Βιβλιοάποψη: "Το υδάτινο μαχαίρι"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Οι Νοτιοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής έχουν ξεκληριστεί από την ξηρασία· η Νεβάδα και η Αριζόνα μάχονται για τα περιορισμένα αποθέματα νερού του ποταμού Κολοράντο, ενώ η Καλιφόρνια παραμονεύει.

Όταν εξαπλώνονται φήμες για ένα νέο απόθεμα νερού στο Φοίνιξ, ο Άνχελ Βελάσκες, το Υδάτινο Μαχαίρι (αλλιώς το Υδρομάχαιρο) του Λας Βέγκας, παίρνει εντολή να τις ερευνήσει. Κυνηγώντας απαντήσεις, κατευθύνεται νότια. Εκεί θα γνωρίσει τη Λούσι, μια δυναμική δημοσιογράφο, η οποία γνωρίζει περισσότερα από όσα λέει για τον υπόκοσμο του Φοίνιξ, αλλά και τη Μαρία, μια νεαρή μετανάστρια από το Τέξας, που ονειρεύεται τη φυγή της στο βορρά, στα μέρη όπου το νερό συνεχίζει να πέφτει ακόμη από τον ουρανό.

Οι τρεις τους θα βρεθούν πιόνια σε ένα παιχνίδι πολύ πιο επικίνδυνο, διεφθαρμένο και βρώμικο, απ'όσο μπορούν να φανταστούν. Με την πόλη του Φοίνιξ στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τον χρόνο να τελειώνει, η μόνη τους ελπίδα για επιβίωση είναι να βασιστούν ο ένας στον άλλο. Όμως, όταν το νερό έχει μεγαλύτερη αξία από το χρυσάφι, η μοναδική αλήθεια που επικρατεί στην έρημο είναι ότι, για να ξεδιψάσεις, κάποιος άλλος πρέπει να ματώσει.

«Το υδάτινο μαχαίρι» σηματοδοτεί την επιστροφή του Paolo Bacigalupi στη λογοτεχνία για ενήλικες, μετά από μια σειρά με πολυβραβευμένα βιβλία για εφήβους, που ακολούθησαν το διεθνές bestseller «Το κουρδιστό κορίτσι», ένα από τα πιο διάσημα ντεμπούτα επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, που κέρδισε μεταξύ άλλων τα βραβεία ΗUGO & NEBULA.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Ένα μόνιμο σύννεφο σκόνης, καπνού και ξηρασίας απλωνόταν στο Φοίνιξ και στις γύρω περιοχές. Οι αμμοθύελλες ήταν συχνό φαινόμενο, τρύπωναν στα ρούχα, στο σπίτι σου, στο αυτοκίνητό σου και άφηναν πίσω τους ένα ατελείωτο βουνό σκόνης. Κάπου εκεί κοντά ένας γέρο-νέγρος, ο Τούμι, ψήνει τις πουπούζες του, ένα είδος γεμιστής πίτας από καλαμπόκι με τυρί και χοιρινό και ίσως προσεύχεται στην Αγ. Θανή, την κοκκαλιάρα θεά για να εξευμενίσει τον θάνατο γύρω του. Μαθαίνουμε λοιπόν για την λατρεία της Santa Muerte που είναι πολύ διαδεδομένη στο Μεξικό και θεωρείται ότι προστατεύει περιθωριακούς και παρανόμους. Σε όλα αυτό το σκηνικό της εξαθλίωσης υπάρχουν σύγχρονα αρκολόγια Κινέζων που έχουν βρει φυσικούς τρόπους να ανακυκλώνουν τα ελάχιστα αποθέματα νερού απ΄όπου κι αν προέρχονται. Τα αρκολόγια είναι σύγχρονα και πολυτελή συγκροτήματα που συνδυάζουν την μοντέρνα αρχιτεκτονική και την οικολογία (architecture + ecology).

Και ύστερα, έρχεται το υδάτινο μαχαίρι ή υδρομάχαιρο. Έτσι είναι ευρύτερα γνωστός ο Άνχελ Βελάσκες. Ζει στα πολυτελή αρκολόγια του Λας Βέγκας υπό την προστασία της βασίλισσας του νερού, Κάθριν Κέιζ. Η κύρια δουλειά του είναι να κάνει αντιπερισπασμούς και φυσικά να μην επιτρέψει από πουθενά την παράνομη εξόρυξη νερού ή την εκμετάλλευση των λιγοστών φυσικών πόρων. Μια πληροφορία ότι το Φοίνιξ κάτι ετοιμάζει, τον φέρνει στον κόσμο μιας πόλης παρακμιακής, που έχει εντελώς ξεφύγει από τα όρια και είναι κάτι φυσικό και συνηθισμένο να βρεθεί ένα όπλο που να σημαδεύει το κεφάλι σου.

Σε μια άλλη γωνιά της πόλης μια νεαρή μετανάστρια, η Μαρία, αγοράζει νερό όταν πέφτει η τιμή χρέωσής του, και το μεταπουλάει μετά σε Κινέζους εργάτες σε υψηλότερη τιμή. Όνειρό της ο Βορράς, γιατί εδώ αργοπεθαίνει και ο τόπος δεν την χωράει. Με τι τρόπο μπλέκονται οι ζωές των ηρώων και τι τους επιφυλάσσει η μοίρα, άραγε;

Το βιβλίο είναι μεγάλο σε όγκο με αρκετές περιγραφές που όμως δίνουν ένταση και δραματικότητα στην ιστορία και καθόλου δεν κουράζουν. Συνωμοσίες καρτέλ, γκανγκστερικά βασανιστήρια που σου παγώνουν το αίμα σε ένα περιβάλλον δυστοπικό και άνυδρο. Τα κυρίως προβληματικά μέρη Μεξικό, Τέξας, Αριζόνα, Φοίνιξ και το όνειρο πολλών προσφύγων να φτάσουν στο Βορρά, όπου υπάρχουν ακόμα βροχές ή χιόνια. Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο να περάσεις τα σύνορα γιατί οι παραβάτες τιμωρούνται με θάνατο. Ακόμα κι αν βρεις τα χρήματα να εξαγοράσεις κάποιους, πάντα θα υπάρχει αυτός που θα σε προδώσει.

Η ανεξάρτητη και βραβευμένη δημοσιογράφος Λούσι έχει αποδεχθεί το Φοίνιξ σαν πατρίδα της, έχει γίνει κομμάτι του. Ζει και εργάζεται ενάντια στην αδικία και οραματίζεται να βοηθήσει τον τόπο της να ορθοποδήσει. Έτσι οι εκλύσεις της αδερφής της να πάει στο Βανκούβερ, γιατί έχει όλα τα νόμιμα χαρτιά για να το κάνει, πέφτουν στο κενό. Η αδερφή της, Άννα, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Στοργική, συμπονετική, ένα πρότυπο ανθρώπου που μοιάζει παράταιρο με τους υπόλοιπους ήρωες του βιβλίου, οι οποίοι έχουν όλοι να επιδείξουν έναν σκοτεινό εαυτό. Κι αυτό επειδή οι ήρωες του βιβλίου έχουν δική τους προσωπικότητα, δικό τους λόγο ύπαρξης και μοιάζουν να κινούνται και να δρουν αυτόνομα στο βιβλίο ανεξάρτητα από τις βουλές του συγγραφέα.

Αυτό ήταν ακριβώς και το συστατικό που με μάγεψε καθ’όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Αισθάνθηκα κάτι το αυθεντικό και διαφορετικό, που δύσκολα πλέον συναντάω σε οποιοδήποτε βιβλίο ανεξαρτήτως περιεχομένου. Έτσι, το τέλος της ανάγνωσης μού άφησε μια θλίψη, ότι τελείωσε κάτι όμορφο κι ανεπανάληπτο. Μέσα του, τα μέρη αποκτούν οντότητα και παίρνουν χαρακτηρισμούς ανθρώπινους: μια διεκδικητική Καλιφόρνια από τη μία και ένα δεσποτικό Λας Βέγκας από την άλλη, κινούν τα νήματα της ιστορίας. Για άλλη μια φορά το Βέγκας παίζει επάξια το ρόλο της σωτήριας πόλης, (το σωτήριας εντός εισαγωγικών πάντα) έχει τον πρώτο λόγο στα δρώμενα της κάθε πόλης και αν το Φοίνιξ έχει καλά κρυμμένα τα δικά του μυστικά,έχει υποχρέωση να παρέμβει με τρόπο όχι και τόσο ειρηνικό.

Χωρίς πολλά λόγια και μεταφυσικές προεκτάσεις, το βιβλίο είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό. Μπορεί να λάβει χώρα σε οποιαδήποτε εποχή σε δύο, σε τρία ή σε είκοσι χρόνια από τώρα. Το ένιωσα τρομερά οικείο κι αισθάνθηκα έντονα την απειλή της εξαφάνισης του νερού. Αυτό όμως, το κλίμα της απειλής, του ανελέητου ανθρωποκυνηγητού και της απόγνωσης είναι κάτι που του δίνει μεγάλη λογοτεχνική αξία, κάτι εφάμιλλο με το Κοράκι του Κινγκ. Αν έχετε βαρεθεί να διαβάζετε τα ίδια και τα ίδια, το βιβλίο αυτό θα σας ανταμείψει και θα σας προβληματίσει για την πορεία της ανθρωπότητας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Paolo Bacigalupi
Σελίδες: 576 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: 20/11/2015
ISBN: 978-618-504-935-5


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Πάολο Μπατσιγκαλούπι γεννήθηκε το 1972 στην Παόνια του Κολοράντο. Είναι πετυχημένος και βραβευμένος συγγραφέας μυθιστορημάτων και διηγημάτων για νέους και ενήλικες. Τα διηγήματα του Paolo Bacigalupi έχουν συμπεριληφθεί στις καλύτερες συλλογές επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού. Έχει τρεις υποψηφιότητες Νebula και πέντε Ηugo, ενώ κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Διηγήματος Επιστημονικής Φαντασίας Theodore Sturgeon Memorial Award. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Το κουρδιστό κορίτσι", χαρακτηρίστηκε απ' το περιοδικό "Time" ως ένα απ' τα καλύτερα μυθιστορήματα του 2009 και κέρδισε, μεταξύ άλλων, τα βραβεία Hugo και Nebula. Η συλλογή διηγημάτων του "Pump Six and Other Stories" κέρδισε το 2008 το βραβείο Καλύτερης Συλλογής Διηγημάτων Locus και χαρακτηρίστηκε Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς απ' το "Publishers Weekly". Το μυθιστόρημά του "Ship Breaker" κέρδισε το 2011 το βραβείο Εξαιρετικής Μυθιστοριογραφίας για Νέους Ενήλικες. Ζει στο δυτικό Κολοράντο με την οικογένειά του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr