Βιβλιοάποψη: "Ανταρκτική"

---Δημοσίευση: 27/06/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Ανταρκτική είναι μια θαυμαστή ήπειρος. Εδώ έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στον κόσμο που έφτασε τους -93ºC, οι πάγοι έχουν πάχος μέχρι και 4 χιλιόμετρα και οι ριπές του ανέμου είναι 300 χλμ/ώρα. Οι θάλασσές της αποτελούν το πιο παλιό οικοσύστημα στη Γη. Αλλά το μεγαλύτερο θαύμα αυτής της ηπείρου είναι ότι έχει καταφέρει όλες τις χώρες να συμφωνήσουν για την προώθηση της ειρήνης, της επιστήμης, της συνεργασίας και του σεβασμού στο περιβάλλον. Επιβιβάσου στο βιβλίο μας και ταξίδεψε στον Νότιο Πόλο για να ανακαλύψεις τα φυσικά του θαύματα, αλλά και για να γνωρίσεις τη δουλειά των επιστημόνων, τη ζωή στους ερευνητικούς σταθμούς, την ιστορία των πρώτων εξερευνητών και το πνεύμα της Συνθήκης της Ανταρκτικής.

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Η Ανταρκτική είναι ένα θέμα που γοητεύει μικρούς και μεγάλους και κατά ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνεται το μυστήριο που την περιβάλλει. Μια ολόκληρη ήπειρος, ένας κόσμος που σίγουρα δεν έχει εξερευνηθεί στο εκατό τοις εκατό, σίγουρα είναι πόλος έλξης για πολλούς. Λίγοι ωστόσο μπορούν να πάνε, εκτός από τις επιστημονικές ομάδες που την μελετάνε, κατά καιρούς.

Για να φτάσει εκεί το ωκεανογραφικό σκάφος πρέπει να περάσει την πιο άγρια θάλασσα του κόσμου, κοντά στο Ακρωτήριο Χόρν. Το μέρος μένεται από ισχυρές καταιγίδες και κύματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 7 μέτρα! Κι αν αυτό δεν μας αποτρέπει, σίγουρα χρειάζεται παγοθραυστικό για να διασχίσεις τους πάγους.

Κάπου εκεί δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ τον Τιτανικό και την άδοξη πορεία του προς το τέλος. Όμως, αμέσως επανήλθα σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο που λέγεται Ανταρκτική και που ενώ μοιάζει απρόσιτη και αφιλόξενη, υπάρχουν διάφορες μορφές ζωής. Δεν μιλάμε για τους μόνιμους κάτοικους της Χερσονήσου, τους πιγκουίνους, αλλά ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί τι κρύβουν τα ψυχρά ωκεάνια βάθη. Ο ενθουσιασμός μου μεγάλωσε κι άλλο, παρατηρώντας τις εικόνες -διάφορα είδη φάλαινας, φώκιας και ασφαλώς πιγκουίνου.

Η πρώτη μου ανάγνωση ήταν βιαστική αλλά και βουβή, καθώς έδινα έμφαση στην εικονογράφηση της Martin και λιγότερο στο να διαβάζω το κείμενο του Hernando. Πόσο προσεγμένο βιβλίο στ'αλήθεια! Διαπραγματεύεται ένα θέμα που θα ενδιέφερε κάποιο παιδί του δημοτικού αλλά αυτό δεν αποκλείει να το ξεφυλλίσει με άκρατο ενθουσιασμό κάποιο προνηπιάκι ή ακόμα μικρότερο. Πιστεύω ότι οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και κάνουν το ανάγνωσμα προσιτό, ακόμα κι αν δεν έχεις μάθει να διαβάζεις. Μα ακόμα κι αν είσαι πιο μεγάλος σε ηλικία και θες απλώς να φέρεις στην ασφάλεια του σπιτιού σου αυτή την ήπειρο, δεν έχεις παρά να το διαβάσεις και είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείς, γιατί υπάρχουν αρκετά που δεν ξέρεις. Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήθελα να υπάρχει σε κάθε σχολείο και γιατί μπορεί να βοηθήσει τόσο στη φιλαναγνωσία, όσο και στη διάσωση του πλανήτη μας, τον οποίον θα έλεγα ότι καταστρέφουμε τόσο απερίσκεπτα.

Ήξερες εσύ ότι αυτή η ήπειρος προστατεύεται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής; Πόσο σοβαρό και βαρύγδουπο ακούστηκε αυτό στα αυτιά μου! Κι όμως, η συνθήκη αυτή έπρεπε να υπάρχει, γιατί διατηρεί και προστατεύει ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς, που ελπίζω να μείνει αναλλοίωτο, παρά τους κινδύνους που το περιβάλλουν. Κι ένας από αυτούς βεβαίως, οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές.

Μα το βιβλίο μας δεν τελειώνει εδώ με μια συνθήκη. Για τους μικρούς μας φίλους που είναι λίγο πιο μελετηροί, μα και πιο περίεργοι, υπάρχει ευρετήριο με περισσότερες πληροφορίες στο τέλος του αναγνώσματος. Κάπου εδώ, το υπερατλαντικό ταξίδι μας τελειώνει, μα αυτό το βιβλίο δεν το κρατάμε στο ράφι. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μας θα προστρέξουμε σε αυτό ξανά και ξανά. Γιατί το αγαπήσαμε.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Mario Cuesta Hernando
Εικονογράφηση: Raquel Martin
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Ηλικία: για παιδιά από 6 ετών και άνω
Σελίδες: 48
Ημερ. έκδοσης: 23/01/2023
ISBN: 978-960-484-894-2


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Mario Cuesta Hernando είναι δημοσιογράφος και σεναριογράφος πολλών διαφορετικών προγραμμάτων που σχετίζονται με τη φύση και την περιπέτεια. Έχει ταξιδέψει στην Ανταρκτική με σκάφος του Ισπανικού Ναυτικού.
Βιογραφικό της εικονογράφου:
Η Raquel Martín είναι εικονογράφος με καταγωγή από τη Βαρκελώνη. Αυτή την εποχή ζει στο όμορφο νησί της Μινόρκα, στην Ισπανία.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr