Βιβλιοάποψη: "Το κρυφτό"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Βαγγέλης ζει κοντά στο δάσος, αλλά κάθεται συνεχώς μέσα στο σπίτι. Ακόμα δεν παίζει κρυφτό με τ’ άλλα παιδιά, γιατί δεν έχει βρει την κατάλληλη κρυψώνα. Δε θέλει να τον ξετρυπώσουν με την πρώτη οι φίλοι του. Λίγο πριν τα γενέθλιά του τον επισκέπτεται ο παππούς του. Βγαίνουν μαζί στο δάσος και ανακαλύπτουν διάφορες κρυψώνες. Μα η αγωνία του αγοριού είναι να μην αποχωριστεί τον Γουίλι. Ποιος είναι αυτός ο ξεχωριστός φίλος του Βαγγέλη; Και γιατί νιώθει τόσο διαφορετικός;

Η Δήμητρα Χαραλάμπους μάς παρασέρνει μαζί της σε ένα παιγνίδι τόσο γνωστό σε όλους, μα και τόσο άγνωστο ταυτόχρονα: το κρυφτό. Ο θαρραλέος της ήρωας, ο Βαγγέλης, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασής του, διψά για ζωή, για φίλους για παιγνίδι. Αυτό τον σπρώχνει, με τη σιωπηλή υποστήριξη του αγαπημένου του παππού, να ξεπεράσει και τους τελευταίους του δισταγμούς και να γίνει αυτό που ονειρεύεται: ένα με τους άλλους! Ένα παιδί σαν όλα τ’άλλα, που παίζει κρυφτό. Η συγγραφέας αγγίζει τόσο απαλά το θέμα της διαφορετικότητας και μας δείχνει τόσο ξεκάθαρα τα συναισθήματα του παιδιού που είναι διαφορετικό. Και είναι αυτή η επίγνωση της κατάστασής του, που τον κάνει πιο δυνατό και τελικά και ευτυχισμένο. Μια ιστορία για την διαφορετικότητα, την αποδοχή της και τη συνέχεια του παιχνιδιού της ζωής.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ανδρομάχη Κοκόση)
Κρυψώνες... Γιατί άραγε να έχει τέτοια αγωνία ένα μικρό παιδί; Και ποιος είναι αυτός ο Γουίλι; Σιγά μην σας πω!

Η Δήμητρα Χαραλάμπους μάς παρουσιάζει τον μικρό της ήρωα, τον Βαγγέλη, που ναι, δεν μοιάζει με κανένα από τα άλλα παιδιά, εκεί κοντά στο δάσος όπου μένει. Είναι διαφορετικός.

Μα το κάθε παιδί, διαφορετικό δεν είναι; Ο εύσωμος Μάνος, με το μαβί του σακίδιο που δεν αποχωρίζεται ποτέ (γιατί εκεί κρύβει τις λιχουδιές του), η φουριόζα Χρύσα, που έχει μακριά τα μαλλιά της (για να κρύβουν τα πεταχτά αυτιά της), ο Κωστής, που δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς (μόνο με τα πεντάρια του κρυφτού), η Μαριτίνη, με το παρδαλό φουστάνι της (το τελευταίο δώρο του πατέρα της πριν φύγει και που φοράει συνέχεια)...

Ο Βαγγέλης παίζει μαζί τους, μέσα από το σπίτι, κρεμασμένος στο παράθυρο. Μετράει ως το 100, ώστε να προλάβουν οι φίλοι του να κρυφτούν. Ο Βαγγέλης ξέρει όλες τις κρυψώνες στο δάσος. Κάθεται και το μελετάει με τις ώρες. Μα όσες και αν ανακαλύπτει, καμία δεν είναι εκείνη, η τέλεια κρυψώνα για τον ίδιον και τον φίλο του, τον Γουίλι. Μα ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Γουίλι;

Βοηθός σε αυτήν την αναζήτηση, ο παππούς του, που έρχεται να τον δει λίγο πριν τα γενέθλιά του. Ανεβασμένος στους ώμους του παππού, κάνουν βόλτα στο δάσος και ψάχνουν, και ψάχνουν, και ψάχνουν.

Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία, έναν ύμνο στη διαφορετικότητα, γραμμένη με πολλή τρυφερότητα, η οποία όμως είναι δομημένη με την απλότητα της σκέψης ενός παιδιού. Όλες οι ιδιαιτερότητες που αποδίδονται στα εμφανιζόμενα παιδιά στην ιστορία, είναι υπαρκτές. Αδυναμίες και ανασφάλειες που εκφράζονται μέσα από το δέσιμο του κάθε παιδιού με κάποιο υλικό αντικείμενο, όχι απαραίτητα ακριβό. Αντικείμενα, που τα καλύπτουν και τα προστατεύουν και που κοντά σε αυτά, νιώθουν τα ίδια καλύτερα.

Δεν έχει σημασία αν θα καταλάβετε από την αρχή ποιος είναι ο Γουίλι και γιατί ο Βαγγέλης ψάχνει την τέλεια κρυψώνα και για τους δυο τους. Η ιστορία ξεδιπλώνεται γρήγορα, αλλά γλυκά και η αποκάλυψη γίνεται με μαεστρικό τρόπο από τη συγγραφέα, ακριβώς τη στιγμή που πρέπει, χωρίς υπερβολές, χωρίς πομπώδεις εκφράσεις. Και όλη αυτή τη μαγεία του κειμένου, πλαισιώνει και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο, η υπέροχη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου! Τα χρώματα είναι ζεστά, φωτεινά, οι γραμμές λεπτομερείς και ο εκφράσεις πλούσιες.

Είναι ένα βιβλίο που, παρ'όλο που υποψιάστηκα ποιος είναι ο Γουίλι, δεν σας κρύβω πως με συγκίνησε βαθιά. Το διάβασα αμέσως ξανά, κι ένιωσα το ίδιο! Το προτείνω χωρίς δισταγμό σε όλους τους γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω. Αξίζει να γνωρίσετε τον Βαγγέλη και τον Γουίλι!...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Δήμητρα Χαραλάμπους
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Ηλικία: Για παιδιά 6+ ετών
Σελίδες: 32 / Διαστάσεις: 21x29εκ.
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2018
ISBN: 978-618-5151-64-5


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Δήμητρα Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ψυχολογία και στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Ασχολείται ενεργά με τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, εφαρμόζοντας δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάνει παρουσιάσεις βιβλίων και συμμετέχει με εισηγήσεις σε συνέδρια σχετικά με τη λογοτεχνία στην εκπαίδευση. Έχει διδάξει, επίσης, σε σεμινάρια που απευθύνονται σε φοιτητές και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (IBBY Cyprus), καθώς και μέλος κριτικών επιτροπών σε παγκύπριους διαγωνισμούς ποίησης και λογοτεχνίας. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε εκδηλώσεις και εκθέσεις στο εξωτερικό. Toν Δεκέμβριο του 2017 της απονεμήθηκε Εύφημος Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το έργο της «Το πλοίο της απάτης», ενώ τον Απρίλιο του 2018 πήρε Α’ βραβείο στον Διαγωνισμό του ΚΣΠΝΒ για το έργο της «Για πάντα Ζ». Κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: «Ο κλεμμένος θησαυρός» (Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων Νεανικής Λογοτεχνίας), «ΠΕΝ-7 σε μυστική αποστολή» (Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων Νεανικής Λογοτεχνίας), «Οι περιπέτειες ενός μουσικού», σε εικονογράφηση Χαράς Κωνσταντακοπούλου (Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας).

Βιογραφικό της εικονογράφου:
Η Σάντρα Ελευθερίου ζει και εργάζεται στην Λάρνακα της Κύπρου. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς εκδοτικούς οίκους, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου και έχει λάβει τρεις φορές το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Το 2012 το όνομά της συμπεριλήφθηκε στην Τιμητική Λίστα της ΙΒΒΥ, ενώ το 2016 διορίστηκε μέλος της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης Κύπρου. Ασχολείται επιπλέον με τη συγγραφή, όπου επίσης έχει βραβευτεί, και δίνει διαλέξεις πάνω σε θέματα συγγραφής και εικονογράφησης.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr