Βιβλιοάποψη: "Όταν σωπαίνει το φως"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα μια σειρά φόνων συνταράσσει την περιοχή του Αμαρίου, ενώ οι Τούρκοι πυρπολούν το γειτονικό Ρέθυμνο. Ο σκληρός τοπικός άρχοντας του Αμαρίου δολοφονείται. Ο δυνατός έρωτας και ο γάμος του νέου Βενετού διοικητή του Ρεθύμνου με τη χήρα αρχόντισσα, γίνεται αφορμή ενός μεγάλου ταξιδιού στην ονειρική κοσμοκρατόρισσα Βενετία της εποχής. O πλούτος και η δύναμη της ανώτατης τάξης της Γαληνοτάτης ξετυλίγονται, παρασύρουν τον αναγνώστη, τον παίρνουν μαζί τους στις διασκεδάσεις, στις υπαίθριες γιορτές, στο καρναβάλι, τον ξεναγούν στο παλάτσο του δόγη. Η επιστροφή στην Κρήτη φέρνει κι άλλη, αμέτρητη ευτυχία, αλλά δεν κρατάει πολύ· σκευωρίες, τρομακτικά μυστικά, επανεμφάνιση παλιών βεντετών και νέα φονικά δημιουργούν ένα αβάσταχτο, ανατριχιαστικό τοπίο. Ο διοικητής, ένας νέος που έχει γεράσει ξαφνικά, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες και θα κληθεί να συνεχίσει τη ζωή του συντετριμμένος, έχοντας ζήσει σε ελάχιστο χρόνο όσα ένας άτυχος άνθρωπος σε μια ολόκληρη ζωή.

Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
Αν έχετε αγαπήσει τον Σαίξπηρ, τότε αναμφισβήτητα θα αγαπήσετε κι αυτό το βιβλίο. Κι αυτό θα γίνει γιατί είναι το ίδιο ατμοσφαιρικό.

Θα ταξιδέψετε στη Βενετία του 1500. Θα διαβάσετε για γόνδολες, δόγηδες και παλάτια. Ο πλούτος της ανώτατης τάξης της Γαληνοτάτης θα σας μαγέψει και οι χοροί με τις βενετσιάνικες μάσκες θα σας ξεσηκώσουν. Αυτό το κλίμα λάτρεψα στο βιβλίο, γιατί μου θύμισε τόσο τον έμπορο της Βενετίας και τον Οθέλλο.

Από την άλλη, υπάρχει η ιστορία της Αρσινόης που μας δείχνει πώς μια κόρη ενός ράφτη μπορεί να γίνει άνετα μια αρχόντισσα αλλά και να έχει μια τραγική κατάληξη μετέπειτα. Ταξιδεύει η Αρσινόη μαζί με τον αγαπημένο της Φερδινάνδο, ζει όμορφα, πλούσια, αρχοντικά... Όμως πάντα η ζωή είναι ένας τροχός κι όλοι γυρίζουμε στα πάνω και τα κάτω του. Τίποτα δεν μένει το ίδιο για πολύ.

Ένα σημάδι... μια παρεξήγηση και τρεις αθώοι θάνατοι...
Βλέπουμε επίσης πως οι κρητικές βεντέτες κρατούσαν από τόσο παλιά και σε βάζει σε σκέψη πόσο παλιό μπορεί να είναι ένα έθιμο, ένα καταστροφικό έθιμο γεμάτο μίσος!

Αυτό το βιβλίο έχει τα πάντα... Έχει πλούτη, μίσος, αίμα, φόνους, όμορφες περιγραφές. Εκεί που είναι σκληρό, ξαφνικά γλυκαίνει και δυστυχώς δε μου δίνει την κάθαρση που περίμενα, γιατί η όμορφη Αρσινόη είναι ταυτόχρονα και τρομερά άτυχη. Σαν όλες τις ηρωίδες αρχαίου δράματος...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
Σελίδες: 288 / Διαστάσεις: 14x20,5 cm
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2018
ISBN: 978-960-9585-83-5
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr