Βιβλιοάποψη: "Διλογία της Τζότζο Μόις (εκδ. Ψυχογιός)"

Πριν έρθεις εσύ / περίληψη:
Η Λου Κλαρκ ξέρει ένα σωρό πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα μπορεί να κάνει κάποιος για να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει τη στάση του λεωφορείου από το πατρικό της. Ξέρει ότι απολαμβάνει τη δουλειά της και ότι πιθανότατα δεν είναι στ’αλήθεια ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Αυτό που δεν ξέρει, είναι ότι πολύ σύντομα θα χάσει τη δουλειά της. Δεν ξέρει, επίσης, ότι όλα όσα ήξερε, τα οποία την έκαναν να νιώθει ισορροπημένη και λογική, πρόκειται να ανατραπούν και να αλλάξουν για πάντα.
Ο Γουίλ Τρέινορ ξέρει πολύ καλά ότι το ατύχημά του και η καταδίκη του σε ισόβια αναπηρία τού έχουν στερήσει κάθε ίχνος πάθους για ζωή. Ξέρει, ακόμα, ότι τα πάντα τού φαίνονται αδιάφορα, όπως επίσης με ποιον ακριβώς τρόπο θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανυπόφορη φάρσα. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η Λου θα εισβάλει στη ζωή του σαν έκρηξη από χρώμα και φως. Δεν ξέρει ότι, άθελά της, αυτή η παράξενη γυναίκα θα κάμψει τις αντιστάσεις του.
Τελικά, κανένας από τους δύο δεν μπορεί να φανταστεί πόσο βαθιά θα είναι η αλλαγή που θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλο, πόσο ανεξίτηλα θα σφραγίσει την ύπαρξη του καθενός η συνάντηση, η γνωριμία, ο έρωτάς τους.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Τζότζο Μόις
Μετάφραση: Χρύσα Μπανιά
Σελίδες: 472 / Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: 28/02/2013
ISBN: 978-960-496-909-8

---------------------------------------------

Μετά από σένα / περίληψη:
Πώς προχωράς αφού χάσεις τον άνθρωπο που αγαπάς; Πώς ξαναχτίζεις τη ζωή σου από την αρχή;
Η Λουίζα Κλαρκ δεν είναι πια ένα συνηθισμένο κορίτσι. Ύστερα από τους έξι μήνες που πέρασε με του Γουίλ Τρέινορ, πασχίζει να τα καταφέρει χωρίς αυτόν. Όταν ένα απίστευτο ατύχημα την αναγκάζει να γυρίσει στο πατρικό της και στην οικογένειά της, αισθάνεται ότι είναι ακριβώς πίσω στο σημείο απ’όπου ξεκίνησε.
Το σώμα της αναρρώνει, αλλά η ψυχή της θέλει βοήθεια. Κι έτσι, η Λου καταλήγει σε μια αίθουσα εκκλησίας με τα μέλη μια ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης με τα οποία μοιράζεται σκέψεις, γέλιο και δάκρυα. Εκεί θα γνωρίσει και τον Σαμ Φίλντινγκ, τον νοσοκόμο που την έσωσε, τον μόνο που μπορεί να την καταλάβει. Και τότε θα εμφανιστεί ένα πρόσωπο από το παρελθόν του Γουίλ και θα ανατρέψει τα σχέδιά της, οδηγώντας τη σ’ένα διαφορετικό μέλλον...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Τζότζο Μόις
Μετάφραση: Χρύσα Μπανιά
Σελίδες: 448 / Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: 07/04/2016
ISBN: 978-618-01-1507-9

---------------------------------------------

Η άποψή μου για το "Πριν έρθεις εσύ":
(γράφει η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου)
Ένας τίτλος με μυρωδιά γλυκερού αναγνώσματος προκαλεί πολλούς αναγνώστες να το απομακρύνουν, να μην το βάλουν στη λίστα των παρόντων ή μελλόντων αγορών τους. Μιλάμε για ένα παγκόσμιο best seller, που όχι, δεν είναι ένα δακρύβρεχτο μελό.

Αντίθετα, πρόκειται για μια βραχεία ιστορία -διαρκεί μόλις έξι μήνες- ενός άνδρα και μια γυναίκας με σοβαρά προβλήματα τους οποίους η ζωή τους φέρνει αναπάντεχα κοντά, με αποτέλεσμα ο ένας να αλλάξει δραματικά τη ζωή του άλλου. Και είναι αυτό που η συγγραφέας παίρνει σαν αφορμή για να μας χαρίσει μια ενδιαφέρουσα, βαθιά ανθρώπινη λογοτεχνική πανδαισία, παράδοξη κι αταίριαστη -συναρπαστική!

Ένας τετραπληγικός, χαμένος στον κόσμο της ακινησίας και της σιωπής, της υποχρεωτικής λησμονιάς της ζωής, δεν επιθυμεί να συνεχίσει να ψευτοζεί. Μια πληγωμένη νέα αφήνει τη ζωή να περνά δίπλα της χωρίς να τη βλέπει, στην προσπάθειά της να μην ξαναπληγωθεί. Η καθημερινή τους επαφή, μια δύσκολη συνύπαρξη που τονίζει όλες τους τις διαφορές φτάνοντας ως τα άκρα, έχει κάθε λόγο να αποτύχει παταγωδώς, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο τετραπληγικός βγαίνει από τον γλιστερό πάτο της απόγνωσης, ανοίγοντας τους ορίζοντες της νέας, ενώ εκείνη προσπαθεί εναγωνίως να βρει τρόπο να τον κρατήσει στη ζωή -να μην προβεί στην προγραμματισμένη ευθανασία.

Να, ποια είναι η ουσία του βιβλίου: η ευθανασία. Όχι απλά η αναφορά της, αλλά η επικέντρωση στη ζωή και τη σπουδαιότητα των επιλογών μας, η ανάλυσή της, οι οπτικές διαφορετικών ανθρώπων. Δεν είναι εύκολο να έχεις για ήρωα έναν ανάπηρο και να μην υποπέσεις στο σφάλμα του μελοδραματισμού. Η Μόις, όμως, βρίσκει τον τρόπο να μη μας φοβίσει, να μη μας ανατριχιάσει, αλλά να μας παρασύρει σ’αυτόν τον υπέροχο μαραθώνιο αγάπης και ζωής, με χιούμορ και ρεαλισμό.

Ένας λόγος στρωτός και απλός, χωρίς βαρύγδουπες λέξεις, χωρίς λυρισμό, παρόλα αυτά, άμεσος και ρεαλιστικός, συγκινητικός μέχρι την τελευταία σελίδα. Η εκπληκτική τήρηση του μέτρου, η αληθοφάνεια στους διαλόγους και οι σωστές συναισθηματικές δόσεις, κρατούν τις σωστές αποστάσεις από τα λάθη της τραγικότητας και της εύκολης συνταγής ενός «ευτυχισμένου τέλους». Κλείνοντας το βιβλίο στο τέλος, δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς: τι κάνεις όταν η ευτυχία του αγαπημένου σου είναι πηγή μόνιμης δυστυχίας για σένα;


Η άποψή μου για το "Μετά από σένα":
(γράφει η Κατερίνα Βερίγκα)
Έχουν περάσει λίγα χρόνια από όταν διάβασα το "Πριν έρθεις εσύ" και συνειδητοποιώ πως μου έχει λείψει η Λου, σαν να πρόκειται για δικό μου άνθρωπο. Ελάχιστα βιβλία σου προκαλούν οικειότητα με τους ήρωές τους κι αυτό από μόνο του, αποτελεί επιτυχία.

Μετά τον μεγάλο αντίκτυπο που είχε το πρώτο βιβλίο της ιστορίας, αναπόφευκτα σου δημιουργείται η αγωνία αν το δεύτερο θα είναι το ίδιο δυνατό. Μπορεί να μην είναι εξίσου συγκλονιστικό -όμως απόλαυσα τη συνέχεια περισσότερο. Θεωρώ πως το χιούμορ στο "Μετά από σένα" είναι ακόμα πιο απολαυστικό και διαπραγματεύεται αρκετά σημαντικά θέματα. Δεν αναλώθηκε στα ίδια και τα ίδια, ούτε κατέφυγε σε κλισέ.

Η εξέλιξη της ιστορίας ρέει άκρως ενδιαφέρουσα κι αυτή τη φορά, δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγαπημένη μας πρωταγωνίστρια, αλλά και σε πολλά ακόμα άτομα που την πλαισιώνουν. Σε αντίθεση με ορισμένες κριτικές που έτυχε να διαβάσω, δεν θεωρώ πως το τέλος είναι «άκυρο» ή «μετέωρο». Θεωρώ πως στη δεδομένη κρίσιμη στιγμή ήταν το πιο ρεαλιστικό «τέλος» που θα μπορούσε να δοθεί. Επιπλέον, σου δίνει την αίσθηση πως τίποτα δεν έχει τελειώσει κι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο βιβλίο...

Η απόφαση της Τζότζο Μόις να συνεχίσει την ιστορία κατόπιν αιτημάτων και ερωτημάτων που λάμβανε διαρκώς, την τιμά, καθώς δείχνει πως σέβεται το αναγνωστικό κοινό των βιβλίων της!


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Τζότζο Μόις γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Αφού έκανε διάφορες δουλειές, όπως δακτυλογράφος στο σύστημα Μπράιγ, σπούδασε στο Royal Holloway and Bedford New College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 1992, παρακολούθησε σεμινάριο δημοσιογραφίας στο City University με υποτροφία της εφημερίδας The Independent, για την οποία εργάστηκε δέκα χρόνια ως βοηθός συντάκτη και ως ανταποκρίτρια σε θέματα πολιτισμού. Από το 2002, όταν εκδόθηκε το πρώτο μυθιστόρημά της, ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της "Το κορίτσι που άφησες πίσω", "Πριν έρθεις εσύ", "Μετά από σένα", και "Πολύ μακριά, πολύ κοντά". Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ "Πριν έρθεις εσύ" έχει πουλήσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κυκλοφορεί σε 39 χώρες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Η Τζότζο Mόις ζει σε ένα αγρόκτημα στο Έσεξ με τον άντρα της και τα τρία παιδιά τους.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr