Βιβλιοάποψη: "Το αύριο αργεί πολύ"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Πειραιάς, ένα σωστό μελίσσι. Άνθρωποι πηγαινοέρχονταν ασταμάτητα, χαμάληδες λεροί, αριστοκράτες καλοντυμένοι, ναυτικοί λίγο πριν μπαρκάρουν, μικροπωλητές που διαλαλούσαν την πραμάτεια τους και εκατοντάδες εξαθλιωμένοι χωριάτες, που είχαν φτάσει μέχρι εκεί αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα. Ορισμένοι, με μάτια πυρετώδη, πάλευαν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη γη της επαγγελίας; άλλοι αποχαιρετούσαν συγγενείς με αγκαλιές και φιλιά.
«Να μας γράφεις, να μη μας ξεχάσεις», έλεγε μια κακοπαθημένη γυναίκα στον γιο της. «Να προσέχεις, να μην αρρωστήσεις!»
«Μάνα, μόλις τακτοποιηθώ, θα φροντίσω να έρθετε και οι υπόλοιποι!»

Στις αρχές του περασμένου αιώνα τρία αδέλφια εγκαταλείπουν τον θεσσαλικό κάμπο για να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Εκεί, σε μια μικρή κάμαρα περνούν τα πρώτα δύσκολα χρόνια κάνοντας όνειρα και αναζητώντας το ταίρι τους. Η Κατίνα αναγκάζεται να αποδεχτεί την επιλογή των αδελφών της και βιώνει την καταπίεση, μακριά από τον άντρα που πραγματικά αγαπάει. Καθώς ο καιρός περνάει, τα συναισθήματα ξεχειλίζουν και υπερβαίνουν τη λογική. Παράλληλα, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα χαρακώνουν τα μονοπάτια των ηρώων: η οικονομική καταστροφή του ’29, η άνοδος του ναζισμού και τελικά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.
Τα πάντα μοιάζουν οριστικά χαμένα, όμως έρχεται η μοίρα να αποδώσει δικαιοσύνη και να χαρίσει ελπίδα σε δύο ανθρώπους που ήταν γραφτό να ζήσουν για πάντα μαζί.


Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Η συγγραφέας της "Πριγκήπισσας της Επταλόφου", της "Σταχτοπούτας δίχως πρίγκηπα" και των "Κλεφτών της ευτυχίας", που γνωρίσαμε στον Λιβάνη, μετακόμισε στη Διόπτρα το 2014 και μας συστήνει το Αμερικανικό όνειρο με το πρώτο της βιβλίο στο νέο της εκδοτικό οίκο.

Βιώνουμε τις δύσκολες συνθήκες του ταξιδιού τριών αδελφών, που επιλέγουν ν’αφήσουν τη μαμά-πατρίδα και να μεταναστεύσουν στην Αμερική, αντί να θαφτούν στα Θεσσαλικά χωράφια και τη φτώχεια, την ταλαιπωρία και τις κακουχίες που περνούν στο υπερωκεάνειο ως επιβάτες της Γ’ θέσης, την ευτυχία τους φτάνοντας στη γη της επαγγελίας, την αγωνία για την επιβίωση και το μέλλον. Το πείσμα τους θα υπερισχύσει και θα αποδώσει καρπούς. Τα τρία αδέλφια θα φτιάξουν τις ζωές τους από το μηδέν στους τομείς της εργασίας και οικογένειας. Η ζωή τους θα κλονιστεί με το οικονομικό κραχ του 1929 στην Αμερική και την αρχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Καταστροφές περιουσίας, αυτοκτονίες, εξαθλίωση στη διαβίωση, κάτι καθόλου άγνωστο για τον Δημήτρη, τον Αργύρη και την Κατίνα, μέχρι που για άλλη μια φορά, οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. Μόνο η δύναμη της αγάπης όλα τα μπορεί...

"Το αύριο δεν αργεί πολύ" είναι ένα δυνατό βιβλίο, γεμάτο συναισθήματα, γεγονότα που σε συγκινούν και σε ταράσσουν. Σε ταράσσουν καθώς η ιστορία που εμπνεύστηκε η Ελένη, και λαβαίνει χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα, θυμίζει τόσο μα τόσο πολύ τη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, εκατό χρόνια μετά, λες και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο! Οι περιγραφές της συγγραφέως σε αγγίζουν και σε ταξιδεύουν, οι χαρακτήρες της αναγκάζονται να ενηλικιωθούν πολύ γρήγορα προκειμένου να επιβιώσουν. Και μέσα σε όλα αυτά, μια αγνή αγάπη γεννιέται από τις εφηβικές ψυχές στην ενήλικη ζωή, χωρίς ποτέ να εκφραστεί με λόγια ή πράξεις.
Όταν αγαπάς, πρέπει να ρισκάρεις. Υπάρχουν όμως άτομα που αναγκάζονται να πνίξουν τα αισθήματά τους, μην τολμώντας να διεκδικήσουν την ευτυχία τους. Πόσο πολύ διαρκεί η ανάμνηση εκείνης της αγάπης και πόση συγκίνηση φέρνει με όσα καλείται να περάσει;

Ένα όμορφο βιβλίο που σου αφήνει γλυκιά γεύση στο τέλος, δοσμένο με λιτή, κατανοητή γραφή από την Ελένη Βαηνά...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ελένη Βαηνά
Επιμελητής: Δανάη Ανταβαλή
Θεματολογία: Romance
Έκδοση: 1η
Ημερ. έκδοσης: 02/06/2014
Αριθμός σελίδων: 384
Format: Paperback
Μέγεθος: 140 x 205
Χώρα προέλευσης: Ελλάδα
ISBN: 978-960-364-760-7
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr