Βιβλιοάποψη: "Πόετρυ ατ λαστ"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το σύμπαν ανοίγει τη διάστασή του
με το κλειδί των πολλών θανάτων μου...

Η αντίστροφη δράση της ανθρωπότητας,
απ’την τεχνολογική κραυγή και στο τιτίβισμα του σκύλου
στην άγρια πέτρα και στο ευλογημένο χώμα.

Μήπως ξανανεβούμε στα δέντρα;
Θα’ναι μια συνειδητή επιστροφή με ραδιοσυχνότητες αστρόπετρων
στα μηνύματα που θα φέρνουν οι πυγολαμπίδες πια.




Η άποψή μου:
(γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος)
Συγχαρητήρια στις εκδόσεις Βακχικόν, για την εξαιρετική έκδοση και το υπέροχο εξώφυλλο!

Στη συλλογή αυτή θα διαπιστώσετε, πως το κάθε ποίημα είναι ένας κόσμος ή πάρα πολλοί κόσμοι που συγκρούονται ή απλά συνυπάρχουν. Ο ερωτισμός είναι διάχυτος και η κοινωνική ευαισθησία έντονη. Ο ποιητής ασχολείται με τα απλά, τα μικρά, που είναι σπουδαία, αλλά και τα σπουδαία που γίνονται μικρά κι απλά!

Από την αρχή διαφαίνεται ένα υπέροχο πάντρεμα μεταξύ Ορφικών κειμένων και σύγχρονης αστρονομίας.
"Στέκομαι όρθιος, δωμάτιο δίχως ταβάνι, αστρικός χώρος, σοβατισμένος απ’ τις αυταπάτες, τούβλα και τσιμέντο της ανάγκης του τίποτα."

Μας φέρνει αντιμέτωπους με σύγχρονους προβληματισμούς που έχουν ξεφύγει από τα τετριμμένα. Μας ξεκλειδώνει το DNA και μας παρουσιάζει τον άνθρωπο, που είναι πολίτης του κόσμου, χωρίς σύνορα και έθνος. Που ανήκει σε όλους κι έχει χαρακτηριστικά απ’ όλους. Μας μιλά για την αναγέννηση του εαυτού μας μέσα από τα συντρίμμια και τις στάχτες μας. Την ικανότητά μας να καταστρέψουμε και να ξαναδημιουργήσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας. Μας βάζει να αναρωτηθούμε αν η τεχνολογική (κραυγή) μάς έχει κατακρεουργήσει κι αν έχουμε την ανάγκη να ξανανέβουμε στα δέντρα ώστε να ξαναγίνουμε άνθρωποι. Ίσως η λύση να βρίσκεται στο λιώσιμο των πάγων "Το θερμοκήπιο θα φέρει την αναγέννηση".

Πρόκειται για ένα μοντέρνο είδος ποίησης, όπου αρκετές φορές η εναλλαγή των στίχων από ελληνικά σε αγγλικά, το κάνουν μοναδικό. Οι διδαχές είναι αμέτρητες κι προβληματισμοί το ίδιο!

"Θέλω να τελειώσει όπως ο οργασμός σου που πεθαίνεις κι αναγεννιέσαι. Φρόντισε τουλάχιστον οι φαντασιώσεις σου να είναι παντελώς δικές σου."

Τα ποιήματα που ξεχώρισα είναι αρκετά και θα ήθελα να σας τα παρουσιάσω, αλλά τελικά αποφάσισα να σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, χωρίς δική μου καθοδήγηση. Να ανακαλύψετε μόνοι σας τη μαγεία. Θα κλείσω απλά με ένα σπουδαίο ποίημα που και ο ποιητής το γνωρίζει και το άφησε για το τέλος:
"Εδώ και τώρα τίμησε τη μοναξιά σου με σοφία και δύναμη, Πριν μπεις απ’ της γης τα δυο μέτρα κάτω να ‘χεις περπατήσει με τα πόδια γυμνά στο κενό, δυο μέτρα πάνω απ’ την επιφάνειά της."


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιητής: Πέτρος Μπένος
Σελίδες: 58
Ημερ. έκδοσης: Φεβρουάριος 2018
ISBN: 978-618-5286-49-1


Βιογραφικό του ποιητή:
Ο Πέτρος Μπένος γεννήθηκε το 1979 στην Αλεξανδρούπολη. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και ηθοποιός. Έχει λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και με τη ΦΕΞ Ξάνθης. Στην Αθήνα, όπου πλέον ζει και εργάζεται, συμμετέχει σε θεατρικές ομάδες και παραστάσεις. Το "Πόετρυ ατ λαστ" είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr