Βιβλιοάποψη: "Δυο βιβλία της Γερακίνας Μπουρίκα"

Έτσι το έγραψαν οι Μοίρες / περίληψη:
Σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, μια νεαρή κοπέλα, η Λένα, έγκυος από τον παράνομο έρωτά της με τον άνδρα της αδελφής της, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να ζήσει για πάντα στην Αυστραλία.
Στο μακρινό παρελθόν, στο ίδιο χωριό, έχει διαδραματιστεί μια
περίεργη ιστορία. Δύο φίλοι, ο Στέργιος και ο Φάνης, έχουν ανακαλύψει και θάψει κρυφά έναν θησαυρό. Ο Στέργιος μαζί
με άλλους πέντε συγχωριανούς του, σκοτώνεται στον εμφύλιο, ενώ ο Φάνης φεύγει κυνηγημένος από την Ελλάδα. Όμως ο Φάνης κρύβει ένα μεγάλο ματωβαμμένο μυστικό...
Πολλά χρόνια μετά, στη Μελβούρνη, ο Τόμας Νιούτον, αποφασίζει να ψάξει να βρει τον γιό του, που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα...
Η Λένα, ο Δημήτρης, ο Φάνης, ο Τόμας, ο Ρόμπερτ, ο Ανδρέας... Πρόσωπα που η ιστορία τους είναι μπλεγμένη και αδιάρρηκτα δεμένη, όλοι θύματα των ανθρώπινων παθών, της απληστίας και του ένοχου έρωτα...

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γερακίνα Μπουρίκα
Σελίδες: 512
Ημερ. έκδοσης Ιανουάριος 2016
ISBN:978-618-5104-54-2

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Φωτιά στο παρελθόν / περίληψη:
Τη δεκαετία του ’70, η Ισμήνη, μια γυναίκα που ανήκει στην ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας, με όπλο τη σκοτεινή πλευρά της ψυχής της, καταστρέφει όποιον απειλεί τον γάμο της. Η Αρετή, η καμαριέρα της Ισμήνης, κρυφά ερωτευμένη με το αφεντικό της, πρέπει να αντιμετωπίσει μια θανάσιμη παγίδα που έχει στηθεί για εκείνη.
Χρόνια μετά, οι δραματικές εξελίξεις στο ερωτικό τρίγωνο της Αθήνας σφραγίζουν τη ζωή του ανυποψίαστου Φίλιππου στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Το πλήρωμα του χρόνου όμως θα φτάσει. Αποκαλύψεις ανασκαλεύουν το πυρωμένο παρελθόν και η φωτιά αρχίζει να φουντώνει. Μήπως η άκρη από το νήμα που δένει τη ζωή των ηρώων κρύβεται στα ακατάληπτα λόγια μιας ξεμωραμένης γριάς;
«Την έθαψα με τα ίδια μου τα χέρια. Τύλιξα το κορμάκι της σ’ ένα σεντόνι και την έθαψα στην πίσω αυλή. Κάτω από τη λεμονιά μας».


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γερακίνα Μπουρίκα
Σελίδες: 512
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2018
ISBN: 978-618-5284-91-6


Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
Για το "Έτσι το έγραψαν οι Μοίρες", δεν ξέρω αν είστε από αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν στη μοίρα, αλλά εγώ είμαι ένα τέτοιο άτομο και ο τίτλος από μόνος του, με άγγιξε πολύ. Έπειτα, η ιστορία φαινόταν άκρως ενδιαφέρουσα κι έτσι το βιβλίο δεν άργησε να πέσει στα χέρια μου και να το διαβάσω με μιαν ανάσα...

Σε αυτό, βοήθησε και η γραφή της συγγραφέως, η οποία ήταν απλή και δεν σε κούραζε. Τα πρόσωπα της ιστορίας ήταν πολλά, ωστόσο δεν μπερδευόσουν, δεν χρειαζόταν να σημειώσεις ποιος είναι ποιος (εγώ το κάνω συχνά σε βιβλία με πολλά ονόματα!) γιατί οι χαρακτήρες έρχονταν αβίαστα και κολλούσαν μπροστά στα μάτια μου. Η πλοκή του εξαιρετική! Ένα κουβάρι, με κόμπους τις ζωές πολλών ανθρώπων. Έχει μια απαγορευμένη αγάπη, αυτό το βιβλίο, που ενώ κάποιος ίσως τη θεωρούσε ανήθικη, η συγγραφέας μάς την περιγράφει ως αγνή και πραγματική. Ένα μυστικό που ήταν ικανό να σκοτώσει ανθρώπους στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Βλέπουμε πώς το χρήμα μπορεί να καταστρέψει φιλίες. Ο καρπός ενός παράνομου έρωτα, μια αδικοχαμένη κοπέλα. Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ενδιαφέροντες. Άλλοι κακοί και άλλοι κακοί. Μα σίγουρα κανείς δεν περνάει απαρατήρητος από μπροστά σου.

Θεωρώ πως το βιβλίο θέλει να μας πει πως, ό,τι είναι γραφτό να γίνει, πάντα θα βρίσκει το δρόμο του. Έτσι και οι ήρωες αυτού του βιβλίου πήραν τον καταλληλότερο δρόμο για να βρουν αυτό που τους αξίζει, αυτό που πάντα τους περίμενε...

Όσο για το "Φωτιά στο παρελθόν" ο λόγος που το διάβασα, ήταν καθαρά το όνομα της συγγραφέως, το οποίο για μένα είναι εγγύηση, αφού ό,τι έχω διαβάσει από εκείνη με γοήτευσε κι έτσι, δηλώνω φανατική αναγνώστριά της.

Η υπόθεση είναι απλή: κορίτσι ερωτεύεται αγόρι. Όλα μοιάζουν υπέροχα, όμως υπάρχει σαν μαύρη σκιά ένα παρελθόν από τη μεριά της κοπέλας, που θα παιδέψει πολύ αυτή την αγάπη. Αυτή η σκιά ξεκινά στη δεκαετία του '70 κι αφορά δυο γυναίκες και δύο παιδιά. Δύο παιδιά που ενώ ξεκινούν από το ίδιο σημείο, χάνονται.

Μαζί με την ηρωίδα, βιώνουμε την απόλυτη παράνοια. Όμως, υπάρχει κι εκείνη η αγνή αγάπη των παιδικών της χρόνων που τελικά είναι η μόνη σταθερά της. Και αυτή θα είναι που θα φέρει τη λύτρωσή της στο τέλος.

Το βιβλίο αυτό έχει πληθώρα χαρακτήρων, φριχτούς και καλόκαρδους, τραγικές φιγούρες, δολοπλόκους, απελπισμένους, εξαιρετικούς ανθρώπους. Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι με όμορφες πριγκίπισσες, δράκους και κακές μάγισσες.

Μας μιλά για τη δύναμη της αγάπης, για την απόγνωση που μια γυναίκα χωρίς ενοχές, κλέβει το παιδί μιας άλλης, για τη φιλοδοξία ανθρώπων που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα. Ο ψυχισμός των ηρώων δίνεται τόσο αριστοτεχνικά από τη συγγραφέα, που μπαίνεις στο πετσί του καθένα και δικαιολογείς ή κατακρίνεις ανάλογα.

Ένα ακόμη στοιχείο που μου αρέσει πολύ στην κα. Μπουρίκα, εκτός από τη ρέουσα γραφή της και τις εξαιρετικές ιστορίες της, είναι πως πάντα κρατά έναν άσσο στο μανίκι της.

Αν σου αρέσουν τα απρόοπτα, αν δεν θες προβλεπόμενα αναγνώσματα, τότε βρήκες το κατάλληλο γιατί η πλοκή -όσο περνούν οι σελίδες- σε φέρνει αντιμέτωπο με συνταρακτικές αποκαλύψεις. Άτομα που θεωρείς άσχετα μεταξύ τους έρχονται και κουμπώνουν σαν παζλ και μέχρι την τελευταία σελίδα κρατάς την ανάσα σου.

Ευτυχώς, γιατί κι αυτό όπως τα παραμύθια αφήνουν τις πριγκίπισσες να ζήσουν καλά, τους δράκους να χαθούν στις σπηλιές τους και τις κακές μάγισσες να ζουν μόνες με τους δαίμονές τους.

Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του βιβλίου που με άγγιξε πολύ: "Η ζωή που έχω ζήσει ως τώρα υπήρξε μόνο για να φτάσει η ώρα να ζήσω αυτή τη στιγμή μαζί σου".


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία δεκαεπτά να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της, Βασιλικής και Δημήτρη. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» τής έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής. Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Κυριακάτικη και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr