Βιβλιοάποψη: "ΕΓΩτοτροπίες"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Όλα ξεκίνησαν ένα χειμωνιάτικο πρωινό, όταν ο Εαυτούλης, εκείνος ο ήρωας ο αδυνατούλης που κουβαλάει όλου του κόσμου τα «Εγώ», αποφάσισε να πάει στον γιατρό!
Η πλάτη του, από ευθεία, κύμα έγινε σε τρικυμία... «Ραχιαία Εγωτοτροπία»: πάθηση ψυχοσωματική!
Δεν υπάρχει συνταγή, ούτε φαρμακευτική αγωγή...!
Και τώρα τί;;;
Όλα αυτά τα «Εγώ» στην πλάτη θα του μείνουν αμανάτι;;;
Ο γιατρός θα τον γιατρέψει; Τον «Εγωισμό» θα συμμαζέψει; Η καμπούρα του θα φύγει;
Έστω, να του μείνει λίγη!
Του κόκκινου η ομηρία πώς μπλέκεται στην ιστορία;
ΣΩΣ! Ποιος ξέβαψε έτσι άξαφνα... και πώς;;;
Την υπόθεση αναλαμβάνει ο γνωστός Ντετέκτιβ ΣΩΣ...
Ένα ξεκαρδιστικό μουσικοθεατρικό κόμικ 108 σελίδων με συνοδευτικό CD 70′ (πλήρης ηχητική δραματοποίηση και 11 απολαυστικά τραγούδια) που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους!

Ένα βιβλίο για τον «Εγωισμό»... Ή μάλλον ένα musical για τον «Εγωισμό»... Ή και τα δύο!
Μια διπλή πρόκληση για όσους ψάχνουν παραμύθια που λένε όλη την αλήθεια...


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά του δημοτικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποια νηπιαγωγό σαν διαδραστικό παιχνίδι. Το μουσικοθεατρικό CD που το συνοδεύει είναι σημαντικό στοιχείο, διότι ένα παιδί ηλικίας 6-8 ετών συνήθως δε συγκεντρώνεται για πολλή ώρα σε ένα πράγμα. Έτσι, ένα βιβλίο μεγάλο σε όγκο (80+ σελίδων) είναι πολύ δύσκολο να αφομοιωθεί. Ακούγοντας όμως το CD, παρακολουθεί την ιστορία ευχάριστα χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του και παράλληλα βλέπει τις εικόνες, συνοδευόμενα από τα κείμενα.

Αν το βιβλίο διαβάζεται στο σπίτι, καλό είναι ο γονιός να μη μένει αμέτοχος. Μπορεί καθ'όλη τη διάρκεια των δρώμενων να κάνει ερωτήσεις στο παιδί, που θα το βοηθήσουν στην κατανόηση και στο να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. Για παράδειγμα: "Τι νομίζεις ότι θα γίνει παρακάτω;" ή "Ωπ... εδώ κάτι συμβαίνει. Τι πιστεύεις ότι έχει γίνει;" Με αυτόν τον τρόπο το παιδί συμμετέχει σαν να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Είναι σημαντικό να το ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιεί την -ήδη πλούσια- φαντασία του, πάντα το πίστευα αυτό!

Καλό είναι να γίνονται κι άλλου είδους ερωτήσεις, ώστε το βιβλίο να αποτελέσει το έναυσμα για επικοινωνία. Για παράδειγμα: "Ποιος χαρακτήρας σου αρέσει πιο πολύ; Εμένα μου αρέσει αυτός". Ανέφερα τον «Τρισδιάστατο» ενώ το παιδί απάντησε ότι του αρέσει η «Μαίρη Φώκινς.»

Το μήνυμα που περνά το βιβλίο είναι το πόσο βλαβερός είναι ο εγωισμός, το πόσο κακό κάνει να είμαστε "εαυτούληδες", ξεχνώντας ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι γύρω μας. Το κάνει όμως με τρόπο διασκεδαστικό, που σε κάποια σημεία γέλαγα κι εγώ τελείως αυθόρμητα!

Το βιβλίο είναι σίγουρα πρωτοποριακό -πιστεύω πως κάπως έτσι έπρεπε να είναι σχεδόν όλα τα βιβλία για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, στην εποχή της τεχνολογικής έκρηξης. Στο CD συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί που δίνουν χρώμα και ήχο στην ιστορία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό! Θα μου άρεσε να το δω και διασκευασμένο θεατρικά, όπου ηθοποιοί θα είναι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Αγαπημένη μου φράση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θέμα συζήτησης με τους μικρούς αναγνώστες, είναι η εξής: «Το θεώρημα, άρα, της Ελευθερίας είναι η βάση κάθε ευκαιρίας να κάνεις όλα όσα θελήσεις, αφού όμως πρώτα χώρο αφήσεις και για όσα θέλουν όλοι οι άλλοι, παίρνεις και δίνεις ξανά τη σκυτάλη


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σύλληψη - Συγγραφή - Σκηνοθεσία: Αναστασία Στυλιανίδη
Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Μακρίδης
Εικονογράφηση: Μιχάλης Βαλάσογλου - Μαρία Παγκάλου
Ηλικία: από πατημένα έξι... έως όσο κανείς αντέξει!
Σελίδες: 108 / Διαστάσεις: 25 Χ 25
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2017
ΙSBN: 978-618-5151-47-8
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr