Βιβλιοάποψη: "Ανάρμοστον εστί"

Ανάρμοστον εστί / περίληψη:
Μου έλειψες, γι’ αυτό σ’ ανέστησα.
Με σκότωσες, γι’ αυτό δε σε λυπάμαι.

Μια γυναίκα θύμα της πιο αποτρόπαιης εγκληματικής ενέργειας. Τρεις άνθρωποι καλούνται να βρουν και να πουν την αλήθεια: ο σύζυγος, ο εραστής, η καλύτερή της φίλη. Και ανάμεσά τους... γρίφοι που θυμίζουν αρχαία τραγωδία. Μίσος, πάθος και εμμονές σ’ ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ για δυνατούς λύτες. Η καταιγίδα που θα πλήξει απόψε την Κρήτη
δε θα μοιάζει με καμιά.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ειρήνη Βαρδάκη
Σελίδες: 448
Ημερ. έκδοσης: 24/05/2019           ISBN: 978-960-620-779-2

Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Τι σημαίνει Αγάπη για σένα; Τι να σημαίνει Αγάπη για μένα; Η Αγάπη μοιράζεται στα δύο; Μπορείς να αγαπάς και να "σκοτώνεις" το αντικείμενο της αγάπης σου; Μπορεί να είναι η Αγάπη ντροπή; Μπορεί να είναι ανάρμοστη; Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, έρχεται να απαντήσει η Ειρήνη Βαρδάκη, με το νέο της βιβλίο.

Το "Ανάρμοστον Εστί" είναι ένα πολυδιάστατο ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από εκείνα τον ξένων και διάσημων συναδέλφων της συγγραφέων. Αντίθετα, θα έλεγα πως μάλλον οι ξένοι και διάσημοι συγγραφείς έχουν να ζηλέψουν από τα βιβλία της κυρίας Βαρδάκη!

Με "Το Ρ της ερωμένης" γνώρισα και αγάπησα τη συγγραφέα. Με το "Ανάρμοστον Εστί" τη λάτρεψα! Είναι τόσο, μα τόσο ξεχωριστή... Η γραφή της διαθέτει μια λυρικότητα, που σπάνια συναντάμε σε μυθιστορήματα του είδους. Οι περιγραφές της είναι περίτεχνα ζωγραφισμένες. Ακόμα κι οι σκληρές σκηνές περιγράφονται με τέτοιον τρόπο, που κάνουν τον αναγνώστη να ταυτιστεί και να "νιώσει" ό,τι νιώθει κι ο πρωταγωνιστής. Παρεισφρέει δε στα κατάβαθα της ψυχής των ηρώων της, προσφέροντάς μας ένα εξαιρετικό δείγμα ψυχογραφίας. Μέσα από το σύνολο της δουλειάς της, ο αναγνώστης ανακαλύπτει πόσο όμορφα μπορούν να ταιριάξουν μια ιστορία αγάπης (ή δύο...) με το μυστήριο, το έγκλημα και τα καυτά, ανομολόγητα μυστικά. Τα μικρά κεφάλαια δε, μα και το παιχνίδι της εναλλαγής της διήγησης ανάμεσα στους ήρωες, δίνει ένα αποτέλεσμα πολλών διαστάσεων και βοηθά πολύ στη γρήγορη ανάγνωση. Κυριολεκτικά "καταπίνεις" τις σελίδες, χωρίς να το καταλάβεις, φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου για να συναντήσεις το πιο απίστευτο twist που μπορείς να φανταστείς! Αν υποθέσουμε ότι έχεις τόσο ζωηρή φαντασία...

Ο τίτλος του βιβλίου, έχει να πει κι αυτός πολλά. Το γεγονός ότι η Βαρδάκη επέλεξε αυτές τις δυο καθαρευουσιάνικες λέξεις και τις ταίριαξε μαζί, δείχνει το βάθος της σκέψης και θέτει στον αναγνώστη υποδορίως το ερώτημα "τι είναι ανάρμοστο για σένα;". Δένει δε, άψογα με την όλη ιστορία, με την λέξη "ανάρμοστο" να ακούγεται συχνά-πυκνά.

Όσον αφορά στην πλοκή, από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, υπάρχει διάχυτο το μυστήριο. Ποιος μισεί τόσο μια νέα γυναίκα ώστε να την καταστήσει "φυτό"; Ποιος ο ρόλος του συζύγου στην ιστορία και ποιος του εραστή; Πώς να συγχωρήσει η επιστήθια φίλη του θύματος τον εαυτό της γι'αυτό που έκανε; Ένα πλήθος ανθρώπων, άμεσα εμπλεκόμενων με το θύμα -κι ο καθένας τους με βαθιά κρυμμένα μυστικά- βάζουν το λιθαράκι τους για να χτιστεί η υπέροχη αυτή ιστορία, με το απίστευτα ανατρεπτικό τέλος.

Μέσα λοιπόν από το μυθιστόρημά της, έρχεται η κα. Βαρδάκη να συνταιριάξει άψογα την αγωνία, την ένταση, τους γρίφους και τις ανατροπές, με τον λυρισμό και την εκ βαθέων ανάλυση των χαρακτήρων. Θέλει ταλέντο μεγάλο για να το καταφέρεις αυτό και η Βαρδάκη το κατάφερε με το "Ανάρμοστον Εστί". Το σίγουρο είναι πως έτσι και το πιάσεις στα χέρια σου, θα σε ξενυχτήσει!

Μοναδικό μείον που θα του καταλογίσω είναι ότι όταν συνέβη η ανατροπή που προανέφερα, μου φάνηκε κάπως ξεκάρφωτη και χρειάστηκε να ξαναγυρίσω πίσω μερικές σελίδες για να δω τι έχασα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχασα κάτι, απλά ο τρόπος που δόθηκε η πληροφορία ήταν κατά την ταπεινή μου άποψη, λίγο άνευρος σε σχέση με το υπόλοιπο βιβλίο, το οποίο σφύζει κυριολεκτικά από ζωή και πάλλεται στον ρυθμό που ορίζουν οι ήρωές του. Υποπτεύομαι ότι αυτό μπορεί να έγινε κι εσκεμμένα από τη συγγραφέα, προκειμένου να είναι ακόμη μεγαλύτερος ο αντίκτυπος της αποκάλυψης (Brace for impact!!!), ωστόσο εμένα με έχασε κάπου στην πορεία.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η Ειρήνη Βαρδάκη είναι μια συγγραφέας με πολύ λαμπρό μέλλον. Κάθε βιβλίο της είναι στο 100% καλύτερο από το προηγούμενο. Η πρόοδος και η βελτίωσή της είναι κατακόρυφα ανοδική και είμαι σίγουρη ότι μόνο θαυμάσια πράγματα μπορούμε να περιμένουμε από εκείνη...


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Ειρήνη Βαρδάκη κατάγεται από το Ρέθυμνο. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Σπούδασε ιατρικά και βιολογικά εργαστήρια, και νοσηλευτική. Έχει ασχοληθεί με τον κλασικό χορό και τον αθλητισμό.

Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα "Κρυσταλλία" και το 2018 ακολούθησε "Το Ρ της ερωμένης".

Το "Ανάρμοστον εστί" είναι το τρίτο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr