Βιβλιοάποψη: Τριλογία Γκιγιέρμο-Τσακ

Το ίχνος / περίληψη:
Όταν η πτήση 753 από το Βερολίνο προσγειώνεται -σύμφωνα με το πρόγραμμα- στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τη φρίκη που προμηνύεται. Η κατάρρευση των συστημάτων επικοινωνίας του υπερσύγχρονου Μπόινγκ σημαίνει συναγερμό στον πύργο ελέγχου, ενώ οι θύρες του αεροσκάφους παραμένουν ερμητικά κλειστές. Όλοι οι επιβαίνοντες φαίνεται να είναι νεκροί, χωρίς εμφανή τραύματα, και οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων καλούνται να διαπιστώσουν τι συνέβη. Προς μεγάλη τους ανακούφιση, ανακαλύπτουν τέσσερις επιζώντες, που όμως δε θυμούνται τίποτα. Ένα εβένινο κιβώτιο γεμάτο χώμα που βρίσκεται μυστηριωδώς στο φορτίο του αεροπλάνου, για να εξαφανιστεί αργότερα ως διά μαγείας, όπως και η παράξενη οργανική ουσία που καλύπτει σχεδόν από άκρη σε άκρη το εσωτερικό του Μπόινγκ δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ένας ηλικιωμένος έμπορος, άλλοτε καθηγητής λογοτεχνίας και λαογραφίας της Ανατολικής Ευρώπης, ο Αβραάμ Σετρακιάν, έχει τις απαντήσεις, αν και η ιστορία με τα βαμπίρ που διηγείται αρχικά ακούγεται εξωπραγματική...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Strain Trilogy #1
Συγγραφέας: Guillermo del Toro, Chuck Hogan
Μετάφραση: Χριστιάννα Ε. Σακελλαροπούλου
Σελίδες: 549 / Διαστάσεις: 14x21cm
Ημερ. έκδοσης: Ιούλιος 2009
ISBN: 978-960-14-1978-7
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η πτώση / περίληψη:
Την προηγούμενη εβδομάδα εισέβαλαν στο Μανχάταν. Αυτή την εβδομάδα θα καταστρέψουν τον κόσμο. Ο βαμπιρικός ιός που απελευθερώθηκε στο "Ίχνος" έχει κατακλύσει τη Νέα Υόρκη. Με την ταχύτητα που εξαπλώνεται, σύντομα θα μολύνει ολόκληρη τη Γη. Μέσα σε αυτό το χάος, ο Εφ Γκουντγουέδερ, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, και μια γενναία ομάδα ανθρώπων πασχίζουν να σταματήσουν αυτά τα αιμοβόρα πλάσματα. Ίσως όμως να είναι αργά...
Το φριχτό σχέδιο του Αφέντη κάνει να ξεσπάσει πόλεμος κυριαρχίας ανάμεσα στα βαμπίρ του Παλαιού και του Νέου Κόσμου, με επίκεντρο ένα σπάνιο βιβλίο, ένα αρχαίο κείμενο, που περιέχει την ιστορία του είδους των βαμπίρ και τα πιο σκοτεινά μυστικά τους. Όποια φατρία βρει το βιβλίο θα αποφασίσει για τη μοίρα όλων των υπολοίπων.
Και οι άνθρωποι, αδύναμοι και τρωτοί, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές τις τρομακτικές δυνάμεις όχι ως θύτες, αλλά ως θύματα.
Παρότι ο Εφ καταλαβαίνει καλύτερα απ' όλους τη μάστιγα, ούτε εκείνος μπορεί να προστατεύσει τους αγαπημένους του. Η πρώην σύζυγός του, η Κέλι, έχει μεταμορφωθεί σε πλάσμα της νύχτας που διψά για αίμα και καραδοκεί να πάρει το γιο τους, τον Ζακ. Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται σε μια κλωστή. Ο Εφ με τους δικούς του, μαζί με τον πρώην ακαδημαϊκό, επιζώντα του Ολοκαυτώματος Αβραάμ Σετρακιάν και τον εξολοθρευτή παρασίτων Βασίλι Φετ, ενώνονται με μερικούς περιθωριακούς για να ανατρέψουν ένα μέλλον που τους επιφυλάσσει κάτι πολύ χειρότερο από τον αφανισμό.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Strain Trilogy #2
Συγγραφέας: Guillermo del Toro, Chuck Hogan
Μετάφραση: Χριστιάννα Ε. Σακελλαροπούλου
Σελίδες: 443 / Διαστάσεις: 14x21cm
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2010
ISBN: 978-960-14-2275-6
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η αιώνια νύχτα / περίληψη:
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο βαμπιρικός ιός εξαπολύθηκε και ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται τώρα στο χείλος του αφανισμού. Υπάρχει μόνο νύχτα, αφού ο πυρηνικός χειμώνας έχει καταπιεί τον κόσμο και το ηλιόφως φιλτράρεται μέσα από τη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για τη βασιλεία των βαμπίρ.
Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια μιας ετερόκλητης ομάδας μαχητών για την ελευθερία. Τώρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή, υπάρχουν ενδείξεις για έναν προδότη ανάμεσά τους... Κι ενώ ένας μόνο θνητός κρατά στα χέρια του το κλειδί για τον αφανισμό του Αφέντη, το ερώτημα παραμένει μετέωρο: είναι άξιος να σηκώσει το βάρος της ανθρώπινης μοίρας;
Και ποιος είναι αυτός που θα προβεί στην έσχατη θυσία, προσφέροντας στους υπόλοιπους την ελπίδα σωτηρίας; Ένα συγκλονιστικό θρίλερ που εξελίσσεται με τον καταιγιστικό ρυθμό αστυνομικού μυθιστορήματος και απογειώνεται με συναρπαστική κινηματογραφική φαντασία και απρόβλεπτες ανατροπές.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Strain Trilogy #3
Συγγραφέας: Guillermo del Toro, Chuck Hogan
Μετάφραση: Χριστιάννα Ε. Σακελλαροπούλου
Σελίδες: 447 / Διαστάσεις: 14x21cm
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2012
ISBN: 978-960-14-2587-0
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η άποψή μου:
(γράφει ο Παναγιώτης Δεληγιάννης)
Τι μπορεί να συμβεί όταν σε ένα βιβλίο βάζει την υπογραφή του ο μεγάλος Γκιγιέρμο ντελ Τόρο; Η απάντηση είναι μία: εξασφαλισμένη επιτυχία!

Ο λόγος για την τριλογία των Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και Τσακ Χόγκαν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Η υπόθεση με λίγα λόγια: Ένα από τα χιλιάδες αεροπλάνα που καταφθάνουν καθημερινά στην Αμερική, προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη. Μετά την προσγείωση δεν ανοίγουν οι πόρτες. Όλοι φοβούνται για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά κάτι άλλο συμβαίνει. Μέσα στο αεροπλάνο δεν φαίνεται να υπάρχει ίχνος ζωής. Η ειδική υπηρεσία που αναλαμβάνει να μπει μέσα, ανακαλύπτει μόνο πτώματα. Οι επιβάτες δεν έχουν κανένα ζωτικό σημάδι. Και όμως. Με τη μεταφορά τους στα νεκροτομεία της πόλης, ορισμένοι δείχνουν να συνέρχονται από αυτή την περίεργη κωματώδη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει...

Και τότε αρχίζουν όλα. Ένας ιός, οι Παλαιοί, τα βαμπίρ, οι ναζί, τα μεταποκαλυπτικά σκηνικά και η ανθρωπότητα που κινδυνεύει να αφανιστεί. Ένα σχέδιο τόσο παλιό, όσο και ο ίδιος ο χρόνος. Ένα αριστοτεχνικό στήσιμο της υπόθεσης και μια πορεία προς την τελική αναμέτρηση που θα κάνει την καρδιά σας να χτυπάει τόσο γρήγορα και τις ανάσες σας κοφτές και απότομες.

Γιατί πρέπει να το διαβάσετε:
 √ Σας αρέσουν τα μεταποκαλυπτικά βιβλία;
 √ Είστε φαν του ντελ Τόρο;
 √ Είστε φαν των βαμπίρ;
 √ Σας αρέσει ο κοσμικός αλλά και ο υπερφυσικός τρόμος;
Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ναι, τότε κακώς δεν έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα την τριλογία!

Η φαντασία των δύο συγγραφέων φτάνει σε νέα όρια, δημιουργώντας έναν κόσμο ανασφάλειας και φόβου. Η αφήγηση του παρόντος, εμπλουτίζεται σε πολλά σημεία από τις αναδρομές στο παρελθόν, όπου μαθαίνουμε πολλές λεπτομέρειες που βοηθούν να κατανοήσουμε το αρχαίο σχέδιο και τους σκοπούς των παλαιών. Σε άλλο ένα μεταποκαλυπτικό έργο, βλέπουμε τη ματαιοδοξία του ανθρώπινου είδους, για δύναμη και εξουσία.

Οι ήρωες είναι για ακόμα μια φορά άνθρωποι της διπλανής πόρτας (πάντως όχι της δικής μου!) που μπροστά στο κακό κάνουν τα πάντα για να σώσουν το τομάρι τους και προσπαθούν με αυταπάρνηση να σώσουν την ανθρωπότητα. Έρχονται αντιμέτωποι με το ανελέητο κακό, που εξαπλώνεται σαν λαίλαπα, καίγοντας τα πάντα στο διάβα της και τελικά επικρατεί. Το τέλος είναι επικό. Μπορείτε να συνοδεύσετε την ανάγνωση των τελευταίων σελίδων με τραγούδια των Manowar ή των Rhapsody of fire...
Είναι μια τριλογία που θα μείνει για πολλά χρόνια στο μυαλό σας. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία των βιβλίων, που το αμερικάνικο κανάλι FX αγόρασε τα δικαιώματα για να γίνει σειρά (2013-2017).


Βιογραφικά των συγγραφέων:
Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο γεννήθηκε το 1964 στο Μεξικό. Παιδί-θαύμα του κινηματογράφου, θεωρείται πρωτοπόρος στο χώρο. Μαθήτευσε στα ειδικά εφέ και στο μακιγιάζ στο πλευρό του μετρ του είδους Ντικ Σμιθ και το 1993 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία "Cronos", που απέσπασε το Βραβείο Κριτικών του Φεστιβάλ Κανών και τον εδραίωσε.
Λάτρης του φανταστικού, έκανε την πρώτη του ταινία στο Χόλιγουντ το 1997 ("Mimic"). Ακολούθησαν οι ταινίες "Στη ράχη του διαβόλου", "Blade II" και "Hellboy". Το 2006 το ισπανόφωνο αριστούργημά του "Ο λαβύρινθος του Πάνα" κέρδισε τρία Όσκαρ (καλλιτεχνικής διεύθυνσης, σκηνογραφίας και μακιγιάζ), ενώ μετά γύρισε το "Hellboy ΙΙ", που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται για την επόμενή του ταινία.

Ο Τσακ Χόγκαν εργαζόταν σε βιντεοκλάμπ της Βοστόνης όταν εκδόθηκε το πρώτο του θρίλερ με τίτλο "The Standoff", το οποίο επαινέθηκε από τους κριτικούς, αναδείχτηκε μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε δεκατέσσερις γλώσσες.

Τα μυθιστορήματά του "The Bood Artists" και "The Killing Moon" τον καθιέρωσαν στους κύκλους των φίλων του είδους. Το βιβλίο του "Prince of Thieves" έλαβε το βραβείο Hammett και ο Στίβεν Κινγκ το επαίνεσε θερμά. Το 2010 γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο "The Town", που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ζει με την οικογένειά του στη Μασαχουσέτη.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr