Βιβλιοάποψη: "Η συζυγική ευτυχία"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τι είναι άραγε η συζυγική ευτυχία σε μια κοινωνία όπου ο γάμος αποτελεί θεσμό; Συχνά τίποτε περισσότερο από μια επίφαση, μια ψευδαίσθηση που συντηρείται από δειλία ή από σεβασμό στις κοινωνικές συμβάσεις. Αυτό αφηγείται το παρόν μυθιστόρημα αντιπαραθέτοντας δυο όψεις της ίδιας ιστορίας.

Καζαμπλάνκα, αρχές του 21ου αιώνα: ένας ζωγράφος, στο ζενίθ της δόξας του, βρίσκεται απ' τη μια μέρα στην άλλη καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα, παράλυτος από εγκεφαλική προσβολή. Η καριέρα του συντρίβεται και η λαμπερή ζωή του, γεμάτη εκθέσεις, ταξίδια και ελευθερία, διαλύεται κεραυνοβόλα.

Ο άνδρας φυλακισμένος στην αρρώστια, μηρυκάζει την ήττα του, σίγουρος ότι ο γάμος του ευθύνεται για την κατάρρευσή του. Για να ξεφύγει από την κατάθλιψη που τον παραμονεύει, αποφασίζει να γράψει κρυφά ένα βιβλίο, όπου θα αφηγείται την κόλαση της συζυγικής του ζωής. Μια διαδικασία αυτοανάλυσης που θα τον βοηθήσει να βρει το θάρρος να απελευθερωθεί από τη διαστροφική και καταστροφική του σχέση. Αλλά η γυναίκα του ανακαλύπτει το χειρόγραφο, κρυμμένο στο χρηματοκιβώτιο του ατελιέ, και αποφασίζει να καταθέσει τη δική της εκδοχή των γεγονότων, απαντώντας σημείο προς σημείο στις κατηγορίες του άντρα της.


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παναρίτη)
Δυο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί που έζησαν για χρόνια μαζί ενώ κατά βάθος ήταν δυστυχισμένοι και απογοητευμένοι από τη σχέση τους. Διατηρούσαν και οι δύο την ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν και ποτέ δεν σκέφτηκαν να τερματίσουν το «μαρτύριο» που περιγράφουν πως ζούσαν.

Ένα μυθιστόρημα που σε κάνει να αναρωτιέσαι: είναι εύκολη τελικά η συζυγική ευτυχία; Γιατί τα ζευγάρια συντηρούν τη σχέση τους όταν δεν είναι ευτυχισμένα μεταξύ τους;

«Η συζυγική ευτυχία» είναι ένα βιβλίο πολύ έξυπνο γιατί μας παρουσιάζει την ιστορία δύο ανθρώπων που εξιστορούν τα γεγονότα της συζυγικής τους ζωής από τη δική του πλευρά ο καθένας και έτσι ο αναγνώστης βλέποντας και τις δύο εκδοχές μπορεί να είναι πιο αντικειμενικός. Συνήθως αλλιώς βιώνει μια ιστορία ένας άνθρωπος όταν αυτή τον αφορά και αλλιώς ως εξωτερικός παρατηρητής. Ο καθένας από την πλευρά του φαίνεται να έχει δίκιο. Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η διαφορετική εικόνα που έχει ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος για τη σχέση του ζευγαριού από αυτή που πραγματικά είναι.

Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα με ωραία γραφή και εξέλιξη, με ενδιαφέροντα ψυχογραφήματα, στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και τη ζωή ενός ζευγαριού μιας άλλης κοινωνίας που ενώ τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις είναι διαφορετικά εντούτοις βλέπουμε πως δεν παίζει καθόλου ρόλο, γιατί το ζητούμενο στα ζευγάρια σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν ζουν είναι φυσικά η ευτυχία.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ταχάρ Μπεν Ζελλούν
Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη
Σελίδες: 365
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2014
ISBN: 978-960-6893-24-7
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr