Βιβλιοάποψη: "Δυο βιβλία από εκδ. Κέλευθος"

Εγκατάλειψη / περίληψη:
Κατάλαβα ότι η αναπηρία και οι πληγές που μου είχε αφήσει ήταν σαν αποσκευές που έσερνα πάνω σε ένα καρότσι. Έβλεπα το σώμα μου πάνω στο καρότσι και δεν είχα παρά να το μεταφέρω. Στο κάτω-κάτω, αν κάποιος περιγελά ό,τι υπάρχει πάνω στο καρότσι, δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Το πρόβλημά μου, το χρέος μου, η δουλειά μου είναι να μεταφέρω το καρότσι με αγάπη”.

Ο φιλόσοφος Alexandre Jollien, έχοντας διέλθει νοερά μέσα από διαφορετικούς σταθμούς, προσεγγίζει τώρα την έννοια της εγκατάλειψης ως αρωγό του στην αντιμετώπιση της αναπηρίας του και ως στάση ζωής που λυτρώνει και ελευθερώνει. Αφήνομαι, χαλαρώνω, εγκαταλείπομαι, όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή εκεί οδηγεί η βαθύτερη ενατένιση του εαυτού και η συνειδητοποίηση του “εδώ και τώρα”.



Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Μικρή Βιβλιοθήκη (Petit traité de l’abandon)
Συγγραφέας: Alexandre Jollien
Μετάφραση: Γιοβάνα Βεσσαλά
Σελίδες: 160
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2014
ISBN: 978-618-80590-2-3
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Το βάρος της πεταλούδας / περίληψη:
Ο βασιλιάς των αγριόγιδων έχει κουραστεί. Ανάγκασε για χρόνια το κοπάδι του σε υποταγή, κι αυτόν το Νοέμβρη αναγνωρίζει την παρακμή – φτάνει η ώρα του διαδόχου. Και ο άντρας έχει γεράσει. Πέρασε άγρια, μοναχικά χρόνια λαθροκυνηγός στα βουνά· εκείνη τη μέρα του Νοέμβρη ξέρει ότι κοντοζυγώνει στο τέρμα. Δύο μοναχικά μέλη από διαφορετικά είδη, στη δύση τους. Γεύτηκαν, πειραματίστηκαν και τώρα χάνονται. Πίσω τους το ανοιχτό αχνάρι ξανακλείνει.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Μικρή Βιβλιοθήκη (Il peso della farfalla)
Συγγραφέας: Erri De Luca
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Σελίδες: 114
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2015
ISBN: 978-618-80590-5-4
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Η άποψή μου:
(γράφει ο Γαβριήλ Αλεξάνδρου)
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που κουβαλούν μικρά δώρα. Μικρά μεν, σημαντικά δε. Κάπως έτσι και σε μια αναπάντεχη συγκυρία έπεσαν στα χέρια μου αυτά τα δύο τόσο διαφορετικά βιβλία τσέπης από τις εκδόσεις Κέλευθος. Όπως είθισται να λέμε: "μικρά, αλλά θαυματουργά"!

"Το βάρος της πεταλούδας" επαλήθευσε μέσα μου κάτι που πίστευα πάντα: τη δεινότητα του όντος "ανθρώπου". Πρόκειται για ένα βιβλίο με δυο ήρωες. Τον βασιλιά ενός κοπαδιού αγριόγιδων και τον αντι-ήρωα λαθροκυνηγό.

Όλα στη φύση λειτουργούν με τάξη, με πρόγραμμα και σκοπό. Η ζωή, η άνθηση, η ισορροπία, η ομαλότητα, η τραγωδία, το θαύμα ακόμα κι ο θάνατος. Αυτή την αρμονία έρχεται να διαταράξει η παρέμβαση του ανεπιθύμητου παράγοντα "άνθρωπος" που με έπαρση, αίσθηση παντοδυναμίας και παντελούς αδιαφορίας για το αποτέλεσμα, ταράζει τα ήρεμα νερά της συμβίωσης, προκαλώντας προσωρινό χάος. Προσωρινό, επειδή η φύση έχει τον τρόπο και να εκδικείται και να ξεπληρώνει με το ίδιο αντίτιμο τον ταραξία.

Τα μηνύματα πάμπολλα. Ο λόγος του συγγραφέα Erri De Luca καταιγιστικός, πλούσιος, άρτιος και περιγραφικός, φέρνει τον αναγνώστη στο χείλος του γκρεμού, εκεί που βασιλεύουν τα αγριόγιδα, αλλά ταυτόχρονα τον συγκρατεί σθεναρά να μην πέσει. Το βιβλίο των λίιγων σελίδων διαβάζεται αδηφάγα γιατί διαθέτει όλα τα στοιχεία που κάνουν ένα διήγημα μοναδικό κι ευχάριστο.

Το διήγημα του βιβλίου με τίτλο "Επίσκεψη σε ένα δέντρο" (περιέχεται στο "Το βάρος της πεταλούδας") είναι εξίσου ενδιαφέρον. Αναφέρεται στην κρυφή, απαρατήρητη ζωή των δέντρων. Το στοιχείο της φύσης πρωταγωνιστεί έντονα κι εδώ, αφήνοντας πίσω του ή υποβαθμίζοντας το ρόλο του "homo sapiens". Σε αυτό το ολιγοσέλιδο διήγημα ο άνθρωπος κάνει αυτό που ορθά πρέπει να πράττει: να θαυμάζει το μεγαλείο της φύσης με δέος... και να το προσκυνά!

Το δεύτερο βιβλίο των εκδόσεων Κέλευθος είναι η "Εγκατάλειψη" του Alexandre Jollien. Πραγματεύεται κάποιες άφθαρτες, θα έλεγα, έννοιες που έχουν προβληματίσει, αν όχι όλες, κάποιες, τον καθένα μας. Έννοιες όπως η φιλία, η αγάπη, η άφεση στη ζωή, η απλότητα, η απογύμνωση, η επιθυμία, η χαλάρωση. Όλες αυτές οι έννοιες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, επειδή προέρχονται από τη σκοπιά ενός ανάπηρου στοχαστή, καθηλωμένου σε καροτσάκι, που κουβαλάει μέσα σου όλη τη σοφία που πηγάζει από τη δύναμη της αδυναμίας. Από τη δυνατότητα του αδύνατου. Τη συνειδητοποίηση της σημαντότητας, της αυτογνωσίας, τις διδαχές του βουδισμού προς το ζεν.

Το εν λόγω ανάγνωσμα βρίθει από αλήθειες που για πολλούς από μας είναι κρυφές, δυσεύρετες κι ανοίγει διάπλατα πόρτες, παράθυρα και πύλες που ο ανθρώπινος νους μπορεί να διαφύγει, να δραπετεύσει και να περιπλανηθεί σε ένα άκρως απολαυστικό ταξίδι προς την ολοκλήρωση. Η ολοκλήρωση δεν είναι τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από τη λύτρωση... Η "Εγκατάλειψη" είναι ένας οδηγός για μια γεμάτη, απέριττη και πλήρως ικανοποιητική ζωή, που χωράει σε μια τσέπη και πάει παντού και με τα πάντα! Τι πλούτος!
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr