Βιβλιοάποψη: "Η Τούλιπ και η Καρδιά του Δάσους"

---Δημοσίευση: 23/06/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η εντεκάχρονη Τούλιπ είναι μια νεράιδα νέβας. Μόλις τέλειωσε το βασικό σχολείο και ονειρεύεται να γίνει ανθίστρια, ώστε να ζήσει στη Πόλη των Κλαδιών, να φοράει πολύχρωμα φορέματα, να έχει δικό της μυρμήγκι-υπηρέτη και να γνωρίσει την ίδια τη βασίλισσα!

Χωρίς την αγαπημένη βασίλισσα όλων, το δάσος τους θα ήταν επικίνδυνο. Το Τοξικό Δάσος που το περιβάλλει θα το είχε καταπιεί, ενώ τα τέρατα που ζουν εκεί θα τις είχαν κατασπαράξει. Οι νεράιδες, όμως, μπορούν να κοιμούνται ήσυχα. Παντού υπάρχουν οι ανθονόμοι που τις προστατεύουν με περιπολίες και ελέγχους μόλις ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Έπειτα από μια απρόσμενη γνωριμία, η Τούλιπ θα παραβεί τους κανόνες και σύντομα θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να προστατεύσει τον εαυτό της ή να παλέψει για το δίκιο. Θα ανακαλύψει μυστικά και θα διαπιστώσει ότι καμιά φορά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η πραγματικότητα ανατρέπεται και η περιπετειώδης αναζήτηση της αλήθειας μόλις ξεκινά.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Η ταλαντούχα συγγραφέας fantasy λογοτεχνίας, Δέσποινα Μάντζαρη, επιστρέφει με ένα νέο λογοτεχνικό δημιούργημα σε μορφή παραμυθιού για μικρά και... μεγάλα παιδιά!

Είχα καιρό να πιάσω στα χέρια μου ένα  καλογραμμένο παραμύθι με κρυμμένα νοήματα, που θα μου κινούσε τόσο το ενδιαφέρον! Και μάλιστα ένα βιβλίο με ενσωματωμένες μαθηματικές σπαζοκεφαλιές στις σελίδες του!

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή!

Η Τούλιπ, μια νεράιδα Νέβας με τις φίλες της, Τσίκορι, Λίατρις και Γκουένζι ετοιμάζονται να αποφοιτήσουν από το βασικό σχολείο και να γίνουν ανθίστριες. Δεν είναι όμως ευοίωνα τα πράγματα για όλες τους. Μόνο η Τούλιπ και η Τσίκορι θα καταφέρουν να λάβουν τον τίτλο των ανθιστριών την ημέρα της Επιλογής και να γίνουν πολίτες πρώτης κατηγορίας. Επομένως, ένα απολυτήριο από το νεραϊδοσχολείο αυτόματα σε ανεβάζει στην κοινωνική κλίμακα, έτσι διακρίνονται κοινωνικές ανισότητες, πολίτες υψηλής κοινωνίας, κερδισμένοι και χαμένοι... Διαβάζουμε για απαγόρευση κυκλοφορίας και "αστυνομικούς" (ανθονόμοι) να κάνουν περιπολίες για την ασφάλεια των πολιτών κάθε κατηγορίας...

Το πρώτο κεφάλαιο του παραμυθιού ξεκινά με τις τέσσερις νεραϊδοφίλες να επιχειρούν να ξεπεράσουν τα χωρικά όρια που επιτρέπονται στους πολίτες της περιοχής Καριόσα για να δουν από κοντά το απαγορευμένο Τοξικό Δάσος, εκεί που τέρατα αποκρουστικά ζουν και επιθυμούν να εξαφανίσουν τους πολίτες.

Υπάρχει πραγματικά ή συμβαίνει κάτι διαφορετικό πέρα από τη φαντασία των υπάκουων πολιτών; Όταν κάτι είναι απαγορευμένο στα παιδικά μάτια, είναι λογικό πως θα αγνοήσουν τη σύσταση του "απαγορεύεται" και θα θελήσουν να ανακαλύψουν για ποιο λόγο δεν τους επιτρέπεται αυτό το κάτι! Η Τούλιπ και οι φίλες της πόσο ρισκάρουν για να μάθουν τι είναι στην πραγματικότητα το Τοξικό Δάσος;

Και ποιος είναι ο ρόλος της βασίλισσας Έλαμπορ ως προς την προστασία του βασιλείου της Καριόσα; Είναι δικτάτορας; Είναι ευγενική μονάρχης;

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα χορταστικά κεφάλαια, το καθένα από τα οποία αποτυπώνει γραμμικά την εξέλιξη και την πορεία των τεσσάρων φιλενάδων και τη σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας. Η Τούλιπ και η παρέα της θα καταλάβουν, έστω και κάπως αργά, πως καμιά φορά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, όπως πολύ σοφά διαβάζουμε στη σελίδα 100: «Τα πράγματα είναι όπως επιλέγουμε να τα βλέπουμε. Ένα νόμισμα έχει πάντοτε δύο όψεις, αλλά δεν παύει να είναι ένα νόμισμα στην ολότητά του». Θα συνειδητοποιήσουν πως το Τοξικό Δάσος στην πραγματικότητα αποτελεί μια ψευδαίσθηση στην οποία εγκλωβίζεται κάποιος, όταν ετεροπροσανατολίζεται και χάνει το στόχο του. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, όταν ένας άνθρωπος ετεροκατευθύνεται και χάνει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Ένα βιβλιοπαραμύθι φαντασίας με αλληγορικά στοιχεία και έντονα διδακτικό περιεχόμενο, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών. Σαφώς και είναι κατάλληλο και για μεγαλύτερες ηλικίες! Προσωπικά το απόλαυσα! Θα ήταν καλό ο γονιός να διαβάζει μαζί με το παιδί, ώστε να απαντά στις ερωτήσεις του. Σίγουρα θα μάθει για έννοιες όπως αδικία, φτώχεια, δικαιοσύνη, ταξική κοινωνία, αλλά και το πώς διατηρείται μια παιδική φιλία, παρά τα προβλήματα που θα μπουν εμπόδιο στη ζωή του. Το βιβλίο θα του εμπνεύσει τη δημιουργία, τη συνεργασία και τη θέληση να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο! Και πραγματικά, έχουμε ανάγκη την ελπίδα...

«Δικός μας σκοπός είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος μας. Δεν πρόκειται να πετύχουμε κάτι τέτοιο, αν κάνουμε αυτό που έχει ήδη γίνει και αποδεδειγμένα πέτυχε», συμπεραίνει η Τούλιπ κι εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της.

Σίγουρα όποτε διαβάζουμε ένα βιβλίο, αναρωτιόμαστε πώς ο συγγραφέας θα είχε πλάσει τους πρωταγωνιστές στο νου του. Με την υπέροχη εικονογράφηση του βραβευμένου εικαστικού Δημήτρη Καρλαφτόπουλου, βλέπουμε ακριβώς αυτό! Το όμορφο αποτέλεσμα (με το νόημα του πονήματος και τον λόγο/φράσεις της συγγραφέως) ενισχύεται, προκειμένου οι κρίσιμες σκηνές του παραμυθιού να οπτικοποιούνται επιτυχημένα. Ο αναγνώστης αγωνιά, γυρίζει τις σελίδες πιο γρήγορα και βεβαίως χαίρεται με τις περιπέτειες που διαβάζει.

Καλώς ήρθατε, λοιπόν, στον κόσμο της Τούλιπ!
Εκεί που η νεραϊδόσκονη και η πούδρα θα μπλεχτούν με την αδικία και την ανισότητα. Και πού ξέρετε; Ίσως, ποτέ δεν είναι αργά να λάμψει η δικαιοσύνη!
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr