Βιβλιοάποψη: "Το τραγούδι της Αννέτας"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Αθήνα, σήμερα
Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία.
Επτάνησα, 17ος αιώνας
Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά;

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.


Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Παίρνοντας την πετυχημένη “συνταγή” από το πρώτο της βιβλίο, «Κασσάνδρα, το μυστικό της μάγισσας», η Δήμητρα Ιωάννου “μαγείρεψε” την Αννέτα της. Το αποτέλεσμα ήταν άψογο για μία ακόμα φορά!

Η υπόθεση μάς ταξιδεύει αυτή τη φορά στο Ενετοκρατούμενο Λουλούδι του Λεβάντε και στη σύγχρονη Αθήνα. Δυο ιστορίες κινούνται παράλληλα και σε βάζουν στο κλίμα, συμπάσχοντας με τις δυο πρωταγωνίστριες. Ένας αγνός έρωτας, που λαβαίνει χώρα στο παρελθόν παγιδεύεται στη δίνη του χρόνου κι ένα τραγούδι, ύμνος στην αγάπη, επιθυμεί ν’ακουστεί στο σήμερα! Το νήμα της ερωτικής σχέσης του νεαρού ζευγαριού Μέλιος-Αννέτα στη Ζάκυνθο του 17ου αιώνα κόβεται αναπάντεχα με μαχαίρι θανατερό, βυθίζοντας στο πένθος και την απόγνωση τους ήρωες, που απομένουν ζωντανοί. Λίγους αιώνες μετά, η Άννα σφραγίζει με γάμο μια λανθασμένη επιλογή συζύγου, ενώ στα όνειρά της αποκαλύπτονται πτυχές του παρελθόντος της Αννέτας.

Κάνουμε διαρκείς επισκέψεις στο παρελθόν, βλέποντας εμπόδια από τον κοινωνικό περίγυρο, ανθρώπους που φθονούν και είναι ικανοί για το χειρότερο, ανθρώπους με άρρωστα πάθη κι εμμονές, που πιστεύουν ότι λειτουργούν με την ευλογία του Θεού, για το καλό του κόσμου! Μέσα από αυτά τα όνειρα, βρίσκει φωλιά η ελπίδα στις δυσκολίες που ζει η Άννα! Κι εδώ κρύβεται η έκπληξη σε αυτό το βιβλίο!

Όλοι οι ήρωες είναι με ταλέντο καμωμένοι και για να αποδοθούν με ακρίβεια οι περιγραφές της κοινωνίας, των ηθών κι εθίμων, φαίνεται πως η συγγραφέας μας μελέτησε κι ερεύνησε πολύ! Κοινά στοιχεία ενώνουν τις δύο γυναίκες του χτες και του σήμερα. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, σαν να έχουμε να κάνουμε με μετενσάρκωση των παλαιών ψυχών. Διαβάζοντας, ελπίζουμε ότι το δυστυχές τέλος του τότε θα αλλάξει με μαγικό τρόπο στο σήμερα, καθώς εμφανίζονται αδιέξοδα παντού! Οι σύμμαχοι της Αννέτας επιστρέφουν ξανά στο τώρα, φυσικά ως άλλα πρόσωπα, αλλά πάντα στο κοντινό περιβάλλον της Άννας, που αγαπά τον Μενέλαο κι όχι το σύζυγό της Ανάργυρο. Τελικά το καλό ξεπληρώνεται μόνο με καλό και το αντίθετο!

Είναι σαφής η ομοιότητα ακόμα και των ονομάτων (Άννα-Αννέτα & Μέλιος-Μενέλαος) αλλά για την ιστορία αδυνατώ ν’αποκαλύψω περισσότερα, διότι θα χαθεί η μαγεία του αναγνώσματος! Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε, καθώς η αγαπημένη πένα της Δήμητρας κεντά μεθοδικά, δίνοντάς μας εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα της παλιάς εποχής, παντρεμένα με την τοπική διάλεκτο. Βεβαίως η περιγραφή της σύγχρονης Αθήνας δεν αδικείται καθόλου και μάλιστα τοποθετείται σε βόρειο προάστιο με υψηλό κοινωνικό πλαίσιο, καθώς η ζωή αποδεικνύει πως όσο όμορφο και πλούσιο το περιτύλιγμα, που το χρήμα έχει προσφέρει, τόσο σάπιο το περιεχόμενο...

Στο σύνολο, πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο και το ράφι, όπου θα τοποθετηθεί θα είναι ψηλά! Δε θα μπορούσα να μη λατρέψω τη γραφή που πρωτογνώρισα στην «Κασσάνδρα» και σε αυτό το ανάγνωσμα. Όσο ρομαντική μα και σκληρή κι αν είναι η ιστορία της Άννας, προσωπικά επιλέγω να αγαπήσω πιότερο αυτή του παρελθόντος και της Αννέτας. Επιπρόσθετα, από τους άντρες της ιστορίας, σιχάθηκα τον Ανάργυρο & τον Τεμπέστα, ενώ λάτρεψα Μέλιο & Μενέλαο! Αυτοί είναι άντρες, που θα’πρεπε να υπάρχουν σήμερα!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Θεματική κατηγορία: Κοινωνικό, Περιπέτεια, Αισθηματικό
Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία
Ημερ. έκδοσης: 06/11/2014
Σελίδες: 464
Ηλικία: 18+
ISBN: 978-618-01-0860-6
ISBN Ebook: 978-618-01-0861-3
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία: ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook: ePUB
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr