Βιβλιοάποψη: "Ο Δικαιωματούλης & το μαγικό φίλτρο της αγάπης"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένας Δράκος, ο Φαταούλας κλέβει τα όνειρα των παιδιών... Η Νεράιδα της Δικαιοσύνης αναλαμβάνει δράση και με το βοηθό της, το Δικαιωματούλη, προσπαθεί να τους χαρίσει ξανά το χαμόγελο. Σε αυτή τη δύσκολη αποστολή καλούνται τα παιδιά όλου του κόσμου, να τον βοηθήσουν! Θα καταφέρουν όλοι μαζί να αλλάξουν τον Φαταούλα;

Η Νεράιδα της Δικαιοσύνης συμβολίζει κάθε Οργανισμό που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του παιδιού. Ο Δικαιωματούλης πάλι, «ο φύλακας των δικαιωμάτων» τους μπορεί να είμαι κι εγώ, μπορεί όμως να είσαι κι εσύ! Μπορεί στην πραγματικότητα ο Δράκος να θεριεύει και να δυναμώνει ολοένα και περισσότερο, τα μικρά παιδιά όμως θέλουν να ελπίζουν πως με την ΑΓΑΠΗ και τη ΦΩΝΗ τους θα τα καταφέρουν! ΝΑΙ υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για όλα του κόσμου τα παιδιά!!


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παναρίτη)
Το παραμύθι μάς μεταφέρει στην εποχή εκείνη που όλα τα παιδιά ήταν ευτυχισμένα και οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης ίσοι, μέχρι την ημέρα που ο κακός δράκος Φαταούλας εκτόξευσε τα «αντιδικαιώματα» και ήρθαν τα πάνω-κάτω. Τους έκλεψε τα όνειρα, τη χαρά, το φαγητό, ώσπου ξέσπασε πόλεμος και κάποια παιδιά αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους.

Η Νεράιδα της Δικαιοσύνης που είχε στενοχωρηθεί, ζήτησε από τον Δικαιωματούλη να βοηθήσει και να προστατέψει τα παιδιά. Πόσο εύκολο όμως είναι να πολεμήσουν τον δράκο; Ο Φαταούλας θα αντισταθεί ή μήπως κι αυτός έχει την αχίλλειο πτέρνα του;

Πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι που μέσα από την ιστορία του τα παιδιά μαθαίνουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τις αρνητικές συνέπειες, που επιφέρει η στέρηση αυτών. Εκτός από τα δικαιώματα που έχει κάθε παιδί στο θέμα της επιβίωσης, της ανάπτυξης αλλά και της προστασίας, μαθαίνει τις έννοιες που στερούν σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη την ευτυχία, για τον πόλεμο, τη βία, τη φτώχεια, την παιδική εργασία, το ρατσισμό, τον αναλφαβητισμό και όλα εκείνα που προκαλούν δυστυχία στη γη.

Όπως και στα παραμύθια, έτσι και στη ζωή οι δράκοι είναι πολλοί και οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε με θάρρος και χωρίς φόβο, γιατί ο φόβος είναι που τους θρέφει και τους κάνει πιο δυνατούς. Το κακό πάντα θα πολεμάει το καλό και ο μόνος τρόπος για να εξουδετερωθεί είναι η αγάπη -αυτό μας διδάσκει ο «Δικαιωματούλης», που στη ζωή είναι ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί. Είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή που θέλουμε να έχουμε αλλά και για εκείνη που θέλουμε να διασφαλίσουμε. Ακόμα και αυτός που διαπράττει το κακό είναι δυστυχισμένος, γιατί κάτι του λείπει. Όποιος είναι πλήρης και ευτυχισμένος δεν έχει χρόνο να σχεδιάσει πώς θα κάνει τον συνάνθρωπό του δυστυχισμένο. Ας βρούμε λοιπόν όλοι -εκτός από τα παιδιά- τι θρέφει την κακία και ας την πολεμήσουμε με το μοναδικό όπλο που έχουμε, την αγάπη!

Στο τέλος του βιβλίου εκτός από το συνοδευτικό CD με τα μελοποιημένα τραγούδια της ιστορίας, υπάρχουν κάποια φύλλα δραστηριοτήτων -που τα βρήκα πολύ πρωτότυπα- στα οποία καλείται το παιδί να συμπληρώσει λέξεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με την ιστορία που διάβασε. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αφού αυτού του είδους τα παραμύθια δε στέκονται στην απλή μετάδοση γνώσεων, αλλά επιδιώκουν την αλλαγή στάσεων των μαθητών. Γιατί η σωστή εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αρκεί να γίνουμε και εμείς οι σωστοί αποδέκτες!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Τα παραμύθια της Αλήθειας
Συγγραφείς: Μαρία Θεοχάρη, Στέλλα Μαβίδου
Εικονογράφηση: Δωροθέα Λούκρη
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2017
ISBN: 978-618-5271-16-9
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr