμονή μεταξύ των ανθρώπων. Πρέπει να βρεθεί ο άγνωστος να τον ξεσκεπάσουν κι αν είναι εφικτό να τον εκθέσουν στα μάτια του κόσμου. Τελικά θα μάθουμε ποιος είναι αυτός ο αφανής ήρωας;

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω, καθώς σε αυτή την ηλικία είναι σε θέση όχι μόνο να διαβάσουν αλλά και να αντιληφθούν και να κρίνουν. Η εικονογράφηση με γύρισε πολλά χρόνια πίσω γιατί μου θύμισε παλιά παραμύθια, όπου με μεγάλη προσοχή και φροντίδα έφτιαχναν την κάθε εικόνα όχι μόνο για να μιλάει από μόνη της στις παιδικές ψυχές αλλά να δίνει και την αίσθηση ενός ζωγραφικού πίνακα. Η αίσθηση που μου άφησε τελειώνοντας το βιβλίο είναι ότι η ζωή δεν είναι μόνο διασκέδαση αλλά περιλαμβάνει πολλά συναισθήματα και τη χαρά και τη λύπη και τη συμπόνια και φυσικά την κακία.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Στάθης Βλαχάκος
Εικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά
Ηλικία: Για παιδιά 8+ ετών
Σελίδες: 40 / Διαστάσεις: 17x24εκ
Ημερ. έκδοσης: Απρίλιος 2019
ISBN: 978-618-5151-78-2

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

12 Μικρές Ιστορίες / περίληψη:
12 Μικρές Ιστορίες, μια για κάθε μήνα του χρόνου. 12 γνωστοί ήρωες παραμυθιών σε νέους ρόλους, διαφορετικούς από αυτούς που τους έχουμε συνηθίσει.

Ο Πινόκιο θα επισκεφτεί τον Αύγουστο και έχει πολύ καλό λόγο για να το κάνει. Η Χιονάτη τα βρίσκει σκούρα τον Φεβρουάριο και ο Κοντορεβιθούλης κάνει μια επίσκεψη στον μήνα Σεπτέμβριο, μιας και ετοιμάζεται να ξεκινήσει

την πρώτη του μέρα στο...

Μαζί τους η Αλίκη, ο Μαγεμένος Βάτραχος, ο Μάγος του ΟΖ, το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, η Κοκκινοσκουφίτσα που γιορτάζει μια ιδιαίτερη γιορτή τον μήνα Οκτώβριο, ο Τζακ, ο Πίτερ, ο Πέτρος και τέλος, κάτι από την ιστορία με τα Ρούχα του Βασιλιά.


Η άποψή μου:
(γράφει η Κατερίνα Βερίγκα)
Δώδεκα μικρές ιστορίες - μία για κάθε μήνα του χρόνου... Δώδεκα γνωστά παραμύθια, γραμμένα αλλιώτικα σε εξαιρετική εικονογράφηση από τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος είναι βραβευμένος και ως εικαστικός.

Ο βάτραχος και το ανατρεπτικό τρίτο φιλί, οι άνθρωποι που επιδεικνύουν τα υλικά τους αποκτήματα, ο μικρός Πέτρος και η μπερδεμένη του ταυτότητα σε σύγχυση, ο Τζακ που μας υπενθυμίζει πως ο Δράκος δεν υπάρχει αλλά ζει στο μυαλό μας, η Κοκκινοσκουφίτσα που βλέπει με συμπάθεια τον λύκο, ο Πινόκιο και το καμένο δάσος, ο μάγος του Οζ και η αναγκαιότητα να βάλουμε λίγη μαγεία στην ζωή μας, το κορίτσι με τα σπίρτα και η γενναιοδωρία του αγνώστου...

Δοσμένα με χιούμορ αλλά και τρυφερότητα, μας παρακινούν να βάλουμε την φαντασία μας μπροστά και να δούμε με άλλη οπτική την ίδια ιστορία. Γιατί κάποιες φορές είναι ωφέλιμο να ανατρέπουμε τα στερεότυπα!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κείμενο/εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
Ηλικία: Για παιδιά 8+ ετών
Σελίδες: 40 / Διαστάσεις: 22.5x22.5εκ.
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2019
ISBN: 978-618-5151-86-7
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr