Βιβλιοάποψη: "Τα πρόσωπα της απιστίας"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάποιος απιστεί ή υφίσταται την απιστία του συντρόφου του, σκέφτεται να κάνει παράλληλη σχέση, συμβουλεύει κάποιον του οποίου η σχέση περνάει κρίση, γίνεται η τρίτη γωνία ενός κρυφού ερωτικού τριγώνου...


Η απιστία είναι μια πολύ συνηθισμένη πράξη, που όμως τη συζητάμε ελάχιστα και κοντόφθαλμα. Αυτό το κενό θέλησε να καλύψει η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel με αυτό το βιβλίο. Δεν προσφέρονται «λύσεις», ούτε έτοιμες οδηγίες. Αντίθετα, πρόκειται για μια διαφωτιστική μελέτη που αποσκοπεί στην έναρξη ενός πιο παραγωγικού διαλόγου και το χτίσιμο πιο ανθεκτικών σχέσεων.




Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παναρίτη)
Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου Esther Perel μάς παρουσιάζει τα πρόσωπα της απιστίας με στόχο ν’ αρχίσουμε έναν παραγωγικό διάλογο, που θα βοηθήσει τις σχέσεις μας να γίνουν πιο έντιμες και ανθεκτικές.

Πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτό το θέμα, ελάχιστα όμως για το νόημα (και τα κίνητρα που μπορεί να έχει κάποιος για να απιστήσει), αλλά και τα διδάγματα της απιστίας, τα οποία διαμορφώνουν και μεταμορφώνουν τις σχέσεις μας.

Συνήθως οι παράνομοι δεσμοί προκαλούν οδύνη. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που μπορεί να γίνουν το κίνητρο για μια αλλαγή. Η μοναξιά, η χρόνια ερωτική στέρηση, η συζυγική παραμέληση, η χαμένη νιότη, η λαχτάρα για προσοχή είναι μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι απιστούν στις συντροφικές τους σχέσεις.

Η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα από πολλές μεριές και προσπαθεί να κατανοήσει και να δείξει την οπτική και των δύο εμπλεκόμενων μερών. Με διάφορα παραδείγματα ρίχνει φως στα πολλά πρόσωπα της απιστίας και ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τα δύσκολα ερωτήματα που θέτει η ερωτική προδοσία.

Πρέπει πάντοτε να αποκαλύπτεται ένα ερωτικό μυστικό; Το πάθος είναι πεπερασμένο; Πώς αντιμετωπίζουμε την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις συναισθηματικές μας ανάγκες και τις ερωτικές επιθυμίες; Μήπως η μονογαμία δεν έχει πλέον τίποτα να δώσει; Τι είναι πίστη; Μπορούμε να αγαπάμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα πρόσωπα; Μπορεί να μας διδάξει η απιστία και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση;

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, στο οποίο θα διαβάσουμε για τις πολλαπλές πλευρές των παράνομων δεσμών, την οδύνη και τη διάλυση από την προδοσία, αλλά και την έξαψη και την αυτογνωσία που είναι σύμφυτες σε κάθε παράβαση. Αναφέρεται επίσης στους ευρύτερους κύκλους της οικογένειας, της κοινότητας και της πολιτισμικής μας συνθήκης και τοποθετεί προσωπικές ιστορίες εντός ενός ευρύτερου πλαισίου.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Esther Perel
Μετάφραση: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου
Σελίδες: 426 / Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: 10/12/2018
ISBN: 978-618-84065-1-3
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr